De ce caută universitățile străine studenți români și ce le oferă tinerilor noștri pentru a pleca din România

Redactor:
Andreea Ofițeru
Să aibă note mari pe timpul liceului, să fie isteț și să se implice în proiecte- acestea ar trebui să fie trăsăturile candidatului ideal pentru unul dintre locurile la o universitate din străinătate.

Să aibă note mari pe timpul liceului, să fie isteț și să se implice în proiecte – acestea ar trebui să fie trăsăturile candidatului ideal pentru unul dintre locurile la o universitate din străinătate.

Portretul robot al studentului român a fost făcut de reprezentanții universităților din țări precum Marea Britanie, Olanda, Suedia, Spania, Italia sau Eleveția, prezenți în acest sfârșit de săptămână la Târgul „World Education”, de la Hotelul Hilton din Capitală.

Liceenii și studenții români au venit în număr mare să-și caute un program de studii pe care să-l urmeze la o instituție străină. Peste 2.000 de elevi au stat la coadă pentru a primi informații despre modul de admitere și despre condițiile de studiu la una dintre  cele 45 de universități de top.

Cele mai căutate programe de studiu pe care românii vor să le urmeze în străinătate sunt cele de afaceri, inginerie, arhitectură, drept, relații internaționale și jurnalism. Costurile unui an de studiu diferă de la o țară la alta: dacă în Danemarca și Suedia învățământul este gratuit, în Anglia un an de studii la licență ajunge la 9.000 de lire sterline, iar în Olanda la 1.800 de euro.

Bianca Căminișteanu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „George Coșbuc” din Capitală și vrea să devină jurnalistă. Pentru asta a căutat mai multe programe de studii de profil.

„Am găsit cinci facultăți din Anglia la care m-aș putea înscrie. Anglia are cea mai bună ofertă, deoarece aici există sistemul de împrumut, iar examenul de admitere e mai ușor”, a povestit Bianca pentru gândul. Ea spune că vrea să învețe în străinătate pentru că sistemul de practică este bine pus la punct, iar studenții pot face internship-uri. „Așa prinzi experiență încă din timpul facultății și îți este mai ușor să te angajezi”, a mai spus Bianca.

Un alt elev, Alexandru Iosif, elev în clasa a XII-a la același liceu bucureștean, a stat minute bune la coadă la standul Universității din Manchester. „Eu vreau să fac business în străinătate pentru că acolo se studiază la alt nivel. Ai alte perspective după ce termini un program de studii în străinătate, fie că te întorci sau nu în România. Mi-au prezentat care e sistemul lor de parteneriate și ce poți învăța într-un stagiu de practică, ceea ce la noi nu există”, ne-a spus Alexandru.

Nu numai elevii de liceu își caută programe de studiu, ci și absolvenții care au deja un masterat. Este cazul Irinei Sandu, 29 de ani, care a terminat un masterat la Facultatea de Marketing de la Academia de Studii Economice din București. Irina vrea să plece la studii în Danemarca. „Sunt condiții mult mai bune la univesități și, în același timp, sunt condiții mai bune de viață. Știu că nicăieri nu e ușor, dar studiile în străinătate sunt o oportunitate”, a explicat Irina, care, în prezent, e analist financiar.

Românii sunt foarte creativi

De cealaltă parte, reprezentanții universițăților străine au numai cuvinte de laudă la adresa studenților din România: „Avem câțiva studenți români și sunt foarte buni, au cunoștințe foarte bune de matematică. În plus, românii se implică în toate activitățile extrașcolare, sunt foarte creativi. Noi căutăm talente pe care să le formăm, iar aici în România cu siguranță că vom găsi”, spune Eti de Vries, de la Hanze Institute of Technology din Olanda. Un an de studiu la Hanze este 1.800 de euro.

Bjorn van der Berg, reprezentantul Hagesschool din Amsterdam se află pentru al patrulea an în România. „Am venit de mai multe ori în România, dar acum reprezint pentru prima dată universitatea din Amsterdam, i-am convins să vină pentru că aici sunt studenți buni, cu o pregătire solidă din liceu”, a spus Bjorn van der Berg.

Universitatea Jönköping din Suedia este și ea prezentă pentru prima dată în România. „Programele de studii sunt gratuite în Suedia. Pentru licență, studenții trebuie să facă obligatoriu un stagiu de un an de zile la o altă universitate dintr-o altă țară, iar costurile sunt acoperite de noi”, arată Sonya Miteva, reprezentanta instituției.

Universitatea britanică Sunderland oferă anul acesta studenților români două burse integrale în valoare de 6.000 de lire sterline fiecare și alte două burse parțiale în valoare de 4.000 de lire sterline fiecare.

Organizatorii târgului susțin că elevii care nu au ajuns la târg pot să-și caute programe de studii la world-education.ro, unde găsesc inclusiv informații despre serviciul unic de aplicare în Anglia-UCAS, care oferă împrumuturi de studii. În plus, universitățile își vor prezenta ofertele și la Constanța pe 16 octombrie, între orele 11:00 – 16:00 la Complex Colonadelor, și la Timișoara pe 17 octombrie, între orele 11:00 – 17:00, la Hotel Timișoara.

„Cei mai mulți elevi care vor să plece la universități străine sunt din Constanța și Timișoara. Cei care vor să aplice trebuie să aibă certificat  de limba engleză (IELTS, Cambridge, TOEFL) și o scrisoare de motivație în care să argumenteze de ce a ales să domeniul de studiu și ce vrea să facă după ce termină”, a spus Ana Maria Papp, manager clients la Integral Edu, compania organizatoare.

Termen limită de înscriere pentru Anglia – 15 ianuarie 2013

Termenul de înscriere la o universitate din Anglia  este 15 ianuarie anul viitor, în timp ce la celelalte universități europene data ultimă pentru aplicare este până la 15 martie.

Conform datelor de la Agenția de informații Statistice privind învățământul superior din Marea Britanie, România a intrat în anul școlar 2011-2012 pentru prima dată în top 10 țări din UE ai căror studenți învață în Marea Britanie, ceea ce reprezintă o creștere de 45%.

Cu toate că taxele de școlarizare în universitățile britanice  au crescut începând cu acest an, interesul românilor s-a menținut. „În acest an, 1.539 de studenți români au plecat în Marea Britanie și ne așteptăm ca România să-și păstreze locul în top 10″, a spus Svetlan Danev, coordonatorul proiectului „World Education”.

Câți români învață în străinătate

Numărul studenților români care învață la universități străine a crescut de la an la an. Ministerul Educației nu știe care este cifra exactă a românilor plecați afară, dar ONG-urile din educație susțin că aceasta s-ar apropia de 50.000.

Statistici are însă UNESCO, iar acestea arată că, în anul 2009, numărul studenților români care învățau în străinătate depășea ușor 23.000.

Potrivit acelorași date,  la nivel mondial, cei mai mulți studenți care învață în străinătate provin din China – 510.000, India-195.000 și din Coreea de Sud – 125.000.

EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără operații estetice. Care este de fapt,...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide