Decizia CL Pungești de interzicere a explorării gazelor de șist, atacată în instanță de Prefectură

Decizia CL Pungești de interzicere a explorării gazelor de șist, atacată în instanță de Prefectură
Publicat: 07/11/2013, 17:16
Actualizat: 06/02/2016, 23:28

Hotărârea luată în urmă cu trei săptămâni de către Consiliului Local Pungești (Vaslui), de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist în comună, a fost atacată în instanță de Prefectura Vaslui pe motiv că ar fi ilegală și anticonstituțională, transmite corespondentul MEDIAFAX

Prefectura Vaslui solicită în instanță anularea deciziei Consiliului Local Pungești, susținând că autoritățile locale nu se pot pronunța asupra exploatării zăcămintelor din subsolul, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.

„Așa cum s-a procedat și în cazul altor 11 consilii locale, care au fost acționate în instanța de contencios-administrativ pe aceeași speță, Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungești să-și retragă hotărârea pe motiv că este ilegală și anticonstituțională. Consiliul Local Pungești nu a ținut cont de recomandarea noastră și, întrucât a menținut hotărârea de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist, a fost dată în judecată la Tribunalul Vaslui, urmând ca justiția să se pronunțe în acest caz”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Consilierii locali din Pungești au decis interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist la o zi după protestele care au avut loc la Siliștea, unde Chevron intenționa să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România.

Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituția a retrimis-o consilierilor din Pungești să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

În luna iulie, Prefectura Vaslui a mai dat în judecată alte 11 consilii locale din județ pe aceeași temă, în nouă situații hotărârile de interzicere a explorării și exploatare a gazelor de șist fiind anulate de instanță. În alte două cazuri, procesele sunt încă pe rol, urmând ca magistrații Tribunalului Vaslui să se pronunțe în cursul acestei luni, când sunt fixate termene de judecată.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

În 14 octombrie, localnicii din Siliștea au protestat în fața perimetrului din comuna Pungești, unde compania Chevron și-a adus primii specialiști cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist.

Reprezentanții companiei Chevron și-au retras, în aceeași zi, specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat, că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase