Decizia Comisiei de Etică din TVR în cazul interviului nedifuzat cu Traian Băsescu

Decizia Comisiei de Etică din TVR în cazul interviului nedifuzat cu Traian Băsescu
Publicat: 03/06/2014, 12:05
Actualizat: 26/03/2019, 11:44

Comisia de Etică și Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv) a analizat în ședințele din 19, 20 și 21 mai subiectul nedifuzării pe TVR 3 a interviului cu președintele Traian Băsescu, realizat de Brîndușa Armanca pe 11 mai și difuzat pe TVR Timișoara pe 13 mai, de la ora 22.00.

Comisia a analizat acest caz ca urmare a solicitărilor primite din partea ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și a Sindicatului Lucrătorilor din Audiovizual TV-R SIND, în care se cerea analizarea afirmațiilor Brîndușei Armanca, potrivit căreia interviul cu Traian Băsescu realizat de aceasta ar fi fost oprit fără explicații de la difuzarea pe TVR 3, așa cum ar fi fost programat după obținerea prealabilă a tuturor aprobărilor necesare, informează tvr.ro.

În acest caz, Comisia de Etică a audiat următoarele persoane: Brîndușa Armanca, jurnalist senior TVR Timișoara, Răzvan Bucuroiu, director TVR 3, Bianca Constantinescu, producător TVR 3, Florin Mihoc, producător executiv Știri – Sport/Programe TVR Timișoara.

Membrii Comisiei de Etică și Arbitraj au ajuns, în unanimitate (Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Horia Grușcă (președinte al comisiei), Sorin Hobana, Ioana Mureșan, Bogdan Tomulică și Ruxandra Țuchel), la concluzia că „nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu președintele Traian Băsescu nu poate fi interpreată drept un act de cenzură”, în condițiile în care Brîndușa Armanca, jurnalist senior la TVR Timișoara, „a beneficiat de sprijinul șefilor săi ierarhici în realizarea și difuzarea emisiunii, fără niciun fel de imixtiune editorială sau presiune de altă natură”.

Comisia de Etică mai spune că este de remarcat că „producătorul executiv Florin Mihoc și-a însușit fără echivoc și bună credință sugestia jurnalistei și a propus ca materialul să fie difuzat și pe canalului TVR 3, pledând insistent pentru acest lucru”.

Totuși, Comisia de Etică precizează că „hotărârea conducerii TVR 3 de a nu difuza emisiunea reprezintă o decizie editorială neargumentată, asumată ezitant și comunicată confuz și cu întârziere”. „Toate aceste deficiențe, asociate cu proeminența publică a persoanei intervievate, explică în mare măsură apariția speculațiilor și a suspiciunilor privind o posibilă motivație politică a deciziei”, spune Comisia de Etică.

În plus, potrivit Comisiei de Etică, gestul directorului TVR 3, Răzvan Bucuroiu, de a trimite caseta cu înregistrarea interviului pentru vizionare la directorul general interimar, Stelian Tănase, în ajunul zilei programate pentru difuzare, „nu face decât să amplifice sentimentul justificat de neîncredere”, cu atât mai mult cu cât „recunoașterea acestei acțiuni discutabile a venit târziu, după ce membrii comisiei au intrat în posesia acestei informații”.

„În condițiile în care este adevărată afirmația atribuită de directorul TVR 3 domnului Stelian Tănase – «rămâne decizia foarte clară: emisiunea se difuzează pe TVR Timișoara!» -, devine irelevant dacă directorul general interimar a mai vizionat sau nu caseta pusă la dispoziția sa. În schimb, capătă relevanță faptul că domnul Tănase era la curent cu interviul realizat la Timișoara, contrar celor susținute de domnia sa în dialogul telefonic de marți seară cu jurnalista Brîndușa Armanca («nu cunoaște problema, întrucât a fost plecat din țară» – potrivit mărturiei jurnalistei)”, spune Comisia de Etică din TVR.

De asemenea, Comisia de Etică remarcă „numeroasele contradicții semnalate între declarațiile celor audiați”.

„Având în vedere numeroasele contradicții semnalate între declarațiile celor audiați, situație care denotă lipsă de asumare și responsabilitate în unele cazuri, Comisia de Etică și Arbitraj insistă asupra necesității ca orice comunicare semnificativă în procesele editoriale să se facă în scris, cu rigoare și claritate”, spune Comisia de Etică.

Având în vedere subiectul sesizării, pozițiile manageriale importante implicate, precum și faptul că problema a devenit subiect de dezbatere publică, suscitând critici inclusiv din partea vicepreședintelui Comisiei senatoriale pentru Cultură, Comisia de Etică și Arbitraj precizează că a constatat că sunt întrunite „condițiile unui caz de interes major”, prevăzute în articolul 47 din Statutul ziaristului din SRTv, ceea ce justifică înaintarea concluziilor în acest caz Consiliului de Administrație al TVR.

Brîndușa Armanca a anunțat, pe 13 mai, pe contul său de Facebook, că i-a fost cenzurat un interviu pe care i l-a luat președintelui Traian Băsescu, care ar fi trebuit să fie difuzat la TVR 3. Acest fapt a fost semnalat și de ActiveWatch, care a solicitat conducerii Televiziunii Române să spună care este motivul nedifuzării interviului.

De cealaltă parte, Răzvan Bucuroiu, coordonatorul cu atribuții de director al TVR 3, a declarat, pe 14 mai, pentru MEDIAFAX, că interviul luat de Brîndușa Armanca lui Traian Băsescu a fost difuzat integral, pe 13 mai, de la 22.00, pe TVR Timișoara, precizând că interviul nu era programat să fie difuzat la TVR 3 și că nu și-ar permite să îl cenzureze pe președinte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămas bun, maestre! A murit marele actor. Și-a luat adio
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Tavi Colen a făcut dezvăluirile mult așteptate: "Amândoi considerăm asta". Când se însoară artistul cu...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Platforma Temu din China, acuzată că folosește practici ilegale
×