DECIZIA în dosarul de corupție al senatorului CĂTĂLIN VOICU, amânată pentru 1 iunie

DECIZIA în dosarul de corupție al senatorului CĂTĂLIN VOICU, amânată pentru 1 iunie
Publicat: 29/05/2012, 13:34
Actualizat: 06/07/2013, 13:54

Instanța supremă a amânat, marți, pentru 1 iunie decizia în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu, fostul judecător Florin Costiniu și oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic sunt acuzați de fapte de corupție.

Procesul în sunt judecați Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marius Locic s-a încheiat în 14 mai, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) anunțând atunci că sentința va fi pronunțată în 29 mai.

Marți, judecătorii au amânat pronunțarea unei soluții în acest dosar până în 1 iunie.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut la ultimul termen de judecată pedepse cu executare pentru toți inculpații din dosar.

Astfel, în cazul senatorului Cătălin Voicu, procurorul DNA a cerut condamnarea la două pedepse de câte șapte de ani de închisoare pentru două fapte de trafic de influență, precum și doi ani de închisoare pentru fals. Procurorul a arătat că, în urma contopirii pedepselor, Cătălin Voicu trebuie condamnat la șapte ani de închisoare, cerând totodată și aplicarea unui spor de pedeapsă de doi ani de închisoare, pedeapsa finală ce ar urma să fie executată de senator fiind cea de nouă ani.

În cazul lui Florin Costiniu, procurorul a arătat că acesta trebuie condamnat pentru complicitate la trafic de influență la șase ani de închisoare.

În cazul oamenilor de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, procurorul DNA a cerut pentru fiecare în parte câte cinci ani de închisoare, pentru faptele de cumpărare de influență.

Avocații lui Voicu, Cășuneanu, Costiniu și Locic au arătat că probele procurorilor nu dovedesc acuzațiile, cerând astfel achitarea clienților lor.

În ultimul cuvânt, Voicu le-a spus judecătorilor că „sorgintea” acestui dosar se află în politică. Senatorul a mai spus că, prin prisma acestui dosar, familia i-a fost „decimată”, iar reputația – compromisă și că lasă la latitudinea judecătorilor decizia care se va lua în cazul său.

Fostul judecător Florin Costiniu a spus că singurele probe ale acuzării, respectiv interceptările, nu se coroborează cu „absolut nimic”, arătând că este nevinovat și că vrea să fie achitat.

La rândul său, Cășuneanu a arătat că l-a împrumutat de „zeci, chiar sute de ori” pe senator cu diverse sume de bani, astfel că nu i s-a părut că face nimic ilegal, precizând că, din cauza acuzațiilor aduse de procurori, a căpătat o stare de „paranoia”.

Marius Locic a venit cu o Biblie, pe care a adus-o în fața judecătorilor, jurând că ultimele sale cuvinte vor reprezenta adevărul absolut. Cu mâna pe Biblie, Locic le-a arătat magistraților că senatorul Voicu i-a solicitat ca, atunci când își revine financiar, să nu-i dea banii în mod direct, ci să-i doneze unei biserici, pentru repararea unui gard.

Senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Cășuneanu, în două tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, în schimbul intervenției pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluții favorabile societății comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă polițiști pentru a-i determina să propună o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA