DESPĂGUBIRI pe bandă rulantă la CEDO pentru VICTIMELE din Decembrie ’89. TERGIVERSAREA Dosarului Revoluției costă 3 milioane de euro

DESPĂGUBIRI pe bandă rulantă la CEDO pentru VICTIMELE din Decembrie ’89. TERGIVERSAREA Dosarului Revoluției costă 3 milioane de euro
CEDO, despăgubiri pentru victimele din decembrie 1989. Tergiversarea Dosarului Revoluției ne costă 3 milioane de euro. Vezi ultimele decizii ale Curții Europene

CEDO a pronunțat, în 30 octombrie 2018, o nouă decizie într-o cauză privind Evenimentele din Decembrie 1989. Curtea a acordat despăgubiri de câte 15.000 de euro plus cheltuieli de judecată pentru 23 de persoane, victime directe sau indirecte ale Revoluției.

Reclamanții sunt supraviețuitori sau rude apropiate ale celor care au participat la demonstrații și au fost răniți ori omorâți în timpul evenimentelor din decembrie 1989 în București, Slobozia, Târgoviște și Reșița, evenimente care au condus la înlăturarea regimului comunist.

Inițiatorii acțiunii judiciare au reclamat că autoritățile române nu au efectuat într-un interval rezonabil o investigație eficientă în cazul evenimentelor produse în decembrie 1989 în București, Slobozia, Târgoviște și Reșița. Reclamanții au susținut că a fost încălcat Articolul 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, care prevede că „dreptul fiecărei persoane la viață trebuie protejat prin lege” și că „nimeni nu trebuie privat de viață în mod intenționat (…)”.

CEDO a stabilit că plângerea privind încălcarea Articolului 2 este admisibilă la nivel procedural. Conform sentinței, România trebuie să achite celor 23 de reclamanți, în termen de trei luni, daune non-pecuniare de câte 15.000 de euro și taxele judiciare aferente.

Reprezentanții Asociației „21 Decembrie 1989” au arătat, în februarie 2016, după ce Curtea Europeană a acordat despăgubiri de câte 15.000 de euro pentru alți 17 români din familiile victimelor. Încă 200 de plângeri similare privind tergiversarea dosarului Revoluției își așteaptă rezolvarea la CEDO.

Avocatul Ionuț Matei a declarat la acel moment pentru Mediafax, că toate concluziile CEDO arată aceeași situație. „Autoritățile naționale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate”, a declarat avocatul.

Fostul președintele Ion Iliescu a afirmat, în acel context, că nu știe cui folosește redeschiderea dosarelor pe tema Mineriadelor și a Revoluției, considerând că acestea nu ar trebui ”dezgropate” întrucât CEDO este interesată să „întrețină așa ceva”.

„Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi, asta a fost. A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru.(…). La noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane”, a spus Iliescu în februarie 2016.

În aprilie 2016, Curtea a acordat despăgubiri în același cuantum pentru 45 de victime – directe sau indirecte – ale Revoluției. Raportat la aceste cifre, România ar putea fi obligată la CEDO să plătească, în total, despăgubiri de peste 3 milioane de euro familiilor victimelor din decembrie 1989.

 

 

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide