Data la care procurorul Felix Bănilă va fi intervievat la CSM. UPDATE

Data la care procurorul Felix Bănilă va fi intervievat la CSM. UPDATE
Publicat: 16/05/2018, 15:35
Actualizat: 25/03/2019, 22:46

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul pentru examinarea propunerii ministrului justiției de avizare a numirii domnului BĂNILĂ OLIVER – FELIX, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, după cum urmează:

– 16.05.2018 – punerea în dezbatere publică a proiectului de management și efectuarea verificărilor asupra candidaturii;

– 05.06.2018 – analizarea rezultatului demersului anterior și intervievarea candidatului;

– 06.06.2018 – transmiterea avizului către Ministerul Justiției”, se arată în informarea transmisă de către reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În proiectul de management, procurorul Felix Bănilă a subliniat că procurorul-șef al DIICOT trebuie să fie și un bun psiholog, iar unul dintre obiectivele pe termen lung pe care le are în vedere vizează alinierea la normele raportului MCV.

Documentul conține 37 de pagini, în care a introdus considerații generale privind managementul judiciar, scopul și competența DIICOT, obiective strategice, operaționale.

„Pentru a fi eficient în îndeplinirea atribuțiilor sale, procurorul șef al DIICOT este necesar să fie și un bun psiholog, a se cunoaște în primul rând pe sine, a-și cunoaște limitele , calitățșiloe și defectele, a fi stăpân pe sine, a fi un fin diplomat și bun comunicator pentru a putea organiza/reorganiza și distribui personalul în scopul îndeplinirii obiectivelor, eficiență și performanță. (…) În ceea ce privește DIICOT, obiectivele pe termen mediu și cele pe termen lung ale acestei instituții trebuie să se armonizeze cu ceea ce Mecanismul de Cooperare și Verificare definește a fi un act de justiție performant și cu respectarea unor înalte standarde de etică și profesionalism”, se arată în proiectul său de management, publicat pe site-ul CSM.

De asemenea, Felix Bănilă își propune să creeze, în cadrul DIICOT, propria structură de poliție judiciară.

„Propuneri de modificare a cadrului legislativ și instituțional de înființare în cadrul DIICOT a propriei structuri de poliție judiciară, obiectiv care presupune realizarea următoarelor tipuri de activități: identificarea resurselor necesare pentru crearea propriei structuri de poliție judiciară; analizarea indicatorilor care să ofere gradul de structurare pe competențe profesionale a ofișerilor de poliție judiciară ce vor compune acest compartiment în strânsă legătură cu competența materială a DIICOT și numărul de cauze specific pe fiecare secție, serviciu și birou specializat în parte; elaborarea de metodologii de lucru după care viitorii ofițeri de poliție judiciară ce vor funcționa în cadrul DIICOT își vor desfășura activitatea”, prevede documentul.

Pe lângă acestea, în calitate de șef al DIICOT, procurorul Bănilă intenționează să dispună metode și soluții pentru soluționarea cauzelor în termen rezonabil, cu respectarea principiului celerității, iar pentru acestea, va avea în vedere – potrivit proiectului – următoarele: instituirea managementului de caz, activitate care va permite procurorului o utilizare rațională și eficientă a timpului de lucru în efectuarea activităților de urmărire penală în cauzele repartizate; monitorizarea cauzelor în funcție de vechimea lor, în raport de cele două criterii temporale (6 luni și 1 an) și stabilirea unor planuri de măsuri concrete atunci când se constată existența unor deficiențe în activitatea de urmărire penală; urmărirea soluționării dosarelor în ordinea vechimii și importanței lor, pentru a se evita constatarea situației de intervenire a prescripției răspunderii penale.

„Proiectul reprezintă și propria viziune cu privire la ceea ce ar putea deveni DIICOT în viitor, conștient fiind și de faptul că obiectivele pe termen scurt, mediu și lung fixate for suferi unele modificări odată cu parcurgerea etapelor manageriale, dar consider că este unul viabil, realist și apt a conduce la realizartea obiectivelor propuse și la consolidarea capacității de acțiune a DIICOT, precum și la atingerea finalității pentru care a fost creată această structură specializată a MP”, își încheie Felix Bănilă proiectul.

Felix Bănilă, cel propus luni de ministrul Justiției pentru a ocupa funcția de procuror-șef DIICOT, a declarat, pentru MEDIAFAX, că are experiența, proiectele și întrunește condițiile pentru a ocupa această funcție, precizând că vrea să realizeze un „colectiv închegat”. Contracandidatul său a fost actualul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

„În primul rând, vreau să îi mulțumesc domnului ministru pentru încrederea pe care mi-a acordat-o. Este un prim pas din acest demers pentru că urmează și avizarea la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ulterior, numirea la domnul președinte. Nu pot să comentez cu privire la ce m-a avantajat pe mine, în raport cu contracandidatul meu, probabil acest raționament îl deține domnul ministru. Eu nu am lucrat în DIICOT într-adevăr, este o structură de elită a Ministerului Public. Nu am avut oportunitatea, nu am avut onoarea până acum, în schimb, am instrumentat dosare de mare violență, care au investigat grupări infracționale și prin natura faptelor investigate, dar și prin profilul persoanelor pe care le-am cercetat, am fixat multe elemente din sfera criminalității organizate. Au fost câteva cauze importante, am experiența bogată în spate, am proiectele necesare, întrunesc condițiile. Este alegerea domnului ministru”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiției pentru conducerea DIICOT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii