Descoperiri incredibile în dosarul „Diplome de licență fără studii”. Cine este medicul celebru prins cu 200.000 de euro cash

Descoperiri incredibile în dosarul „Diplome de licență fără studii. 
Cine este medicul celebru prins cu 200.000 de euro cash
Publicat: 26/07/2017, 21:13
Actualizat: 27/07/2017, 08:22

Surse judiciare au declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că procurorii au găsit la medicul timișorean Emil Urtilă, cadru al uneia dintre cele două universități din Arad vizate de ancheta „Diplome de licență fără studii”, 200.000 de euro, dar și liste cu numele unor studenți. Totodată, la o altă persoană au fost găsiți 81.000 de euro, în numerar.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că peste zece mii de euro, în numerar, au fost găsiți în mașina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele două universități din Arad vizate de ancheta procurorilor, iar la unele din cadrele didactice vizate de anchetă au fost găsiți zeci de mii de euro.

Intermediarii erau studenți din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate. Profesorii ar fi ținut evidența celor care au dat banii, fiind vorba despre sute de plătitori.

Cei care și-ar fi cumpărat diplomele sunt studenți tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar și italieni, cei mai mulți urmând cursurile Facultății de Stomatologie.

Parchetul General a făcut, miercuri dimineața, 106 percheziții la cadre didactice și studenți din cadrul a două universități într-un dosar numit „Diplome de licență fără studii”. 36 de persoane sunt cercetate.

„Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență. Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale”, transmit procurorii printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ancheta a scos la iveală mai multe modalități în care studenții erau ajutați în schimbul banilor. Aceștia ar fi primit în timpul examenelor susținute online răspunseurile corecte la testele grilă, „fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS). În alte situații, li s-ar fi mărit notele,”prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea”. În unele cazuri, informaticienii interveneau în contul electronic al studentului și modificau răspunsurile testului online, astfel încât acesta să fie promovat.

Procurorii susțin că studenții ar fi achiziționat, direct de la profesori, lucrări de licență, având inclusiv prezentările în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.

„Din probatoriul administrat a reieșit că în respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi”, arată parchetul.

O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice, explică procurorii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Umilire publică pentru o adolescentă de 16 ani din Coreea de Nord, care a...
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Uniformele școlare, un adevărat butoi cu pulbere. Directoarea unui liceu bucureștean rupe tăcerea: „Mi s-a...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
EXCLUSIV. Scandal Geoană-Băsescu: „E într-o zonă de degradare biologică”/ „Se pregătește pentru a doua „Mihaela,...
Alertă în penitenciar! Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu, de la Puterea Dragostei, după ce...
Oana Turcu a slăbit enorm! Cum arată acum soția lui Cristi Brancu: „În ultimii ani...
Vremea 16 septembrie - 14 octombrie 2024. Val de aer rece în toată ţara; apar...
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică...
Un cutremur cu magnitudinea de 5.1 s-a produs noaptea trecută. Unde a fost resimțit seismul
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Puțini șoferi mai știu ce înseamnă acest semn de circulație. Amenda pentru încălcarea lui
Oportunitate unică: buncăr nuclear din Anglia, construit în anii 1950, scos la vânzare
ULUITOR! Un posibil SEMNAL de la EXTRATEREȘTRI a ajuns pe Pământ
S-a stins marele actor! Toți l-am iubit și l-am urmărit la TV
Plafonările de prețuri, ilegale! Ce urmează pentru România
A plătit 3000 de euro pentru o vacanță de coșmar. Românul a găsit la cazare...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu...
Mama Adelei Popescu nu suportă să își vadă fiica așa. Iată apariţiile vedetei care o...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Doctore, doctore, toată lumea îmi spune că sunt urât!
Test de cultură generală. Cum elimină corpul toxinele?