DESPĂGUBIRI pe bandă rulantă la CEDO pentru VICTIMELE din Decembrie ’89. TERGIVERSAREA Dosarului Revoluției costă 3 milioane de euro

DESPĂGUBIRI pe bandă rulantă la CEDO pentru VICTIMELE din Decembrie ’89. TERGIVERSAREA Dosarului Revoluției costă 3 milioane de euro
CEDO, despăgubiri pentru victimele din decembrie 1989. Tergiversarea Dosarului Revoluției ne costă 3 milioane de euro. Vezi ultimele decizii ale Curții Europene

CEDO a pronunțat, în 30 octombrie 2018, o nouă decizie într-o cauză privind Evenimentele din Decembrie 1989. Curtea a acordat despăgubiri de câte 15.000 de euro plus cheltuieli de judecată pentru 23 de persoane, victime directe sau indirecte ale Revoluției.

Reclamanții sunt supraviețuitori sau rude apropiate ale celor care au participat la demonstrații și au fost răniți ori omorâți în timpul evenimentelor din decembrie 1989 în București, Slobozia, Târgoviște și Reșița, evenimente care au condus la înlăturarea regimului comunist.

Inițiatorii acțiunii judiciare au reclamat că autoritățile române nu au efectuat într-un interval rezonabil o investigație eficientă în cazul evenimentelor produse în decembrie 1989 în București, Slobozia, Târgoviște și Reșița. Reclamanții au susținut că a fost încălcat Articolul 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, care prevede că „dreptul fiecărei persoane la viață trebuie protejat prin lege” și că „nimeni nu trebuie privat de viață în mod intenționat (…)”.

CEDO a stabilit că plângerea privind încălcarea Articolului 2 este admisibilă la nivel procedural. Conform sentinței, România trebuie să achite celor 23 de reclamanți, în termen de trei luni, daune non-pecuniare de câte 15.000 de euro și taxele judiciare aferente.

Reprezentanții Asociației „21 Decembrie 1989” au arătat, în februarie 2016, după ce Curtea Europeană a acordat despăgubiri de câte 15.000 de euro pentru alți 17 români din familiile victimelor. Încă 200 de plângeri similare privind tergiversarea dosarului Revoluției își așteaptă rezolvarea la CEDO.

Avocatul Ionuț Matei a declarat la acel moment pentru Mediafax, că toate concluziile CEDO arată aceeași situație. „Autoritățile naționale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate”, a declarat avocatul.

Fostul președintele Ion Iliescu a afirmat, în acel context, că nu știe cui folosește redeschiderea dosarelor pe tema Mineriadelor și a Revoluției, considerând că acestea nu ar trebui ”dezgropate” întrucât CEDO este interesată să „întrețină așa ceva”.

„Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi, asta a fost. A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru.(…). La noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane”, a spus Iliescu în februarie 2016.

În aprilie 2016, Curtea a acordat despăgubiri în același cuantum pentru 45 de victime – directe sau indirecte – ale Revoluției. Raportat la aceste cifre, România ar putea fi obligată la CEDO să plătească, în total, despăgubiri de peste 3 milioane de euro familiilor victimelor din decembrie 1989.

 

 

BREAKING NEWS! ADIO, mască în şcoli. De când intră în vigoare
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit un alt job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX
Cod Rutier 2020: GESTUL BANAL pentru care un polițist te poate amenda. Mulți șoferi nu...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Din ce a ajuns să trăiască Vulpița, după ce a părăsit Acces Direct. La ASTA...
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BREAKING NEWS! ADIO, mască în şcoli. De când intră în vigoare
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
România se află într-un pericol extrem de mare! Avertismentul crunt al premierului Orban, făcut în...
Simona Halep – Karolina Pliskova se joacă ACUM. Cu câți bani pleacă Simo de la...
Explozie la metrou: Călătorii au fost evacuaţi - VIDEO
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide