Daniel Morar despre TIPOLOGIA INFRACȚIUNILOR. Pentru ce fapte sunt condamnați MINIȘTRII, PARLAMENTARII, PRIMARII și POLIȚIȘTII

Daniel Morar despre TIPOLOGIA INFRACȚIUNILOR. Pentru ce fapte sunt condamnați MINIȘTRII, PARLAMENTARII, PRIMARII și POLIȚIȘTII
Publicat: 10/10/2012, 14:09
Actualizat: 01/02/2019, 07:23

Daniel Morar, fostul șef al DNA, a explicat topologiea infracțiunilor pentru care au fost pronunțate hotărâri definitive, arătând că miniștrii și secretarii de stat au fost inculpați pentru însușirea unor fonduri din minister sau au schimbat destinația fondurilor ori au angajat diverse persoane.

Despre membri ai Parlamentului, Morar a arătat că aceștia au fost condamnați pentru intervenții la diverse instituții publice – ministere, justiție, poliție etc – cu scopul de a rezolva ilegal diverse probleme ori pentru finanțare ilegală a partidelor politice.

Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene, prefecți și subprefecți au fost inculpați pentru fraudarea licitațiilor publice în favoarea unor persoane, subevaluarea bunurilor în diverse operațiuni comerciale (vânzare, ordine de executare silită), fraudarea fondurilor europene sau restituirea ilegală de imobile.

În ceea ce îi privește pe magistrați și pe ofițeri de poliție inculpați de DNA, aceștia au pimit condamnări definitive pentru emiterea de decizii în favoarea persoanelor care au plătit mită sau influențarea în același scop a colegilor în procesele penale sau civile.

Vameșii și ofițerii de poliție de frontieră au fost inculpați pentru favorizarea altor persoane în traficarea de diverse produse (țigări, alcool), iar ofițeri de gardă financiară și inspectori fiscali pentru fraudarea de licitații publice, efectuarea de plăți ilegale sau preferențial către diverse societăți comerciale, îndeplinirea de activităși financire incompatibile cu funcția, folosirea de informații confidențiale obținute în virtutea funcției lor pentru avantajul propriu.

Daniel Morar a prezentat, miercuri, bilanțul activității Direcției Naționale Anticorupție pe care a condus-o timp de șapte ani, el indicând faptul că la preluarea mandatului, în 2005, procurorii antciorupție instrumentau preferențial dosare privind obțineri ilegale de credite, infracțiune ulterior dezincriminată, mai puțin faptele de corupție la nivel înalt. Venirea sa la conducerea DNA a determinat schimbarea strategiei anchetelor, iar în prezent procurorii instrumentează dosare din toată sfera lor de competență.

Fostul șef al Direcției Naționale Anticopție, Daniel Morar, a declarat că în perioada 2006-2012 instanțele au condamnat definitiv 90 la sută din persoanele deferite justiției de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmărire și validitatea probatoriilor anchetatorilor.

În perioada august 2005 – 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupție, de asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupție.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York