Directorul FBI a venit la București. Ce i-a spus Comey noului șef al SRI despre John Dillinger

Directorul FBI James Comey a venit marți la București, unde a avut întâlniri cu mai mulți oficiali. La discuțiile de la Președinție și Guvern au asistat șefii serviciilor românești de informații și Însărcinatul cu afaceri al SUA la București, Dean Thompson, precum și vicepremierul cu atribuții pe zona siguranței naționale, Gabriel Oprea. Comey se află la prima vizită în România, de la preluarea mandatului la FBI, în 2013.

La SRI, James Comey s-a întâlnit cu noul director al Serviciului, Eduard Hellvig, unde a ținut și un discurs, felicitându-l pe acesta pentru preluarea funcției și amintind de întâlnirea pe care a avut-o cu generalul Florian Coldea la Washington, la începutul mandatului lui Comey.

„Criminalitatea informatică este una dintre prioritățile cheie ale FBI și știu că este și una dintre prioritățile cheie ale dumneavoastră”, a spus Comey la SRI, vorbind despre importanța de a colabora pentru prinderea infractorilor care acționează în spațiul cibernetic. Comey a vorbit și despre colaborarea cu SRI în domeniul contraspionajului, terorismului și criminalității transfrontaliere.

„Infractori precum John Dillinger puteau să spargă bănci din mai multe state americane în aceeași zi. FBI-ul modern s-a născut ca răspuns la acea amenințare. Schimbarea pe care a adus-o internetul în lumea noastră este infinit mai mare decât cea adusă de John Dillinger. Infracționalitatea cibernetică ne face pe toți vecini, pentru că amenințarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia trebuie să comprimăm lumea și să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii”, a mai spus James Comey, în prezența șefilor SRI.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Șeful FBI a arătat că până în prezent, 32 de ofițeri români au absolvit Academia Națională a FBI și că în 2014 au participat la cursurile Academiei FBI de la Budapesta 41 de ofițeri români, la cursuri de aplicare a legii, negociere în situații de criză și supraviețuire tactică și în mediul urban.

Șeful FBI s-a întâlnit cu procurorii șefi Nițu, Kovesi și Hossu. Medalie pentru Albani

James Comey s-a întâlnit și cu procurorul general al României, Tiberiu Nițu, cu procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și cu procurorul șef interimar al DIICOT, Giorgiana Hossu. Întâlnirea a avut loc la Parchetul de pe lângă ICCJ.

La finalul întâlnirii, Comey i-a oferit Ioanei Albani, procurorul șef al Serviciului de prevenire și combatere a criminalității informatice din DIICOT, o plachetă „în semn de recunoaștere a contribuției în combaterea criminalității informatice transfrontaliere”.

Comey la MAI, cu Oprea și șefii Poliției

Directorul FBI a avut o întâlnire și la sediul MAI, cu vicepremierul Gabriel Oprea, cu secretarul de stat Ilie Botoș, cu șeful DIPI Gheorghe Nicolae, cu șeful Poliției Române Petre Tobă, cu șeful Poliției de Frontieră Ioan Buda și cu șeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru.

Oprea a menționat „colaborarea foarte bună dintre ofițerii români și agenții FBI prin intermediul task-force-ului operațional din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate a Poliției Române și a mulțumit oficialului american pentru sprijinul acordat de către FBI pregătirii și perfecționării polițiștilor români în cadrul Academiilor FBI din Quantico, Virginia și Budapesta”, conform unui comunicat de presă al MAI.

După întâlnire, directorul FBI a vizitat sediul task-force-ului FBI-DCCO, care funcționează din anul 2006 în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Aici au loc schimburi de informații între polițiștii români și agenții FBI, privind criminalitatea informatică, identificarea victimelor și schimbul de documente probatorii în astfel de cazuri.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului