DISTANȚARE SOCIALĂ. Lipsa afecțiunii unui partener și a contactelor sexuale, principalele provocări cu care s-au confruntat tinerii în timpuri de #coronacriza (studiu)

DISTANȚARE SOCIALĂ. Lipsa afecțiunii unui partener și a contactelor sexuale, principalele provocări cu care s-au confruntat tinerii în timpuri de #coronacriza (studiu)
Lipsa afecțiunii unui partener și a contactelor sexuale, principalele provocări cu care s-au confruntat tinerii în timpuri de #coronacriza
Publicat: 12/05/2020, 12:06

Rezultatele celui mai recent chestionar online, realizat de PlanificaNeprevazutul.ro, indică faptul că 46% dintre tinerii din România au semnalat ca principale provocări cu care s-au confruntat în cele aproape două luni de izolare socială, lipsa afecțiunii unui partener și a contactelor sexuale.

De altfel, 25% dintre respondenți s-au declarat singuri, accentuând faptul că și-ar fi dorit să aibă o relație afectivă și fizică în aceste săptămâni.

Pentru 16% dintre intervievați, izolarea a adus cu sine distanțarea emoțională de partener.

Aceștia au precizat totodată că au resimțit frecvent sentimente de tristețe, în vreme ce 8% dintre ei au ales chiar să se separe de iubit/iubită în această perioadă.

La polul opus, pe tinerii aflați într-o relație împlinită, pandemia de coronavirus i-a apropiat și mai mult de parteneri.

În acest context, 26,7% dintre ei au mărturisit că și-au evaluat relațiile și au resimțit chiar o îmbunătățire a acestora.

Compensarea lipsei afecțiunii unui partener și a contactelor sexuale: provocări și beneficii

Conform datelor finale ale studiului realizat de platforma online de educație sexuală și contraceptivă, există și beneficii câștigate de tineri în izolare, din punct de vedere emoțional și personal.

În acest context, 52% dintre respondenții chestionarului au mărturisit că distanțarea de prieteni și de cei dragi i-a determinat să se înțeleagă și să se descopere mai bine pe ei înșiși, dar și să adopte hobby-uri.

Totodată, 27% dintre tineri au afirmat că, în ultimele două luni, au devenit mai informați și mai conștienți de importanța igienei personale.

Aceștia au citit mai mult despre riscurile de infectare cu coronavirus și au devenit tot mai precauți.

În contrapartidă, 20,4% dintre respondenți au ales să se apropie mai mult de partener/parteneră și să îmbunătățească relația cu acesta/aceasta.

De asemenea, 10,4% dintre intervievați au afirmat că s-au conectat mai mult virtual cu prietenii, întărind relațiile de prietenie.

Vizionarea filmelor și a serialelor a fost modalitatea prin care 50% dintre tineri au ales să se adapteze la noul context, în timp ce 40% au petrecut mai mult timp cu membrii familiei (în cazul celor izolați împreună).

Un procentaj de 32% dintre tineri au declarat că pandemia i-a determinat să se axeze pe curățenie și pe treburile casnice.

Asta în timp ce pentru 27% dintre respondenți, apelurile video avute cu prietenii, dar și lectura (26,4%) s-au enumerat printre activitățile practicate cel mai des în pandemie.

Tinerilor le-au lipsit interacțiunea cu prietenii

Potrivit sursei citate, cei mai mulți dintre respondenții chestionarului (34,5%) au recunoscut că cel mai mult au dus lipsa interacțiunilor cu prietenii, precum și a întâlnirilor cu un partener ori un iubit (32,5%).

Și asta în timp ce 21,4% din totalul intervievaților și-ar fi dorit, ca-n această perioadă, să fi plecat într-o vacanță îndepărtată.

De altfel, întrebați despre primele lucruri pe care le-ar plăcea să le facă după ridicarea stării de urgență în România, tinerii din România au menționat întâlnirile cu partenerul (28%), cu prietenii (25%), practicarea unor sporturi și a plimbărilor pe străzi (20%), precum și o vacanță departe de casă (14,5%).

Doar 9,5% dintre respondenți spun că încă nu și-au propus nimic în acest sens, au adăugat reprezentanții platformei online de educație sexuală și contraceptivă.

„Chestionar online, publicat pe website-ul campaniei”

Sondajul despre cum au perceput tinerii din România perioada de izolare socială a fost realizat în perioada 17 aprilie – 7 mai 2020.

În acest caz a fost utilizat un chestionar online, publicat chiar pe website-ul campaniei.

La întrebările chestionarului au răspuns 270 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, din mediul urban și rural.

Campania Planifică Neprevăzutul a fost lansată, în 2013, de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), ca o inițiativă de informare și educare privind folosirea corectă a contracepției moderne.

Platforma online de educație sexuală și contraceptivă PlanificăNeprevăzutul.ro informează și educă publicul larg, în special tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, cu privire la metodele de contracepție modernă.

Portalul oferă informații utile despre modul de folosire, avantajele și dezavantajele fiecărei metode contraceptive, demontând mituri și percepții despre acest subiect.

Totodată, tinerii au posibilitatea de a adresa orice fel de întrebări sau nelămuriri legate de viața sexuală și de metodele contraceptive în secțiunea Întreabă Medicul, disponibilă pe platformă, unde expertul Planifică Neprevăzutul – medic primar special în obstetrică-ginecologie – răspunde curiozităților lor.

Până în prezent, expertul a primit și a răspuns la peste 15.000 de întrebări.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna