Dispecera 112, care i-a spus unei mame că nimeni nu-i va căuta fiica dispărută, a fost suspendată

Dispecera 112, care i-a spus unei mame că nimeni nu-i va căuta fiica dispărută, a fost suspendată
Publicat: 08/07/2021, 19:42
Actualizat: 08/07/2021, 19:46

Angajata Serviciului de Ambulanță Galați, care a fost reclamată de o mama adoptivă pentru că i-a vorbit urât atunci când i-a raportat dispariția fetei sale de 16 ani, cu probleme psihice, a fost suspendată temporar din dispecerat, până la finalizarea anchetei.

Dispecera 112 va putea efectua doar activități specifice muncii de teren, dar nu va mai activă la Serviciul de Ambulanță Galați, până la terminarea anchetei interne.

Directorul medical SAJ Galați, despre dispecera 112: „Atitudinea nu a fost profesionistă. Este supusă unei anchete interne”

Mihai Polinschi, director medical al ambulanţei Galaţi, a dat declarații, într-o intervenție telefonică la Antena 3, despre discuția scandaloasă între o dispeceră 112 și o mamă care anunța dispariția fiicei sale.

Mihai Polinschi, director medical SAJ Galați avut o intervenție telefonică la Antena 3, în care a explicat incidentul neplăcut cu dispecera 112.

”În seara respectivă s-au primit 3 sau 4 apeluri pe numărul unic de urgență 112 pentru această pacientă, o fată de 16 ani aflată în plasament și cea care a apelat este asistentul maternal. Dintr-o greșeală, apelul a fost transmis către Ambulanță, nu către Poliție, pentru că Ambulanța nu se ocupă de căutarea persoanelor dispărute”, a spus Mihai Polinschi.

Acesta a fost întrebat dacă atitudinea dispecerei de la Ambulanță i se pare una potrivită, iar directorul medical SAJ Galați a răspuns: ”În momentul apelului, trebuie menționat că Poliția deja plecase în căutarea ei.

Atitudinea asistentei este la ora actuală supusă unei anchete interne și odată ce o să avem și declarația dânsei și toate faptele se va lua o decizie. Evident că atitudinea nu a fost una profesionistă, dar asta o va stabili comisia de anchetă disciplinara”, a mai spus Mihai Polinschi.

Directorul medical SAJ Galați a explicat și care este procedura prin care se răspunde la apelurile telefonice primite pe numărul unic de urgență 112.

”Apelul de la 112 este transferat de către dispecerii 112 către una dintre agențiile responsabile pentru acțiunea respectivă. Problemele medicale sunt transferate dispecerilor medicali, care sunt 4, 3 de la Ambulanță și unul de la SMURD.

(…) În atâția ani, au mai fost mici probleme, dar în general problemele s-au rezolvat și nu au avut consecințe grave în legătură cu pacienții”, a mai spus directorul medical SAJ Galați la Antena 3.

Dispecer 112 Galați, răspuns scandalos pentru o mamă care a reclamat dispariția fiicei sale: „Nu o caută nimeni!”

O femeie acuză că a fost tratată cu dispreţ de dispecerul de la 112 când a sunat să anunţe dispariţia fiicei ei. Femeia spune că a fost repezită de angajata Ambulanţei, în timp ce cerea ajutor şi încerca să îi explice că fata i-a disparut.

Discuţia halucinantă a fost înregistrată şi, ulterior, făcută publică.

La câteva ore după fiica de 16 ani a Marianei Marcovici fusese externată de la Spitalul de Spitalul de Psihiatrie din Galați, aceasta a dispărut de lângă mama sa.

”Fiica mea de 16 ani este pacient NPI (neuropsihologie pediatrică – n.r.), din 2019, cu multiple diagnostice și internări pe secția de cronici de la Psihiatrie. Ideea e că ea dezvoltă obsesii. În internare a dezvoltat o obsesie pentru un gardian, ceea ce nu e deontologic și contravine normelor pe care ar trebui să le aibă spitalul.

Dincolo de acest lucru, externarea s-a făcut pe 2 iulie, cu biletul de ieșire ca fiind „ameliorat”. După-amiază, copilul, într-un episod hipomaniacal, pentru că le face foarte des și random, a plecat, pur și simplu, de lângă mine”, a povestit Mariana pentru libertatea.ro.

„Un om obișnuit nu poate reține un bolnav psihic”

”Episoadele hipomaniacale sunt cu violențe. Inclusiv fizice. Adică nu te poți apropia de ea. Copiii NPI au o forță fizică mult mai mare decât ceilalți. Un om obișnuit nu poate reține un bolnav psihic, pentru că nu are forță. Asta doar dacă e cel puternic, foarte dominant, ceea ce nu e cazul la mine, care sunt juma de buletin”, a mai spus mama fetei dispărute.

Dialogul cu dispecera de la Ambulanță

– 112, ce urgență aveți?

– Am revenit. I-am pierdut urma în zona restaurantului… Alex, pardon. Pe faleză.

– Deci n-o mai vedeți acum, nu mai știți unde este.

– A urcat prin boscheți…

– Da, rămâneți să le spuneți celor din Ambulanță (se întrerupe)

(se trece la Ambulanță)

– A pierdut-o, extraordinar… Alo?

– Bună seara. I-am pierdut urma în zona restaurantului Alex.

– E, dacă i-ați pierdut urma, doamnă, când o găsiți, este liniștită și vrea să meargă la spital, reveniți la 112. Nu vine nimeni s-o caute în tot orașul.

Femeia a apelat de două ori la 112. La primul apel i s-a spus că nu se poate face nimic pentru că fata nu poate fi considerată dispărută.

A doua oară când a sunat a avut parte de dialogul scandalos cu dispecera de la 112.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase