DESPĂGUBIRI pe bandă rulantă la CEDO pentru VICTIMELE din Decembrie ’89. TERGIVERSAREA Dosarului Revoluției costă 3 milioane de euro

DESPĂGUBIRI pe bandă rulantă la CEDO pentru VICTIMELE din Decembrie '89. TERGIVERSAREA Dosarului Revoluției costă 3 milioane de euro
Publicat: 01/11/2018, 09:34

CEDO a pronunțat, în 30 octombrie 2018, o nouă decizie într-o cauză privind Evenimentele din Decembrie 1989. Curtea a acordat despăgubiri de câte 15.000 de euro plus cheltuieli de judecată pentru 23 de persoane, victime directe sau indirecte ale Revoluției.

Reclamanții sunt supraviețuitori sau rude apropiate ale celor care au participat la demonstrații și au fost răniți ori omorâți în timpul evenimentelor din decembrie 1989 în București, Slobozia, Târgoviște și Reșița, evenimente care au condus la înlăturarea regimului comunist.

Inițiatorii acțiunii judiciare au reclamat că autoritățile române nu au efectuat într-un interval rezonabil o investigație eficientă în cazul evenimentelor produse în decembrie 1989 în București, Slobozia, Târgoviște și Reșița. Reclamanții au susținut că a fost încălcat Articolul 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, care prevede că „dreptul fiecărei persoane la viață trebuie protejat prin lege” și că „nimeni nu trebuie privat de viață în mod intenționat (…)”.

CEDO a stabilit că plângerea privind încălcarea Articolului 2 este admisibilă la nivel procedural. Conform sentinței, România trebuie să achite celor 23 de reclamanți, în termen de trei luni, daune non-pecuniare de câte 15.000 de euro și taxele judiciare aferente.

Reprezentanții Asociației „21 Decembrie 1989” au arătat, în februarie 2016, după ce Curtea Europeană a acordat despăgubiri de câte 15.000 de euro pentru alți 17 români din familiile victimelor. Încă 200 de plângeri similare privind tergiversarea dosarului Revoluției își așteaptă rezolvarea la CEDO.

Avocatul Ionuț Matei a declarat la acel moment pentru Mediafax, că toate concluziile CEDO arată aceeași situație. „Autoritățile naționale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate”, a declarat avocatul.

Fostul președintele Ion Iliescu a afirmat, în acel context, că nu știe cui folosește redeschiderea dosarelor pe tema Mineriadelor și a Revoluției, considerând că acestea nu ar trebui ”dezgropate” întrucât CEDO este interesată să „întrețină așa ceva”.

„Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi, asta a fost. A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru.(…). La noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane”, a spus Iliescu în februarie 2016.

În aprilie 2016, Curtea a acordat despăgubiri în același cuantum pentru 45 de victime – directe sau indirecte – ale Revoluției. Raportat la aceste cifre, România ar putea fi obligată la CEDO să plătească, în total, despăgubiri de peste 3 milioane de euro familiilor victimelor din decembrie 1989.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman