Decizia ministrului Raed Arafat privind imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca

Decizia ministrului Raed Arafat privind imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca
Publicat: 30/11/2012, 10:52
Actualizat: 05/02/2019, 18:17

Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a anunțat, vineri, că imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca va fi reluată, după ce experții străini au concluzionat că produsul este sigur, rata reacțiilor adverse ușoare sau moderate fiind una așteptată, de doar una la mie în România.

Potrivit lui Arafat, în România au fost vaccinați, cu primul lot de doze din Danemarca, peste 136.000 de copii, înregistrându-se 134 de reacții adverse constând în mărirea nodulilor limfatici – lucru comun după o astfel de imunizare.

„Nu a fost nicio complicație severă, cum ar fi ostiomielita, iar absența grupărilor de cazuri arată că nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din București au fost mai multe cazuri pentru că unele au provenit din alte județe”, a explicat ministrul.

Raed Arafat a mai spus că, în urma analizei făcute de specialiștii străini și de cei români, siguranța vaccinului danez nu este pusă sub semnul întrebării.

Ministrul a precizat că acest vaccin este distribuit din 1934 în toată lumea și este autorizat în 46 de țări. „În nicio țară nu s-a oprit imunizarea și nici nu a fost schimbat vaccinul”, a subliniat ministrul.

Arafat a mai spus că reacțiile adverse înregistrate în România pot fi urmarea schimbărilor de tulpină din vaccin. În același context, ministrul a admis că, în cazul produsului românesc utilizat anterior, reacțiile adverse au părut mai puțin numeroase.

El a subliniat că oprirea temporară a vaccinărilor în România a fost decisă ca „măsură de precauție utilă”, pentru eliminarea tuturor suspiciunilor.

Ministerul Sănătății (MS) a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experți străini de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) a situației create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.

MS a solicitat o expertiză din partea ECDC și OMS pentru evaluarea independentă a situației create în urma vaccinării nou-născuților împotriva tuberculozei.

„Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiștilor privind evoluția după vaccinarea cu BCC și în urma unei prime analize asupra situației create, am decis să solicităm o opinie neutră și avizată. O echipă de experți ECDC și OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanții comisiei de specialiști români care au avut o primă întâlnire și de la care aștept un raport preliminar”, declara ministrul Sănătății, Raed Arafat, după analiza făcută în 22 noiembrie de o comisie a MS.

Comisia a analizat situațiile din spitalele în care au fost internați bebelușii cu reacții adverse grave la acest vaccin. Totodată, au fost discutate reacțiile adverse semnalate de către medici. Până în prezent, informațiile din teritoriu arată că ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reacțiile adverse grave.

Zece bebeluși cu reacții adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internați la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unde în intervalul martie – noiembrie au fost tratați, din același motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat că bebelușii au fost operați, iar în prezent se află sub tratament.

Numai în spitalul bucureștean au fost tratați, anul acesta, 50 de copii cu reacții adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei și se administrează la nou-născuți în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul național de imunizare al MS și este gratuit.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...