DECIZIA în dosarul de corupție al senatorului CĂTĂLIN VOICU, amânată pentru 1 iunie

DECIZIA în dosarul de corupție al senatorului CĂTĂLIN VOICU, amânată pentru 1 iunie
Publicat: 29/05/2012, 13:34
Actualizat: 06/07/2013, 13:54

Instanța supremă a amânat, marți, pentru 1 iunie decizia în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu, fostul judecător Florin Costiniu și oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic sunt acuzați de fapte de corupție.

Procesul în sunt judecați Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marius Locic s-a încheiat în 14 mai, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) anunțând atunci că sentința va fi pronunțată în 29 mai.

Marți, judecătorii au amânat pronunțarea unei soluții în acest dosar până în 1 iunie.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut la ultimul termen de judecată pedepse cu executare pentru toți inculpații din dosar.

Astfel, în cazul senatorului Cătălin Voicu, procurorul DNA a cerut condamnarea la două pedepse de câte șapte de ani de închisoare pentru două fapte de trafic de influență, precum și doi ani de închisoare pentru fals. Procurorul a arătat că, în urma contopirii pedepselor, Cătălin Voicu trebuie condamnat la șapte ani de închisoare, cerând totodată și aplicarea unui spor de pedeapsă de doi ani de închisoare, pedeapsa finală ce ar urma să fie executată de senator fiind cea de nouă ani.

În cazul lui Florin Costiniu, procurorul a arătat că acesta trebuie condamnat pentru complicitate la trafic de influență la șase ani de închisoare.

În cazul oamenilor de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, procurorul DNA a cerut pentru fiecare în parte câte cinci ani de închisoare, pentru faptele de cumpărare de influență.

Avocații lui Voicu, Cășuneanu, Costiniu și Locic au arătat că probele procurorilor nu dovedesc acuzațiile, cerând astfel achitarea clienților lor.

În ultimul cuvânt, Voicu le-a spus judecătorilor că „sorgintea” acestui dosar se află în politică. Senatorul a mai spus că, prin prisma acestui dosar, familia i-a fost „decimată”, iar reputația – compromisă și că lasă la latitudinea judecătorilor decizia care se va lua în cazul său.

Fostul judecător Florin Costiniu a spus că singurele probe ale acuzării, respectiv interceptările, nu se coroborează cu „absolut nimic”, arătând că este nevinovat și că vrea să fie achitat.

La rândul său, Cășuneanu a arătat că l-a împrumutat de „zeci, chiar sute de ori” pe senator cu diverse sume de bani, astfel că nu i s-a părut că face nimic ilegal, precizând că, din cauza acuzațiilor aduse de procurori, a căpătat o stare de „paranoia”.

Marius Locic a venit cu o Biblie, pe care a adus-o în fața judecătorilor, jurând că ultimele sale cuvinte vor reprezenta adevărul absolut. Cu mâna pe Biblie, Locic le-a arătat magistraților că senatorul Voicu i-a solicitat ca, atunci când își revine financiar, să nu-i dea banii în mod direct, ci să-i doneze unei biserici, pentru repararea unui gard.

Senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Cășuneanu, în două tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, în schimbul intervenției pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluții favorabile societății comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă polițiști pentru a-i determina să propună o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Job-ul din România plătit cu 5.000 de lei/lună, pentru care ai nevoie 'decât' de 8...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
DJ Lalla s-a cazat în Mamaia la un prieten pe care îl cunoscuse pe TikTok...
Femeia cu cel mai sexy posterior din lume arată FABULOS! Galerie FOTO
Ultimele clipe din viaţa tinerei DJ Lalla. S-a cazat la un cunoscut în Mamaia şi...
Dusterul pe care românii nu l-au putut cumpăra se vinde pe AUTOVIT. Cât costă cea...
Profesorii vor primi bani în plus! Când intră suma pe card şi la ce pot...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
Oana Zăvoranu, jefuită de soț de 2 milioane €! Ce calvar a îndurat Oana Zăvoranu...
APARE pe cer VINERI, 29 septembrie! Cum să vezi CEA MAI MARE Lună din 2023
Cutremur total! Gabriela FIREA a anunțat: ȊL PĂRĂSESC
Când va fi difuzat noul sezon America Express – Drumul Soarelui
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse