Decizia privind excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase, amânată pentru 21 octombrie

Decizia privind excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase, amânată pentru 21 octombrie
Publicat: 14/10/2013, 17:20
Actualizat: 08/02/2019, 22:30

Decizia privind excluderea din avocatură a fostului premier Adrian Năstase, ca urmare a faptului că acesta a fost condamnat pentru fapte corupție în dosarul „Trofeul calității”, a fost amânată de Consiliul Baroului București, luni, pentru 21 octombrie, din lipsă de cvorum.

Decanul Baroului București, avocatul Ion Ilie-Iordăchescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că luare unei decizii în privința lui Adrian Năstase, dar și a unora referitoare la Cătălin Voicu și Florin Costiniu, tot privind excluderea din Barou din cauza unor condamnări definitive, a fost amânată după ce au fost prezenți doar șapte din minimul de zece consilieri ce asigură cvorumul.

Potrivit reprezentanților Baroului București, comisia formată din consilieri ai Baroului a finalizat analizarea motivului reținut de Consiliu atunci când acesta a decis menținerea fostului premier în Barou.

Comisia nu a analizat în acest raport motivarea hotărârii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție de condamnare a lui Adrian Năstase, ci motivele date de Consiliul Baroului în decizia de menținere a fostului premier în profesia de avocat.

Consiliul Baroului trebuie să se pronunțe din nou privind excluderea lui Năstase pentru că Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a considerat drept nesatisfăcătoare motivele ce au stat la baza primei decizii și a cerut revizuirea acesteia.

Adrian Năstase a fost invitat la ședința din 7 octombrie pentru a-și prezenta punctul de vedere cu privire la calitatea sa de avocat. Fostul premier nu s-a prezentat, întrucât a fost prezent la Curtea supremă, acolo unde s-a judecat un nou termen al recursului din dosarul „Zambaccian”.

Decanul Baroului București, Ion Ilie-Iordăchescu, a declarat, în 27 august, că Adrian Năstase este suspendat din profesia de avocat din 2012, după ce a formulat o solicitare în acest sens.

Baroul București a arătat, într-un comunicat de presă, că s-a hotărât prezentarea unui punct de vedere în cazul lui Năstase de către o comisiei, în urma căruia să fie adoptă o decizie privind excluderea acestuia din avocatură. Solicitarea de apreciere asupra necesității reexaminării motivării deciziei Consiliului Baroului București prin care s-a decis, cu majoritate, menținerea lui Năstase în profesia de avocat a fost formulată de Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD. În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnații penali nu mai pot profesa ca avocați. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaților la articolul 58.

Potrivit procedurilor Baroului București, după ce sentința este motivată, Consiliul se reunește și decide dacă avocatul este sau nu exclus.

Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un singur criteriu, dacă se constată că prezența lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului București a decis că, atât faptul că Năstase a stat la penitenciar, cât și condamnarea istorică în dosarul de corupție, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o ședință secretă a Consiliului Baroului București.

„Ședința a fost confidențială. Au fost păreri pro și contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năstase să fie menținut în Baroul București. Decizia nu este definitivă”, declara Ion Ilie-Iordăchescu, decanul Baroului București.

Această decizie a fost transmisă mai departe la UNBR. Decanul Baroului București a declarat, inițial, că UNBR a solicitat ca Baroul să „analizeze dacă prin condamnarea lui Năstase nu a fost atinsă imaginea profesiei de avocat și care sunt măsurile care se impun în legătură cu calitatea sa de avocat în baroul București”.

Vicepreședintele UNBR, avocatul Hașotti Ionel, a explicat pentru Gândul că Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca decizia prin care Năstase era declarat demn să facă parte din Baroul București trebuie revizuită. „În ședinta din 29 iulie a UNBR a fost luat în discuție cazul Năstase. S-au cerut informații și documente suplimentare de la Baroul București, baroul unde înscris Adrian Năstase. Consiliul Baroului București a adoptat o hotărâre prin care s-a constat că domnul Năstase nu se află în stare de nedemnitate”, a explicat avocatul Hașotti

UNBR a considerat că motivarea deciziei Baroului prin care Năsase nu a fost exclus din avocatură nu era satisfăcătoare. „Comisia Permanentă de la UNBR a solicitat de la Barou informații suplimentare și documentația anexă. Comisia permanentă a decis ca această hotărâre să fie verificată pentru că explicațiile baroului nu erau satsfăcătoare”, a explicat avocatul Ionel Hașotti.

Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea București în urma deciziei de condamnare din dosarul „Trofeul calității”. Universitatea București a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupție. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultății de Drept a Universității București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația