Diaconu, acuzat de 5 infracțiuni de conflict de interese în calitate de director de teatru

Diaconu, acuzat de 5 infracțiuni de conflict de interese în calitate de director de teatru
Publicat: 19/06/2012, 15:19
Actualizat: 23/08/2013, 21:19

În cazul lui Mircea Diaconu, actual ministru al Culturii, procurorii au constatat cinci infracțiuni de conflict de interes, comise de actor în calitate de director de teatru pentru a-și favoriza soția, Diana Lupescu, actriță, regizoare și scenografă la Teatrului „C. I. Nottara” din București.

Conflictul de interese este fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă.

După ce a constatat faptul că senatorul liberal Mircea Diaconu, deținător al funcției de director de teatru, s-ar afla în conflict de interese, în data de 3 noiembrie 2011, Agenția Națională de Integritate a sesizat în acest sens Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. ANI a cerut efectuarea „de cercetări cu privire la comiterea de Mircea Diaconu a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice”.

Ulterior, în 24 decembrie 2011, având în vedere prevederile art.224 din Codul de procedură penală și în temeiul examinării înscrisurilor referitoare la organizarea și desfășurarea concursului desfășurat în cursul anului 2007 pentru ocuparea funcției de regizor artistic în cadrul Teatrului „C. I. Nottara” din București, unde Diaconu ocupa funcția de director, procurorii au constatat indicii temeinice în ce privește alte fapte, astfel că au solicitat relații suplimentare pentru lămurirea cauzei.

Actele ajunse la dosar cuprind adresa Direcției Managementului Resurselor Umane a Primăriei Municipiului București de scoatere la concurs a posturilor vacante, aprobarea aferentă, avizul de scoatere a posturilor la concurs, decizia privind comisia de examinare, fișa de evaluare a performanțelor profesionale ale soției lui Mircea Diaconu (Diana Maria Diaconu-Lupescu), procesul-verbal încheiat în urma examinării, calculul punctajului fișei postului, tematica de concurs, fișa de evaluare pentru anul 2007 în vederea promovării cererii de participare la concurs, adresa către Direcția Managementului Resurselor Umane a Primăriei București privind validarea concursului, fișa de avizare a rezultatelor examenului din 13 august 2007, decizia de promovare în funcția de regizor artistic a Dianei Maria Diaconu, actul adițional privind modificarea funcției, fișa postului de regizor artistic, fișele de post ale membrilor comisiei, precum și adeverința din 4 noiembrie 2011 a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București din care rezultă că Lupescu (Diaconu) Diana Maria a absolvit Facultatea de Teatru, specializarea Artele spectacolului de teatru (Regie de teatru) cu examen de licență susținut în sesiunea din iunie 2007, cu media 10.00.

În 18 iulie 2002, Mircea Diaconu a fost numit în funcția de director al Teatrului „C.I.Nottara” prin Hotărârea 174 a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

La același teatru își desfășoară activitatea din anul 2001 și soția sa, Diana Maria Diaconu (fostă Lupescu), care, în 8 august 2007 a înaintat o cerere prin care a solicitat acordul pentru a participa la ocuparea postului vacant de regizor artistic.

Cererea Dianei Diaconu a fost aprobată de către soțul său, director al Teatrului „C.I.Nottara”, care apoi în 13 august 2007 a fost și președintele Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. În urma concursului, Diana Diaconu a obținut calificative maxime de la toți membrii comisiei de examinare, fiind promovată în funcția de regizor artistic, prin Decizia numărul 67 din 15 august 2007 a soțului său, directorul Teatrului „C.I.Nottara”. Astfel, s-a realizat în mod direct un folos material pentru soția directorului Diaconu, din punct de vedere juridic.

Peste un an, Mircea Diaconu a fost ales senator în Colegiul uninominal 1 din Circumscripția electorală 3 Argeș, în data de 30 noiembrie 2008, fiind validat la data de 19 decembrie 2008 prin Hotărârea Senatului 68/2008.

Astfel, investigațiile privind conflictul de interese au intrat în sfera de competență a Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curte de Casație și Justiție, care îi poate cerceta pe parlamentari.

Întrucât din datele obținute de procurori a rezultat bănuiala legitimă că Mircea Diaconu a comis infracțiunea de conflict de interese prevăzută de articolul 253 indice 1 din Codul penal, în data de 4 ianuarie 2012, în cazul senatorului s-a dispus începerea urmăririi penale.

Concret, în 27 aprilie 2007, Mircea Diaconu a încheiat un contract de drepturi intelectuale (regie), derulat în perioada 27 aprilie-21 decembrie 2007 între Teatrul „C.I.Nottara” și Diana Diaconu, în calitate de regizor, având ca obiect realizarea spectacolului „Ritmuri”, pentru onorariul de 7.356 de lei brut. Această sumă a fost încasată de Diana Diaconu în două tranșe, în luna mai 2007 și în luna octombrie 2007.

Procurorii au stabilit astfel că după data de 27 aprilie 2007, Diana Diaconu era angajată ca actriță primind un salariu pentru acest post, dar în același timp, în baza contractului semnat de soțul său, a încasat bani din drepturi de autor. Iar după concursul din 13 august 2007, deși a fost încadrată ca regizor artistic și retribuită în acest sens, în baza aceluiași contract semnat de soțul său, Diana Diaconu a încasat bani pentru regie din drepturi de autor.

Totodată, în 8 august 2007, după ce soția sa, Diana Diaconu a formulat cererea prin care a solicitat acordul pentru a participa la ocuparea postului vacant de regizor artistic, Mircea Diaconu – directorul Teatrului „C.I.Nottara” – a aprobat-o, iar în 13 august 2007 a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la instituția publică de cultură.

În 31 octombrie 2007, în timp ce soția sa încasa drepturi salariale corespunzătoare funcției de regizor artistic și drepturi de autor pentru regia spectacolului „Ritmuri”, Mircea Diaconu a încheiat un contract de drepturi conexe (autor), pe perioadă nedeterminată, respectiv pe toată perioada în care piesa „De trei ori dragoste” se joacă de către Teatrul „C.I.Nottara” în țară și în străinătate, cu soția sa Diana Diaconu Lupescu în calitate de actor, pentru rolurile „Femeia 1” și „Soția”, pentru un onorariu de 300 lei brut/spectacol, onorariu care a fost modificat succesiv prin acte adiționale la 350 de lei brut/spectacol, iar începând cu 31 octombrie 2009 la 450 lei brut/spectacol.

Potrivit probelor obținute de anchetatori, începând cu 31 octombrie 2007 și până în prezent, ca urmare a acestui contract, Diana Diaconu a realizat venituri de 8.120 de lei brut în anul 2007, 3.300 de lei brut în anul 2008, 3.950 de lei brut în anul 2009, 5.505 de lei în 2010 și 3.300 de lei brut în 2011.

În 25 mai 2011, după ce a devenit senator în Parlamentul României, în timp ce soția sa încasa drepturi salariale corespunzătoare funcției de regizor artistic, Mircea Diaconu a încheiat contractul de drepturi de autor – scenografie (decor/costume), a cărui perioadă de derulare nu este precizată, cu soția sa Diana Diaconu, în calitate de scenograf, având ca obiect realizarea scenografiei, respectiv decor și costume pentru piesa „Nu vorbiți cu actorii”. Regia aparține tot Dianei Diaconu, primind pentru aceasta un onorariu de 10.981 de lei brut, care ar fi trebuit plătit în tranșe, în termen de 30 zile de la data îndeplinirii condițiilor contractuale, în funcție de avizarea schițelor de decor și costume, dată la care se achita 50 la sută din onorariu, la data premierei urmând să se achite restul de 50 la sută.

Probele administrate demonstrează faptul că în 10 iunie 2011 a fost achitat în totalitate onorariul, într-o singură tranșă.

În 27 iunie 2011, pentru aceeași piesă „Nu vorbiți cu actorii” – regizată de Diana Lupescu, care a realizat și scenografia – Mircea Diaconu a încheiat contractul de drepturi conexe (actor), pe perioadă neprecizată, cu soția sa, în calitate de colaborator-actor, pentru rolul „Eva Starsky” din acest spectacol, pentru un onorariu de 500 lei brut /spectacol.

Mircea Diaconu a fost numit în 7 mai 2012 ministrul Culturii și Patrimoniului Național, conform decretului semnat de către președintele României.

„În raport de această demnitate, întrucât faptele comise de învinuitul Mircea Diaconu au fost comise, pe de o parte, înainte de dobândirea calității de senator în Parlamentul României și fără legătură cu această funcție, iar pe de altă parte, înainte de dobândirea calității de membru al Guvernului, deci fără legătură cu exercițiul funcției de ministru al Culturii și Patrimoniului național, acesta răspunde potrivit dreptului comun, astfel încât urmărirea penală aparține Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, susțin anchetatorii.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007-2011, în calitate de director al Teatrului „C.I.Nottara”, Mircea Diaconu a comis cinci infracțiuni de conflict de interese în conformitate cu art. 253 indice 1 din Codul penal.

Luni, 18 iunie, Mircea Diaconu a avut o scurtă întrevedere cu procurorii, care i-au prezentat toate acuzațiile.

Pe de altă parte, într-o procedură administrativă, marți, 19 iunie, printr-o hotărâre irevocabilă, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit că Mircea Diaconu s-a aflat în stare de incompatibilitate atunci când a deținut concomitent calitatea de director de teatru și funcția de senator.

Conform legii, cei declarați în incompatibilitate trebuie să renunțe la funcția pe care o ocupă și nu mai pot fi aleși sau numiți într-o funcție publică timp de trei ani. Astfel, Mircea Diaconu trebuie să își dea demisia din Guvern.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, luni, la sediul PNL, că va renunța la funcția de ministru dacă va pierde procesul cu Agenția Națională de Integritate.

Premierul Victor Ponta declara recent că dacă ICCJ va da dreptate Agenției Naționale de Integritate în procesul cu Mircea Diaconu, acesta va ceda funcția de ministru sau în caz contrar Agenția va trebui să prezinte „niște mari scuze”.

Mircea Diaconu este senator PNL din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan și director-manager al Teatrului „C.I. Nottara”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică