Directorul Spitalului „Gr. Alexandrescu”, amendat în dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești: „Suntem surprinși”

Directorul Spitalului Gr. Alexandrescu, amendat în dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești: Suntem surprinși
Publicat: 06/02/2013, 17:24
Actualizat: 19/05/2015, 22:16

Directorul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală, prof. dr. Dan Enescu, a fost amendat, miercuri, de Judecătoria Sectorului 6 cu 2.500 de lei, pentru că nu a transmis la dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giulești documentele medicale solicitate de instanță.

Șeful unității sanitare de pediatrie spune că a fost surprins de decizia pe care a luat-o instanța. „Știam că am trimis toate datele cerute atât de către instanță, cât și de Institutul Național de Medicină Legală «Mina Minovici». Jurista spitalului a fost în concediu, abia a venit și a aflat de amendă. Suntem surprinși”, a declarat miercuri, pentru Mediafax, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Jurista spitalului a spus că va reconstitui traseul actelor medicale cerute de instanța Judecătoriei Sectorului 6, întrucât știe că au fost transmise toate documentele solicitate. „Spitalul nu vrea să îngreuneze cu nimic mersul anchetei. Noi nu suntem pârâți, nu avem motive să tergiversăm cauza”, a declarat pentru Mediafax jurista Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Judecătoria Sectorului 6 a reluat miercuri dezbaterile în dosarul privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giulești, în urma căruia au murit șase bebeluși.

Instanța a verificat documentația primită în urma adreselor care au fost trimise după termenul din 16 ianuarie, constatând că directorul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” nu a transmis o serie de documente medicale solicitate de către judecător. În acest context, instanța i-a aplicat directorului spitalului o amendă de 2.500 de lei și, totodată, a reiterat solicitarea pentru trimiterea documentelor medicale la dosarul cauzei.

Instanța dispusese emiterea unei adrese către Spitalul Clinic de Urgență „Grigore Alexandrescu” prin care să fie solicitate informații despre starea actuală a copiilor îngrijiți în unitatea sanitară după incendiul de la Maternitatea Giulești.

Totodată, instanța ceruse de la Institutul Național de Medicină Legală lămuriri cu privire la rapoartele de expertiză medico-legală.

Instanța Judecătoriei Sectorului 6 a stabilit la 27 februarie următorul termen de judecată din acest dosar.

În 16 august 2010 au fost duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost salvați de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giulești. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 în data de 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Panait Sârbu”, pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă.

De asemenea, fostul manager al unității sanitare Bogdan Marinescu, șeful serviciului tehnic Vasile Dima, șeful Secției neonatologie Adrian Ioan Toma și electricianul Gigel Oprea sunt judecați pentru neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”, a izbucnit un incendiu în urma căruia șase nou-născuți aflați în salon au decedat, iar alți cinci au suferit vătămări corporale grave.

În acea zi, potrivit planificării, era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuți al Secției neonatologie, pe o tură de 12 ore, asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea. Aceasta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu stabilite în fișa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanență nou-născuții aflați în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului și luarea măsurilor de evacuare a nou-născuților, cu consecințe extrem de grave, potrivit procurorilor.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ștecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiționat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului