Deputat PSD, după apelul lui Orban către românii din Italia: E dreptul oricărui român să vină acasă / Domnule Orban, plecaţi acasă şi nu vă mai bateţi joc de diaspora

Deputat PSD, după apelul lui Orban către românii din Italia: E dreptul oricărui român să vină acasă / Domnule Orban, plecaţi acasă şi nu vă mai bateţi joc de diaspora
Ofițerul MAI a declarat că NU a călătorit în afara țării în ultimele două luni
Publicat: 25/02/2020, 15:10

Deputatul PSD Mirela Furtună a lansat acuze grave la adresa premierului interimar Ludovic Orban, după ce aceasta le-a recomandat românilor din Italia să nu revină în țară dacă nu e absolut necesar. „Un cinism absolut (…). E dreptul oricărui român să vină acasă”, a spus social-democratul.

Mirela Furtună, deputat PSD, a transmis, marți, un comunicat de presă prin care arată că apelul lui Ludovic Orban către românii din Italia, de a nu veni în țară dacă nu este absolut necesar, reprezintă „cea mai mare bătaie de joc a guvernului Iohannis-Orban faţă de românii din afară”, „un cinism absolut”, relatează mediafax.ro.

„Trebuie să recunosc că m-am înşelat amarnic, actualii guvernanţi îşi bat joc public de concetăţenii noştri din afara ţării şi nimeni nu spune nimic. Pe fondul răspândirii virusului din China în Italia, ţara cu cei mai mulţi români aflaţi în afara graniţelor, domnul prim-ministru Ludovic Orban le-a transmis compatrioţilor noştri următoarele: «Să nu mai vină în România decât în situații absolut necesare sau urgente pentru a preveni răspândirea coronavirusului în țară». Această declaraţie este de un cinism absolut şi reprezintă cea mai mare bătaie de joc a guvernului Iohannis-Orban faţă de românii din afară”, spune deputatul PSD.

Furtună consideră declarația lui Orban ca fiind neconstituțională, mai ales că Guvernul are obligația să ia măsuri pentru cetățenii români.

„Declaraţia domnului Orban este şi profund neconstituţională, dar ştim deja că domnul prim-ministru foloseşte Constituţia României doar pe post de suport de pahar. Îi reamintesc, totuşi, că art.34 din Constituţia României are următorul cuprins: «(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice». (…) Este obligaţia statului şi a dumneavoastră ca şef al Guvernului să luaţi măsuri pentru ocrotirea sănătăţii cetăţenilor români. Nu aveţi dreptul să le cereţi românilor să rămână în Italia, doar pentru că dumneavoastră sunteţi incapabil să gestionaţi treburile ţării, cred că ar fi util să lăsaţi locul de la Palatul Victoria unui om politic mai responsabil, sunt convinsă că există asemenea persoane şi în PNL”, mai spune deputatul Mirela Furtună.

Aceasta îi atrage atenția premierului că e dreptul oricărui român să vină acasă, pentru că e ţara lui” și adaugă faptul că prim-ministrul Republicii Moldova a chemat moldovenii acasă şi a declarat că autorităţile naţionale sunt pregătite să combată epidemia de coronavirus.

„Cum este posibil ca Republica Moldova să fie pregătită şi să-şi aştepte compatrioţii cu braţele deschise, iar prim-ministrul liberal Orban cel neconstituţional să alunge cetăţenii români? Domnule Orban, plecaţi acasă şi nu vă mai bateţi joc de diaspora”, a mai afirmat deputatul PSD.

Premierul Ludovic Orban a făcut, luni seara, un apel la românii care se află în Italia să revină în țară numai dacă este absolut necesar. „Dacă pot să nu se deplaseze spre țară, e un act de responsabilitate”, a spus premierul.

Premierul a spus că în localitățile închise din Italia sunt 8.000 de români, în timp ce în toată regiunea afectată sunt peste aproape 200.000.

Sursă FOTO: Shutterstock / caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României