Decizia Bisericii Ortodoxe Române după accidentul din Apuseni

Decizia Bisericii Ortodoxe Române după accidentul din Apuseni
Publicat: 27/01/2014, 14:17
Actualizat: 04/09/2019, 23:13

Unsprezece localnici din Apuseni care au găsit victimele accidentului aviatic, între care Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu, cei care au ajuns primii la epavă, au primit, duminică, la Alba Iulia, crucea arhiepiscopală, cea mai înaltă distincție acordată mirenilor de Arhiepiscopie.

Cei unsprezece localnici din Apuseni care au găsit victimele accidentului aviatic din Apuseni au primit crucea arhiepiscopală pentru mireni, cea mai înaltă distincție pe care Arhiepiscopia Alba Iulia o poate acorda persoanelor din afara clerului.

Salvatorii au primit distincțiile de la IPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la finalul liturghiei de duminică.

De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul ortodox și preoții au rostit o rugăciune de pomenire pentru pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion care și-au pierdut viața în accidentul aviatic.

IPS Irineu a spus că Arhiepiscopia de Alba Iulia a decis să acorde crucea arhiepiscopală localnicilor din Apuseni „pentru iubirea lor milostivă și pentru slujirea lor samariteană”.

„Suntem încă șocați de tragedia petrecută, cu puține zile în urmă, în Munții Apuseni. Avionul în care se aflau cei șapte oameni s-a prăbușit și, deodată, cu toții erau cufundați în frig, în singurătate și în mare suferință. (…) Dumnezeu, în pronia Sa, le-a dat gând bun unor localnici din comuna Horea, care, animați de compasiune, au alergat în căutarea celor căzuți, i-au găsit și i-au ajutat. Pentru iubirea lor milostivă și pentru slujirea lor samariteană, ne exprimăm întreaga noastră prețuire, îi felicităm și le acordăm astăzi daruri, distincții și diplome de aleasă cinstire”, a spus IPS Irineu.

Printre persoanele care au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului de Alba Iulia, crucea arhiepiscopală se numără Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu, localnicii care au ajuns primii la epava avionului, dar și secretarul comunei Horea, Corneliu Olar, și pădurarul Nicolae Onețiu. Aceștia sunt simpli localnici din Horea, Petreasa, Dârlești și Zânzești.

La slujba de duminică au fost prezenți opt din cei 11 săteni salvatori premiați. La finalul slujbei, credincioșii prezenți i-au aplaudat.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba.

În urma accidentului, și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de un localnic, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Potrivit raportului vicepremierului Gabriel Oprea privind modul în care reprezentanții instituțiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, ROMATSA nu a manifestat un rol activ, nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanșat operațiuni de căutare și nu a cerut sprijinul Centrului de Operații Aeriene din MApN.

Directorul general al ROMATSA Aleodor Frâncu a demisionat miercuri, declarând că a făcut acest gest „pentru liniștea și stabilitatea instituției”, dar că nu are nimic să-și reproșeze.

Dan Lungu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația