Directorul Grossmann arestat în dosarul fraudării de fonduri UE, plasat în arest la domiciliu

Directorul Grossmann arestat în dosarul fraudării de fonduri UE, plasat în arest la domiciliu
Publicat: 03/03/2015, 23:50

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dispus, marți, înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu în cazul omului de afaceri Ilie Florin Drăgan, director al SC Grossmann Engineering Group, firma prin intermediul căreia procurorii susțin că Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a accesat și decontat fraudulos fonduri europene în contractul de extindere a canalizării din orașul prahovean Comarnic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Drăgan a fost arestat în 20 februarie și a contestat măsura preventivă, iar sentința pronunțată marți, prin care acesta este plasat în arest la domiciliu, este definitivă și prevede punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare.

Drăgan este acuzat de participare la activitatea unui grup infracțional, deturnare de fonduri europene și evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011- 2015, Ilie Drăgan, în calitate de director al Grossmann Engineering Group, împreună cu Iulian Herțanu, Vladimir Ciorbă și Mihail Coman, a constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și însușirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană, precum și sustragerii de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat

Contractul privind extinderea rețelei de canalizare din Comarnic a fost atribuit de către S.C. Hidro Prahova S.A. Ploiești (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. și a fost semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului și au însușit în interes propriu suma totală de 7.797.410 de lei, bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări.

Totodată, ar fi fost sustrasă de la plata către stat, prin practici evazioniste, suma de 2.515.293 lei – 1.509.176 de lei reprezentând TVA și 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit.

Procurorii îl acuză pe Drăgan că s-a implicat personal în efectuarea de plăți de la S.C. Grossmann Engineerig SRL către două firme pe care le controla în calitate de asociat și administrator și că a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL și ale altor două firme controlate de grupul infracțional și folosite în scopul arătat mai sus.

Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic a început în anul 2012 și trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit întrucât lucrările nu sunt gata, fiind oprite în decembrie 2014.

Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alături de cetățeanul german Grossmann Reinhold Karl și de Liviu Munteanu, până în 7 mai 2014.

În Adunarea Generală de la acea dată s-a decis ca părțile sociale deținute de Iulian Herțanu și reprezentând 59,97% din capitalul social să fie cesionate către Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Herțanu i-a cesionat părți sociale reprezentând 0,01% din capitalul social și cetățeanului german Grossmann Reinhold Karl. În aceste condiții, la SC Grossmann Engineering SRL au rămas asociați doar Grossmann Reinhold Karl și Liviu Munteanu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, în prezent Iulian Herțanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.

Iulian Herțanu și oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă și Liviu Munteanu au fost reținuți de procurorii DNA, fiind suspectați că firmele acestora au obținut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizării din Comarnic. Ulterior, magistrații au emis mandate de arestare preventivă pentru Iulian Herțanu și Vladimir Răzvan Ciorbă, în timp ce Liviu Munteanu, care și-a recunoscut faptele, și Mihail Marian Coman au fost puși sub control judiciar.

În același dosar, deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, au fost plasați sub control judiciar. Ei sunt acuzați că i-ar fi sprijinit pe cei patru să obțină acest contract, punând presiune și exercitând amenințări asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Județean care derula proiectul european, pentru ca societățile respective să primească contractul, să obțină prelungiri ale termenelor prevăzute în acesta și să primească ilegal bani în timpul derulării proiectului.

Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-și poate exercita funcția de președinte al CJ Prahova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?