De ce a fost condamnat Mencinicopschi la 6 ani de închisoare cu executare. Ce scrie în motivarea instanței

De ce a fost condamnat Mencinicopschi la 6 ani de închisoare cu  executare. Ce scrie în motivarea instanței
Publicat: 31/12/2013, 15:59
Actualizat: 28/09/2018, 13:28

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru că, susțin judecătorii în motivarea deciziei, el a urmărit „cu orice preț” privatizarea ICA în favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.

Mai mult, conform motivării deciziei instanței Tribunalului București, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, pentru a duce la bun sfârșit acest plan, a
participat, „în nume propriu” cu o „ofertă trucată” la licitația organizată de Agenția Domeniilor Statului (ADS) în acest sens.

El a făcut acest lucru pentru „a da aparență de corectitudine și competitivitate operațiunii”, potrivit judecătorului.

„Aspectul că inc. M.G. a participat în mod formal la licitația organizată de ADS pentru vânzarea pachetului majoritar de acțiuni rezultă din faptul că acesta nu era interesat în mod real de preluarea societății întrucât nu dispunea de resursele financiare necesare unei activități de o asemenea amploare în condițiile în care era salarizat de la bugetul de stat. (…) Totodată, aspectul că a fost influențat de inculpatul V.D. (Voiculescu Dan – n.r.) în întreaga sa activitate managerială, rezultă si din faptul că după licitație a fost promovat pe linie de partid, (…) la propunerea inculpatului V.D.”, menționează judecătorul Tribunalului București, în motivarea soluției.

În plus, în calitatea sa de director general al ICA, Mencinicopschi a solicitat ADS includerea în caietul de sarcini al licitației a unor condiții care „să sublinieze specificul instituției”. Aceste condiții, susține instanța, ar fi trebuit să asigure dezvoltarea institutului „în perspectiva aderării la UE”, fapt care nu se susține prin acțiunile fostului director.

„Relațiile apropiate dintre inculpatul V.D. si inculpatul M.G., precum și aspectul că acesta din urmă, ca și ceilalți inculpați, între care existau relații de prietenie sau subordonare, a urmărit să privatizeze în mod fraudulos în favoarea SC GrivcoSA , prin încălcarea dispozițiilor legale, în pofida celor susținute pe parcursul procesului penal, în sensul că dimpotrivă, a urmărit un scop nobil – continuarea activității de cercetare – sunt devoalate de declarațiile inculpaților Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Corneliu Popa, Grigore Marinescu, în care precizează că era de notorietate la nivelul Academiei, că inculpatul M.G. urmărea să privatizeze în favoarea SC Girvco SA pentru că a fost recompensat prin sponsorizarea participării sale la simpozioane în străinătate”, se menționează în documentul citat.

În dosarul privatizării frauduloase a ICA, Gheorghe Mencinicopschi a primit, în 26 septembrie, o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare și interzicerea drepturilor de a alege și de a fi ales,
precum și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei principale. De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de patru
ani după executarea pedepsei funcțiile de director general și președinte al Consiliului de Administrație al SC ICA SA.

În aceeași cauză, Tribunalul București a hotărât condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Lui Voiculescu i s-a interzis dreptul de a alege și de a fi ales, precum și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale. În cazul său, instanța a constatat că a fost împlinit termenul de prescripție specială și a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracțiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Ca și în cazul lui Mencinicopschi, tot la șase ani de închisoare cu executare au fost condamnați și fostul ministru Sorin Pantiș, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu și Flavius Adrian Pop.

Instanța a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă și a fost atacată cu apel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?