Desemnarea noului director adjunct al ICR Viena, Mihaela Baston-Ciobanu, stârnește noi controverse

Desemnarea noului director adjunct al ICR Viena, Mihaela Baston-Ciobanu, stârnește noi controverse
Publicat: 08/11/2013, 12:17
Actualizat: 22/08/2014, 07:53

Avizarea favorabilă în funcția de director adjunct al ICR Viena a Mihaelei Baston-Ciobanu, care este „utilizator elementar al limbii germane”, este „abuzivă și incorectă”, spune Ilinca Macarie, care precizează că ea a ocupat prin concurs această funcție în anul 2013.

Candidata propusă de președintele Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu, pentru funcția de director adjunct al ICR Viena, Mihaela Baston-Ciobanu, a primit miercuri avizul comisiilor de cultură și de politică externă din Senat. Desemnarea a fost considerată de presă una controversată, întrucât Mihaela Baston-Ciobanu cunoaște limba germană la nivel „elementar”, potrivit CV-ului depus la comisii, și a refuzat să răspundă în limba germană întrebărilor adresate de jurnaliști.

Totodată, desemnarea Mihaelei Baston-Ciobanu în funcția de director adjunct al ICR Viena este contestată și de Ilinca Macarie. Aceasta din urmă spune, într-un comunicat remis vineri agenției MEDIAFAX că numirea în funcția a Mihaelei Baston-Ciobanu este „abuzivă”, deoarece funcția respectivă a fost ocupată prin concurs de Ilinca Macarie în anul 2013.

„Am aflat în 23 noiembrie 2012 că Institutul Cultural Român a anunțat lansarea unui concurs pentru posturi de conducere și referenți în filialele din străinătate. În data de 14 decembrie am predat dosarele de participare la concurs, vizând posturile de directori adjuncți ICR Berlin și ICR Viena. Dosarele conțineau un CV și un program de management cultural pentru un an pentru fiecare din aceste institute, din Viena și Berlin, urmând a fi eventual invitată la un interviu, conform regulamentului concursului. În ianuarie a fost anunțată ocuparea unora dintre posturile puse la concurs fără să fi avut loc aceste interviuri, mai puțin însă postul de director adjunct ICR Viena. Acest lucru a dat naștere unor proteste din rândul candidaților și unor reacții ale presei. Imediat după aceea am fost anunțată că mă aflu printre cei trei concurenți invitați să participe la interviul final. Interviul a avut loc la sediul ICR Bucuresti în prima jumatate a lui ianuarie, unde am putut prezența unei comisii formata din 3 membrii programul cultural pe care îl concepusem. La câteva zile dupa interviu am fost anunțată telefonic că am câștigat concursul și că datorită calității detașat superioare a prezentării mele am fost propusă pentru postul de director adjunct la ICR Viena”, spune Ilinca Macarie.

Ea precizeată că numirea sa în postul de director adjunct al ICR Viena a fost anunțată oficial și pe site-ul ICR în 21 ianuarie.

Ilinca Macarie mai spune că în februarie a fost contactată de Răzvan Brâncean de la Ministerul Afacerilor Externe, care i-a solicitat niște documente în vederea începerii pregătirii sale în cadrul Ministerului, iar în 19 martie Andrei Marga, președintele ICR de la momentul respectiv, a transmis un comunicat de presă în care printre altele a fost anunțată decizia de a o numi pe Ilinca Macarie în postul de director adjunct ICR Viena.

„În mai a fost anunțată oficial aprobarea numirii mele de către Ministerul Culturii, Ministerului Afacerilor Externe și a Institutului Cultural Roman, după care am fost invitată la Ministerul de Externe pentru a începe programul de pregătire pentru personalul diplomatic în vederea plecării în misiune”, spune Macarie, precizând că în iunie și iulie a avut loc pregătirea la MAE și a absolvit cu succes pregătirile la mai multe departamente din cadrul ministerului.

Ilinca Macarie mai spune că a aflat din materialele de presă despre numirea unei alte persoane în funcția de director adjunct al ICR Viena.

„În tot acest timp nu am fost convocată în fața comisiei pentru cultură a Senatului. În momentul în care domnul Marga a fost înlocuit de către domnul Zamfiroiu în funcția de președinte al ICR, mi-a fost comunicat faptul că procesul de ocupare a postului a fost întrerupt în vederea reevaluării dosarelor de către noul președinte. Acest lucru a avut loc în luna august, urmând ca eu să fiu anunțată de eventualele schimbări și/sau decizii. Până acum nu am fost contactată de nimeni din cadrul ICR-ului, dar în schimb am aflat din presă că este în discuție o nouă numire pentru postul pe care eu îl câștigasem prin concurs”, mai spune Ilinca Macarie.

Această precizează că va face „toate demersurile legale pentru a clarifica acest caz”.

„Consider întreaga procedură (de numire a Mihaelei Baston-Ciobanu, n.r.) abuzivă și incorectă având în vedere că am parcurs drumul legal începând de la concurs până la programul de pregătire. Cu toate astea tot acest demers legal a fost ignorat, fiind desemnat altcineva în locul meu, deși nu a luat parte la concurs. Nu am fost în nici un moment contactată pentru a mi se comunica vreo decizie sau schimbare. De aceea contest această nouă numire făcuta pentru postul de director adjunct la ICR Viena pe numele doamnei Mihaela Baston-Ciobanu”, subliniază Ilinca Macarie.

Până la ora difuzării acestei știri, Lilian Zamfiroiu, președintele ICR, nu a putut fi contactat.

Institutul Cultural Român (ICR), condus de Andrei Marga, a anunțat în data de 15 mai 2013, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că mai multe persoane au fost numite în funcții de directori adjuncți ai Institutelor Culturale Române din străinătatea, ca urmare a unui concurs organizat de ICR București. Între acestea se număra și Ilinca Macarie, care a fost numită director adjunct al ICR Viena.

Concursul organizat de ICR pentru ocuparea unor posturi la Institutele Culturale Române din străinătate a stârnit numeroase nemulțumiri. După numirea lui Andrei Marga în funcția de președinte al ICR – pe 11 septembrie 2012 -, o serie de directori de la Institutele Culturale Române din străinătate și-au dat demisia sau au fost schimbați din funcție. Ulterior, ICR a organizat respectivele concursuri.

Cele mai multe nemulțumiri ale contestatarilor respectivelor concursuri au fost exprimate cu privire la schimbarea datei de susținere a interviurilor, dar și în ceea ce privește transparența organizării și desfășurării concursului.

În replică la aceste acuzații, Andrei Marga a precizat că ICR a respectat riguros regulamentul. Potrivit lui Marga, a fost pentru prima dată când Institutul Cultural Român a organizat un concurs pentru ocuparea unor posturi declarate vacante la filialele sale din străinătate. Până la acel moment, aceste posturi erau ocupate de persoane numite de președintele ICR, se mai spunea într-un comunicat al instituției remis la momentul respectiv MEDIAFAX.

Însă după ce l-a înlocuit pe Andrei Marga la conducea ICR, Lilian Zamfiroiu a declarat că va cere Comisiilor pentru cultură și politică externă din Senat, Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe stoparea procedurilor de revocare, respectiv numire a conducerilor filialelor ICR din străinătate. El a precizat că va solicita acest lucru în vederea reevaluării personalului de conducere și a referenților de la Institutele Culturale Române din străinătate.

În prezent, ICR Viena este condus de directorul interimar Alexandru Nebejea, potrivit site-ului instituției.

Însă comisiile de specialitate din Parlament le-au avizat deja favorabil pe Irina Cornișteanu, în funcția de director al ICR Viena, și pe Mihaela Baston-Ciobanu, în funcția de director adjunct al ICR Viena.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...