Diaconu, trimis de Ponta la Parchet pentru cazul conflictului de interese

Diaconu, trimis de Ponta la Parchet pentru cazul conflictului de interese
Publicat: 31/05/2012, 16:59
Actualizat: 31/05/2012, 16:59

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că i-a cerut ministrului Culturii, Mircea Diaconu, să meargă „imediat” la Parchet pentru dosarul privind conflictul de intrese, deschis în urma sesizării ANI, arătând că este normal ca acesta să se prezinte în fața anchetatorilor.

„Mircea Diaconu trebuie să meargă acolo. Mi-a spus că a fost chemat, i-am zis să se ducă imediat acolo. E aproape Parchetul”, a spus Ponta.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție au declanșat, în ianuarie, urmărirea penală față de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, dosarul fiind în fază de finalizare, potrivit unui răspuns comunicat agenției MEDIAFAX de către Biroul de presă al Ministerului Public.

Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese în urma unei sesizări înaintate Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție de către Agenția Națională de Integritate (ANI).

Mircea Diaconu a fost în 10 ianuarie la Parchetul instanței supreme, însă a evitat să dezvăluie motivul prezenței sale acolo.

Diaconu spunea atunci că în cazul sesizării Agenției Naționale Anticorupție privind cercetarea lui pentru abuz în serviciu și conflict de interese, în opinia sa chiar ar exista o problemă, arătând că a micșorat veniturile soției sale „destul de mult”.

În octombrie 2011, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul instanței supreme să-l cerceteze pentru abuz în serviciu și conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator și director la Teatrul „C.I.Nottara”, pentru că ar fi favorizat numirea soției sale în funcția de regizor la teatru.

Potrivit ANI, în 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soția lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului „C.I. Nottara”, a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, în perioada 19 noiembrie 2001 – 15 august2007, actor în cadrul Teatrului „C.I. Nottara”.

Cererea sa a fost aprobată de către directorul Teatrului „C.I. Nottara”, Mircea Diaconu, deși nu îndeplinea condițiile înscrise în fișa postului de regizor artistic, de minim un an experiență în domeniul regiei, Diana Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Secția „Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)”.

În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost președinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soției sale calificativul maxim. În 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovată în funcția de regizor artistic.

Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale obținut în perioada 2007 – 2010 de către Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.

Pe de altă parte, Mircea Diaconu se află într-un litigiu cu ANI, care a constatat incompatibilitatea între calitatea sa de senator și cea de director al Teatrului Nottara din București, funcție la care a renunțat.

Litigiul cu ANI a pornit după ce, în 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat că senatorul PNL Mircea Diaconu este în incompatibilitate din 2008, el fiind atât parlamentar, cât și director-manager al Teatrului Nottara.

Diaconu a contestat în instanță actul de constatare al ANI, însă a pierdut faza de fond a procesului. În 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestația actorului. Cazul este pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Câteva luni mai târziu, Diaconu a anunțat că-și dă demisia din funcția de la Nottara.social

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni