Dezvăluiri incredibile. Primar avertizat să „nu facă valuri” după ce a sesizat Ministerul Sănătății asupra unui transplant fictiv

Dezvăluiri incredibile. Primar avertizat să nu facă valuri după ce a sesizat Ministerul Sănătății asupra unui transplant fictiv
Publicat: 29/11/2016, 17:24
Actualizat: 29/03/2019, 12:54

Gabriela Popa face dializă din anul 2000 și figurează pe o listă de așteptare pentru transplant de 14 ani. Femeia a fost programată pentru intervenție, cumnata sa fiind donator. Când a ajuns la spitalul din Cluj i s-a spus că nu este compatibilă cu donatorul, deși primise acceptul de la București, iar intervenția nu a mai avut loc.

„Am mers la Cluj, la spitalul unde se fac transplanturi, acum mulți ani! Aveam donator, pe o cumnată de-a mea, care a zis ca să mă ajute, să am o viață normală. De la București mi s-a spus că este compatibilă cu mine, așa că am mers la Cluj la transplant. La spitalul de acolo, o doctoriță, care era șefa de la Transplanturi, mi-a zis, între patru ochi, că nu este compatibilă cu mine cumnata, dar că poate ar vrea ea să doneze un rinichi altcuiva. Cumnata mea nici n-a vrut să audă și atunci m-au trimis acasă cu un braț de medicamente ca să le iau. Au zis că sunt pentru pregătirea transplantului. După trei săptămâni m-am infectat groaznic și am făcut zona Zoster. La spitalul de la București, la Fundeni, unde am ajuns mai mult moartă decât vie, când au auzit ce medicamente am luat au rămas interziși! M-au întrebat cine mi-a dat aceste medicamente total contraindicate, care erau pentru post-transplant, nu înainte de transplant. De altfel, cei din București mi-au zis că dacă mai luam, muream. Apoi m-am trezit în anul 2014 că sunt invitată la Congresul Transplantaților, a celor care au un organ transplantat. Cum mie nu mi s-a transplantat nimic, ce să caut eu acolo?”, spune Gabriela Popa.

Revoltat, edilul comunei Șuletea a trimis mai multe sesizări la Guvern, dar și la Ministerul Sănătății.

„În 2014, consăteanca noastră primește o invitație de la Spitalul de Transplanturi din Cluj-Napoca, unde este rugată să se prezinte să povestească celor prezenți cum se simte cu noul rinichi! Vă dați seama că cineva gen Arșinel sau Socaciu au furat locul acestei doamne și au făcut transplantul pe actele dumneaei? Am trimis sesizare la Guvern, la Ministerul Sănătății, am vorbit și cu Arafat, erau consternați și mirați! M-au rugat să nu mai fac valuri, că se va rezolva cât de curând”, a declarat pentru MEDIAFAX primarul Ciprian Tamaș.

Edilul a precizat că femeia a fost chemată imediat la Cluj, unde i s-au mai recoltat o serie de analize. Însă, din nou nu s-a mai întâmplat nimic.

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Cluj, Dan Luscalov, care este și medic specialist în cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, a declarat, marți, presei, legat de cazul Gabrielei Popa, că aceasta figurează din 2003 pe lista de așteptare pentru un transplant renal de la donator în moarte cerebrală și nu apare ca fiind transplantată.

„Suntem înmărmuriți de acuzațiile aberante care apar în presă în urma acuzațiilor nefondate ale ministrului Sănătății. În cazul Gabrielei Popa precizăm că este înscrisă pe lista de așteptare a ICUTR Cluj pentru un transplant renal de la donator în moarte cerebrală din data de 12 mai 2003 și nu figurează ca fiind transplantată. În cursul anului 2006 s-a prezentat la ICUTR Cluj cu un potențial donator viu, cumnata sa, însă în urma testului de compatibilitate a reieșit că este contraindicată realizarea transplantului. I s-a propus realizarea unui transplant încrucișat, dar cumnata sa a refuzat, astfel încât Gabriela Popa a intrat într-un program de imunosupresie utilizându-se medicamente imunosupresoare pentru a ajuta primirea unui rinichi”, a spus Luscalov.

Potrivit acestuia, acest program trebuia foarte atent monitorizat, protocolul presupunând aceleași medicamente care se folosesc și post-transplant, dar în alte doze.

„Nu știm ce s-a întâmplat mai departe cu d-na Popa pentru că la noi nu a mai apelat. Abia în august 2014 aceasta a fost chemată la ICUTR pentru reactualizarea dosarului de transplant, iar în urma analizelor s-a constatat că aceasta avea infecție cu hepatită C, iar în ianuarie 2015, în urma altor investigații medicale, s-a descoperit că infecția este activă. I s-a recomandat un tratament pentru a i se inactiva această hepatită, orice fel de infecție fiind contraindicată în caz de transplant. Din acel moment, nu mai știm ce s-a întâmplat mai departe cu dânsa”, a explicat Dan Luscalov.

Acesta a precizat că nicăieri în documente Gabriela Popa nu apare ca fiind transplantată după cum nu s-a pus niciodată problema ca altcineva să fi fost transplantat în locul ei.

„Nu înțelegem cum ar putea fi realizat un transplant la un pacient utilizând datele personale ale altor pacienți. Toate prelevările de organe sunt coordonate de la nivelul Agenției Naționale de Transplant (ANT) unde există o evidență foarte clară. De asemenea, toate foile de observații ale donatorilor în moarte cerebrală se regăsesc și în spitalele unde s-a realizat prelevarea, deci trasabilitatea organelor este foarte ușor de realizat și, în consecință, este imposibil de realizat trafic de organe. Nu înțelegem cum poate cineva să facă astfel de acuzații foarte grave pe niște supoziții aberante”, a menționat Luscalov.

În ceea ce privește afirmațiile Gabrielei Popa potrivit cărora a fost invitată la un eveniment să vorbească despre experiența sa de pacient transplantat, Luscalov a subliniat că, în anul 2014, ICUTR a organizat simpozionul „Ziua Recunoștinței în Transplant” la care au fost invitați atât pacienți transplantați, cât și pacienți aflați pe lista de așteptare pentru un transplant.

„D-na Popa a fost invitată în calitate de pacient aflat pe lista de așteptare, nu în calitate de pacient transplantat. Ce a înțeles d-na Popa din acea invitație, nu știu să spun”, a afirmat Dan Luscalov.
Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Cluj a precizat că ICUTR își rezervă dreptul de a da în judecată persoanele care fac astfel de acuzații legate de trafic de organe.

„Toți pacienții transplantați în ICUTR Cluj au dosare de transplant și au cod CUIANT, alocat de Registrul Național de Transplant, inclusiv pacienții vedetă de tipul Alexandru Arșinel sau Victor Socaciu. Arșinel a fost transplantat în 2013 iar Socaciu în 2009. Cum ar putea fi transplantat ilegal un astfel de pacient vedetă? Nu s-ar afla imediat? Nimeni din România nu ar putea face așa ceva”, a conchis Dan Luscalov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Viața la bloc. Cum pot fi diminuate sumele plătite la întreținere
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?