Demnitar european: Pașaportul COVID va fi gata pentru vacanța de vară. Ce date va conține documentul

Demnitar european: Pașaportul COVID va fi gata pentru vacanța de vară. Ce date va conține documentul
Demnitar european: Pașaportul COVID va fi gata pentru vacanța de vară. Ce date va conține documentul / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 14/03/2021, 17:50
Actualizat: 06/04/2021, 14:18

Autorităţile europene au în plan punerea în circulație a „paşaportului verde”, un certificat sanitar, înaintea vacanţei de vară, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE, a declarat duminică Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, informează AFP. Acesta va conține informațiile posesorului legate de COVID: dacă a fost vaccinat, dacă a trecut prin boală, dacă are test făcut și rezultatul acestuia. 

Comisarul European Thierry Breton, despre pașaportul COVID: „Va fi sub format electronic, sau pe hârtie”

Va fi sub format electronic, sau pe hârtie„, pentru a respecta dorinţa celor care nu „doresc să îşi pună acest lucru pe smartphone-ul lor, acesta este dreptul lor”, a afirmat comisarul european. Echipat cu un cod QR, gratuit, certificatul va fi în limba fiecărei ţări şi tradus în engleză și „va fi valabil în toate ţările Uniunii Europene”, a mai detaliat Breton.

Acest certificat, pentru care ar urma să fie prezentată miercuri o propunere finală, va conţine informaţii care „vor indica faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, sau că s-a vindecat, sau că a primit un rezultat negativ la test”, a precizat Thierry Breton într-o întâlnire cu presa.

„Lucrăm pentru ca acest lucru să fie gata înainte de luna iunie” a precizat Thierry Breton, apreciind că este primordial „să face totul pentru a proteja sezonul turistic”.

Întârzierile AstraZeneca, de neacceptat

În același timp asemenea, comisarul european Thierry Breton a comentat şi anunţul făcut de grupul farmaceutic AstraZeneca, legat de o nouă diminuare a livrărilor de vaccinuri anti-Covid-19 destinate Uniunii Europene, apreciind că această situaţie este „inacceptabilă pentru mine sau în orice caz de neînţeles”.

Încrezător față de programul de vaccinare

Cu toate acestea, Breton s-a arătat încrezător cu privire la programul european de vaccinare. „Faptul că avem întârzieri în cazul AstraZeneca nu înseamnă că programul nostru de vaccinare pe primul trimestru va avea întârzieri”, a promis Thierry Breton.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase