Decizia lui Toader în cazul raportului secret privind legile justiției din România. PNL cere publicarea de urgență

Decizia lui Toader în cazul raportului secret privind legile justiției din România. PNL cere publicarea de urgență
Publicat: 29/03/2018, 09:27

„Guvernul și nu ministrul Justiției, autorizează publicarea Raportului GRECO! În cadrul reuniunii plenare din perioada 19 – 23 martie 2018, GRECO a adoptat Raportul ad-hoc privind România, în temeiul procedurii prevăzute de Regula 34 din Regulile de procedura ale GRECO. Aceasta a avut ca temă modificările aduse legilor justiției. Autoritățile române au primit raportul în data de 28 martie 2018, acesta urmând a fi tradus în limba română și înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. Potrivit Regulilor 34 par. 3 și 35 din Regulile de Procedură ale GRECO, informațiile conținute în rapoarte sunt confidențiale, până la data publicării. Precizăm faptul că, până în prezent, a fost autorizată publicarea tuturor rapoartelor de evaluare și de conformitate adoptate de GRECO cu privire la România. În acest context, am semnat Memorandumul adresat Guvernului prin care se solicită autorizarea publicării raportului”, a precizat ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe Facebook.

Explicațiile vin după ce Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a adoptat un nou raport privind reformele justiției din România, în cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie, și îndeamnă autoritățile române să autorizeze cât mai rapid publicarea raportului.

GRECO anunță că președintele instituției a primit instrucțiuni să informeze autoritățile române cu privire la concluziile raportului (Greco-AdHocRep(2018)2), iar șeful delegației României este chemat să prezinte, la următoarea reuniune plenară GRECO (18-22 iunie 2018), o informare scrisă privind situația reformelor justiției, se arată într-un comunicat pe site-ul instituției europene.

Totodată, GRECO invită autoritățile să autorizeze, cât mai curând posibil, publicarea raportului adoptat recent. O delegație a Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO) a vizitat România în perioada 21-22 februarie.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a determinat că performanțele curente ale României în ceea ce privește implementarea recomandărilor sale în domeniul prevenirii corupției în rândul membrilor Parlamentului, judecătorilor și procurorilor sunt „în general nesatisfăcătoare”.

PNL cere sesizarea Comisiei de la Veneția

PNL îi solicită ministrului Justiției, TudorelToader, să publice de urgență raportul GRECO pe legile justiției, a declarat, miercuri, senatorul Alina Gorghiu, afirmând că liberalii vor solicita printr-o scrisoare Adunării Parlamentare și PPE sesizarea Comisiei de la Veneția pe legile justiției.

„Săptămâna trecută a fost elaborat raportul pe procedura de evaluare ad-hoc făcut de GRECO pe subiectul legilor justiției din România și din Polonia. (…) Este un raport destul de grav la adresa României, la adresa Parlamentului. (…) Ce s-a întâmplat cu acest raport în România spre deosebire de Polonia? Zace în sertarul domnului ministruToaderla Ministerul Justiției. Procedura spune în felul următor: ca acest raport să devină public, ca fiecare cetățean din România să poată lua cunoștință de aspectele critice la adresa legilor justiției din acest raport, România, prin ministerul de resort, trebuie să-și dea acceptul și să publice raportul. Astfel, astăzi în Biroul Executiv s-a luat decizia și am și trimis adresă formală către minister să solicităm publicarea de urgență a raportului”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a afirmat că raportul este unul oficial, „nu o scrisoare de amor”.

„(…) Suspectez, dacă nu se va publica de urgență raportul că dlToaderare ceva de ascuns. (…) Îi cerem de urgență publicarea acestui raport. (…) Este un raport public pentru orice cetățean, nu este o depeșă, o scrisoare de amor între domnulToaderși mai știu eu ce membru al GRECO. Este o problemă instituțională care ține de buna funcționare a sistemului judiciar din România și de cooperarea între instituții”, a spus Gorghiu.

Liberalii din Comisia juridică a APCE vor solicita, printr-o scrisoare adresată Adunării Parlamentare și PPE sesizarea Comisiei de la Veneția pe legile justiției, amintind că deja există un precedent în cazul legii de modificare a Ordonanței 26/2000, a precizat Alina Gorghiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?