Daniel Barbu, fostul președinte al AEP: Nu am stopat sau blocat niciun fel de control la niciunul dintre partidele politice / Ce spune despre eventuala retragere a candidaturii pentru europarlamentare

Publicat: 25/04/2019, 20:18

Daniel Barbu a declarat, joi, într-o conferință de presă că, pe durata mandatului său la șefia AEP nu a stopat sau blocat în niciun fel controlul la niciun partid politic, precizând că AEP a decis să se adreseze Curții de Conturi pentru a desfășura un control simultan. Cât despre o posibilă retragere din cursa pentru europarlamentare, Barbu a spus că „i-a trecut prin minte”, dar „legea nu-i permite” să se retragă.

„Astăzi (joi – n.r.) aș vrea să vă vorbesc despre fapte, așa cum au fost evocate ieri într-un comunicat al DNA și așa cum eu le voi putea aduce cu probe și mărturii în fața dvs și pe parcursul săptămânilor care urmează în fața autorităților interesate. Sigur toată declarați poate fi rezumată la o simplă propoziție și anume nu am stopat, oprit, blocat, niciun fel de control, la niciunul din partidele politice pe durata mandatului meu ca președinte al AEP. Un vechi principiu de drept roman spune că trebuie ascultată și cealaltă parte pentru ca faptele să fie stabilite cu certitudine. Ieri (miercuri – n.r.), DNA a făcut publică propria interpretare a câtorva fapte ce se presupune că s-au întâmplat în mandatul meu de președinte al AEP. Iată astăzi (joi – n.r.) ceea ce eu știu și pot proba cu mărturii și documente despre aceste fapte”, a afirmat Daniel Barbu, joi într-o conferință de presă.

Acesta a adăugat că în perioada cât a fost președinte AEP nu a dat dispoziții nici pentru începerea, nici pentru încetarea verificărilor veniturilor și chetuielilor partidelor.

„Nu s-ar fi dispus verificări anuale ale veniturilor și cheltuielilor partidelor. Potrivit Legii 334/2006, planul de control și programarea controalelor se face în mod autonom de către Departamentul de Control al Finanțării al AEP. În timpul mandatului meu, nu am dat dispoziții nici de începere, nici de încetare a verificărilor. Astfel de măsuri se iau exclusiv prin ordin de serviciu semnat de directorul general al Departamentului. S-ar fi stopat unele controale aflate în curs. DNA admite, prin urmare, că unele controale au fost totuși inițiate, în speță în noiembrie 2018 la PSD, dar și la alte partide. Evident, prin ordin de serviciu al directorului general al Departamentului de Control. Am solicitat atunci Curții de Conturi să se alăture activității de control desfășurată de AEP, deoarece, potrivit legii 334, nu numai că ambele instituții sunt abilitate să controleze utilizarea subvențiilor publice de către partide, dar legiuitorul a prevăzut expressis verbis ca, controalele celor două instituții să se desfășoare simultan. În ianuarie, Curtea de Conturi ne-a informat că și-a programat controlul începând cu luna august a acestui an. Pentru a nu părea că pledez pro domo, reconstitui următorul fapt cu ajutorul actualului președinte al AEP, pe atunci secretar general”, a explicat Barbu.

El a mai spus că au fost afirmații potrivit cărora a solicitat suspendarea controlului și reluarea acestuia odată cu cel al Curții de Conturi în data de 16 august, adăugând că reluarea controlului a fost reprogramată de fapt pentru 1 martie.

„Iată ce a declarat acesta ieri (24.04.2019) presei: „La propunerea Departamentului de Control al finanțării partidelor, la momentul respectiv, [condus de] domnul director Costreie, a fost notificat PSD și s-a dispus prin președinte suspendarea controlului și reluarea acestuia împreună cu Curtea de Conturi în 26 august”. Adaug că această decizie de reprogramare, nu de stopare a controlului, a fost propusă și argumentată legal și de Direcția juridică a AEP. Nu se susține și nu este real așadar faptul evocat de DNA: „Suspectul ar fi dispus în mod discreționar oprirea controalelor”. Nu am dat vreodată o asemenea dispoziție. În plus, nici unul din actele emise de mine ca președinte nu a avut un caracter discreționar. Am lucrat mereu prin consultare și consens, întotdeauna cu avizul de legalitate al direcției competente. Controlul nu a fost stopat ori oprit, ci reprogramat simultan cu cel al Curții de Conturi, pe baza punctelor de vedere formulate de Direcția juridică și de Departamentul de Control”, a explicat Daniel Barbu.

„Deși a luat cunoștință prin angajații AEP de unele nereguli cu referire la utilizarea subvențiilor, nu ar fi fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajați de a se relua controalele suspendate. Mi s-a adus la cunoștință într-adevăr o notă preliminară de control a jumătate din membrii echipei de control de la PSD în care erau enumerate unele nereguli. Menționez că ceilalți membri ai echipei nu au subscris aceste note preliminare și parțiale. Este adevărat, de asemenea, că domnul Toma Costreie, acesta fiind „unul dintre angajații” evocați de DNA, mi-a solicitat insistent în ultimele zile ale mandatului meu reluarea controlului. La propunerea lui, am convocat pe 24 februarie o reuniune de lucru cu cei doi vicepreședinți, secretarul general, directorul Compartimentului legislativ, directorul Direcției juridice și, firește, directorul general al Departamentului de control”, a completat Barbu.

El a precizat că în adresa pe care a semnat-o a menționat un fapt nou survenit în raport și anume cererea primită de AEP de la DNA la jumătatea lunii februarie în care procurorii cererea documente privitoare la controlul de la PSD.

„Au fost luate atunci în unanimitate și fără ca cineva să fie ridicat obiecții ori formulat rezerve următoarele hotărâri: a) AEP să se adreseze din nou Curții de Conturi cu solicitarea ca ambele instituții să-și desfășoare simultan controlul începând cu 1 martie. În adresa pe care am semnat-o și trimis-o imediat am menționat un fapt nou survenit în raport cu corespondența anterioară, și anume, cererea primită de AEP de la DNA la jumătatea lunii februarie, în care se solicitau documente privitoare la controlul de la PSD. Am arătat Curții de Conturi că această cerere ne obligă să devansăm data controlului și să-l reluăm fără întârziere. b) AEP să anexeze în adresa de răspuns către DNA, pe lângă documentele solicitate, și nota preliminară de control semnată de unii membri ai echipei de control de la PSD în care erau semnalate iregularități”, a declarat Barbu.

Prin urmare, toate acțiunile sale ca președinte al AEP au fost legale.

„Consider așadar că, restituite cu maximă corectitudine și sprijinite pe probe și mărturii, faptele la care se referă parțial și cu unele inexactități comunicatul DNA evidențiază, în realitate, că toate acțiunile mele ca președinte al AEP au fost caracterizate de legalitate și de diligență și s-au bizuit fără excepție pe opinia și avizul direcțiilor, compartimentelor și departamentelor din subordine”, a conchis Barbu.

Daniel Barbu (ALDE), fost președinte al AEP a fost pus miercuri sub urmărire penală de procurorii DNA, pentru că în perioada în care era șef al AEP nu a urmărit destinația subvențiilor acordate partidelor politice și că, mai mult, a stopat controalele care se aflau în curs.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, audiat miercuri la DNA în dosarul trezorierului PSD, Mircea Drăghci, a declarat, miercuri, la ieșirea de la DNA, că nu era în atribuțiile sale să demareze controale în instituție, precizând însă că fiecare partid cheltuiește banii cum consideră oportun, potrivit normelor legale. Pe 18 februarie 2019, Daniel Barbu a demisionat din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, pentru a candida la alegerile europarlamentare din partea ALDE.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au extins, luni, urmărirea penală față de Mircea Drăghici, trezorier PSD, cu privire la o altă infracțiune de delapidare. Procurorii DNA îl acuză pe Drăghici că ar fi scos din patrimoniul partidului un autoturism de lux marca Mercedes Benz, în valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Despre retragerea candidaturii: Mi-a trecut prin minte, dar legea nu permite să mă mai retrag

Daniel Barbu, candidat pe a doua poziție din partea ALDE la europarlamentare, a declarat că s-a gândit își retragă candidatura, în contextul punerii sub urmărire penală de către DNA, însă legea nu permite acest lucru în momentul de față.

„Asta nu am cum să știu nu sunt profet (afectarea șanselor ALDE la europarlamentare – n.r.). Eu sper ca partidul să nu sufere și șansele sale să nu fie diminuate. În clipa de față legea nu îmi permite să mă mai retrag de pe liste în acest moment. Mi-a trecut prin minte, tocmai ca să nu aduc niciun fel de atingere șanselor partidului, care potrivit celor mai multe sondaje sunt evidente”, a afirmat Daniel Barbu, joi, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă are în vedere să se retragă după ce obține mandatul de eurodeputat, acesta a răspuns: „Nu, mandatul, dacă îmi va fi încredințat, va fi încredințat de cetățeni și totuși aceștia atârnă mai greu decât procurorii de la DNA”.

De asemenea, chestionat dacă va face un pas în spate, dacă va fi ales europarlamentar, în cazul în care va fi trimis în judecată, Daniel Barbu a replicat: „Să ajungem într-o asemenea nefericită situație, nu îmi doresc. (…) Îndrăznesc să sper, nu în DNA ca instituție, ci în profesionalismul și imparțialitatea procurorilor de caz. De îndată ce va începe faza de probe nădăjduiesc că își vor da seama imediat că nu e cazul să continue pe această linie, pentru că faptele sunt verificabile”.

Barbu: Nu-l cunoșteam pe Drăghici decât după nume. Ne-am întâlnit de câteva ori în situații publice

Barbu a spus că s-a întâlnit de câteva ori cu Mircea Drăghici, în anul 2017, dar numai în situații publice, precizând că îl cunoștea pe acesta doar după nume. El a precizat că nici măcar nu știa că Drăghici este trezorierul PSD.

„Ne-am întâlnit de câteva ori în cursul anului 2017, dar în situații publice. Nu-l cunoșteam pe domnul Drăghici, decât după nume. Eu am fost senator, domnia sa a fost deputat. Știam că e unul din autorii, împreună cu Mihai Voicu, legii 334, nici nu știam că e trezorierul PSD. Am avut câteva discuții în contexte publice în 2017. Din fericire pentru poziția mea, nu am avut niciun fel de convorbire, de «la mulți ani» de Crăciun, de Anul Nou cu domnul Drăghici în 2018”, a declarat Daniel Barbu într-o conferință de presă susținută joi la sediul ALDE.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația