De ce apar numele lui Klaus Iohannis și Rareș Bogdan în stenogramele din „dosarul Vanghelie”. Precizările DNA

De ce apar numele lui Klaus Iohannis și Rareș Bogdan în stenogramele din „dosarul Vanghelie. Precizările DNA
Publicat: 14/03/2015, 14:31

„În cursul urmăririi penale, organul de cercetare strânge și administrează „orice element de fapt care servește la constatarea existenței sau inexistenței unei infracțiuni, la identificarea persoanei care a săvârșit-o și la cunoașterea împrejurărilor necesare pentru justa soluționare a cauzei și care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal”, conform art. 97 din Codul de Procedură Penală”, explică DNA în comunicatul de presă.

„Procurorul trebuie să indice și să motiveze în cuprinsul referatului prin care propune o măsură preventivă cazul prevăzut de lege care impune arestarea preventivă a inculpatului. Încercarea de a determina o persoană să dea declarații nereale organelor judiciare, promițându-i că va interveni pentru închiderea dosarului și indicând persoanele la care urma să se facă intervenția pentru a face afirmațiile credibile, reprezintă un caz de arestare potrivit art. 223 alin. 1 lit. b Codul de Procedură Penală”,mai justifică DNA.

„În acest context, prezentarea în cuprinsul referatului a unor afirmații ale inculpatului, care cuprind elemente esențiale pentru soluționarea propunerii de arestare, este impusă de dispozițiile legale menționate”, este concluzia DNA.

Procurorii DNA au prezentat în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Marian Vanghelie o stenogramă a unei interceptări telefonice, în care Marian Vanghelie a încercat să determine o apropiată de-a sa, Carla Dinu, să dea declarații favorabile lui și să o convingă că, prin intermediul jurnalistului Rareș Bogdan, poate exercita presiuni asupra președintelui Klaus Iohannis astfel încât să fie influențate cercetările.

„Deci, eu știu toate fazele. Deci, nu trebuie să… să discutăm! Discutăm numai la ureche, așa! și eu… Poți să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul, să vină… Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre’ să recunosc: ‘Da, domne, a venit, ai venit să te sfătui cu mine’. Și dacă vrei… Da’ spune-mi adevărul! Pentru că mă poți ajuta! E păcat de Dumnezeu așa să. .. pentru că te sperii… că nu te ajuți nici pe tine, nici pe mine, înțelegi? Ai răbdare, dracu, rămâi cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu Rareș, să se ducă mâine dimineață, la prima oră, la Iohannis, înțelegi? Că eu am o… Țin relația prin Rareș Bogdan cu Iohannis, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat„, a spus Vanghelie, potrivit interceptării unei convorbiri cu Dinu Mariana Carla, citate de Mediafax.

Aceasta din urmă îi spune lui Vanghelie că este speriată, însă primarul sectorului 5 încearcă să o liniștească, susținând că „pe bătăliile astea politice vor să ajungă la mine. „ Eu îți dau avocat, îți dau aia… mă ocup de tot. Dacă eu nu pot să ies, n-am nicio problemă. Ei cred că pe bătăliile astea politice vor să ajungă la mine. … am o grămadă de relații, am tot. Dar dacă mai mă ia și pe mine și mă încurcă. Ai înțeles? (…) Eu pot să chem în seara asta, chem șapte-opt inși din justiție și vorbesc, pac, pac, fac toate lucrurile, fac… Pentru orice facem pasul unu, pasul doi, pasul trei …”, spune Vanghelie, potrivit interceptării.

În replică, jurnalistul Rareș Bogdan susține că toate informațiile sunt o „aberație”, „o mizerie fără margini” și îl acuză pe procurorul de caz că încearcă „să mă bage pe mine în troaca asta”.

„Nu am niciun fel de rol în construirea de majorități parlamentare, chiar dacă mi-aș dori să cadă Guvernul Ponta mâine sau în seara asta, dacă s-ar putea! Nu am ascuns lucrul acesta, dar de aici până a mi se atribui vreun rol mie, un biet jurnalist, în construirea de majorități parlamentare și partide e mult prea mult! Oamenii îmi dau roluri mai mari decât am! Chiar mă întrebam când vor încerca să arunce cu rahat înspre mine procurorii lui Ponta din secția 1 Penala a DNA, a domnului Claudiu Dumitrescu. N-am avut mult de așteptat! Pot să înteleg și eu pentru cine lucrează procurorul în cazul „Vanghelie”?”, a scris Rareș Bogdan, pe Facebook.

Jurnalistul sustine că s-a întâlnit cu Iohannis, în urmă cu 7 săptămâni, pe 22 ianuarie. „De atunci nu am vorbit nici măcar la telefon. Cum pot să ne bage pe mine și pe omul acela, mult mai important decât mine, în rahatul lor? În nimicnicia lor! În potlogariile lor!”, mai comentează Rareș Bogdan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?