Detalii despre CEx-ul PSD. Se va face o evaluare a fiecărui ministru

Publicat: 31/08/2018, 17:00

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Constanța, că la ședința CExN al PSD de sâmbătă nu decide remanierea guvernamentală. Ea a evitat să spună dacă este mulțumită de activitatea miniștrilor, susținând că nu poate face acest lucru decât după evaluarea lor.

„Nu se va vorbi la acest Comitet Executiv de o remaniere guvernamentală. După cum știți, se va face o evaluare a fiecărui ministru în funcție de programul de guvernare. Nu am făcut această evaluare, deci nu putem vorbi de o remaniere guvernamentală”, a precizat Viorica Dăncilă.

Ea a evitat să spună dacă, în acest moment, este mulțumită de activitatea miniștrilor.

„Acest lucru pot să-l spun în urma evaluării pe care o fac comparativ cu sarcinile îndeplinite, cu obiectivele îndeplinite din programul de guvernare. Până nu văd această foaie de parcurs a fiecărui ministru, dacă a fost îndeplinită, nu pot să fac anumite precizări”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a mai menționat că evaluarea miniștrilor va începe „într-o lună”.

„Această evaluare se va face în coaliția de guvernare, e normal să o discutăm cu cei doi co-președinți”, a mai spus Dăncilă.

Conducerea lărgită a PSD va analiza, vineri și sâmbătă, în stațiunea Neptun, activitatea miniștrilor social-democrați după șapte luni de mandat și va stabili dacă se impune o remaniere guvernamentală. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a convocat la malul mării conducerea centrală a partidului, împreună cu președinții organizațiilor județene și membrii Executivului, pentru a realiza, împreună, o analiză privind activitatea Guvernului Viorica Dăncilă la șapte luni de la preluarea mandatului.

Liderii social-democrați vor îmbina în stațiunea Neptun, pe parcursul a două zile, reuniuni formale cu mai multe „sesiuni” de socializare. Dacă ziua de vineri este rezervată, în principal, discuțiilor informale între liderii PSD, deciziile politice vor fi luate în cursul zilei de sâmbătă. Surse din conducerea PSD au declarat pentru MEDIAFAX că prim-ministrul va face o prezentare, sâmbătă, în ședința CExN al PSD de la Neptun, a gradului de îndeplinire de către ministere a măsurilor din programul de guvernare. După prezentarea bilanțului, conducerea lărgită a PSD va stabili dacă se impune o remaniere guvernamentală sau dacă Executivul va continua să funcționeze cu actualii titulari.

Potrivit surselor citate, portofoliile guvernamentale care au atras cele mai multe critici în interiorul PSD, în primele șapte luni de mandat, sunt: Finanțele (Eugen Teodorovici), Economia (Dănuț Andrușcă), Tineretul și Sportul (Ioana Bran), Cercetarea și Inovarea (Nicolae Burnete), Educația (Valentin Popa) și Cultura (George Ivașcu). Social-democrații vor avea, la Neptun, și o primă discuție despre strategia partidului pentru anul 2019, atunci când vor avea loc alegeri europarlamentare și prezidențiale, au spus surse din conducerea PSD.

Grupurile parlamentare ale PSD din Camera Deputaților și Senat se vor reuni și ele, tot sâmbătă, la Neptun, într-o ședință destinată stabilirii priorităților legislative în noua sesiune parlamentară convocată pentru ziua de luni, 3 septembrie. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, miercuri, întrebată dacă simte tensiuni în PSD, că sunt „cu siguranță lucruri de spus” în acest sens dar nu vrea să se alăture celor care „împroașcă cu noroi” așa că își va spune punctul de vedere în interiorul partidului.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, pe 21 august, că este nemulțumit de unii miniștri. În schimb, liderul PSD s-a declarat mulțumit de activitatea premierului Viorica Dăncilă. „Categoric nu ( vreau să o schimb -n.r.). Doamna Viorica Dăncilă trebuie să rămână până în 2020, să încheie acest mandate. Este un premier foarte bun. Cu toată campania care încearcă să o descurajeze. E un record istoric de încasări la buget pe luna iulie și cu o inflație negativă. Nu a avut experiență administrativă doamna Dăncilă, dar a învățat repede cum să conducă un guvern și o face din ce în ce mai bine”, a declarat Dragnea la Antena 3.

Dragnea a mai spus că nu se va discuta în ședința CEx despre excluderea senatorului Ecaterina Andronescu, cea care a cerut, pe 14 august, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, ca liderul social-democrat să se retragă din fruntea partidului, altfel PSD va pierde guvernarea, precum și pregătirea unui guvern de „super profesioniști”. Andronescu a precizat în scrisoare că PSD trebuie să salveze atât țara cât și partidul „de la un dezastru major” spre care se îndreaptă „vertiginos”.

De asemenea, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că sunt lideri ai partidului care cer proteste „la poarta lui Iohannis”, precizând că „este o fierbere în partid” și că acest lucru va fi discutat în Comitetul Executiv Național de la Neptun.

Social-democrații vor aborda probabil, și alte teme, precum noua lege a pensiilor, oportunitatea suspendării din funcție a președintelui Klaus Iohannis, data organizării referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție, înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții și forma finală a legii off-shore.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului