Distincția „Fibula de la Suseni”, acordată în premieră de Ziua Națională

Distincția Fibula de la Suseni, acordată în premieră de Ziua Națională
Un militar rănit în Afganistan, Valer Doru Vasile Marian, a primit, sâmbătă, la Târgu Mureș, distincția "Fibula de la Suseni", alături de alte patru personalități din județ, nominalizarea militarului venind după ce șeful UDMR Mureș, Kelemen Attila, a anunțat Prefectura că nu poate primi distincția.
Publicat: 01/12/2012, 19:30
Actualizat: 31/01/2019, 19:45

Un militar rănit în Afganistan, Valer Doru Vasile Marian, a primit, sâmbătă, la Târgu Mureș, distincția „Fibula de la Suseni”, alături de alte patru personalități din județ, nominalizarea militarului venind după ce șeful UDMR Mureș, Kelemen Attila, a anunțat Prefectura că nu poate primi distincția.

Un militar rănit în Afganistan, în 2009, Valer Doru Vasile Marian, a primit, de Ziua Națională a României, în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu Mureș, o diplomă de excelență și distincția „Fibula de la Suseni”, pe care Prefectura Mureș o acordă în mod tradițional de 1 Decembrie unor personalități cu merite deosebite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Fibula de la Suseni” este un simbol al județului, pentru că este cea mai importantă descoperire arheologică din Mureș.

Prefectul de Mureș, Corneliu Grosu, a declarat că nominalizarea militarului a intervenit cu doar câteva zile înainte de finalizarea listei, după ce președintele UDMR Mureș, Kelemen Attila, a anunțat Prefectura că nu poate primi distincția.

„A fost o problemă, eu l-am înțeles și l-am și înlocuit cu un militar. Cu câteva zile înainte de finalizarea listei, am primit rugămintea să-l înțelegem, că își exprimă disponibilitatea pentru anul viitor. Probabil într-un context și politic și de alegeri, cu preocupări mai multe, ne-a anunțat că va veni anul viitor”, a spus prefectul.

Potrivit superiorilor săi, militarul care a primit de Ziua Națională, în premieră, distincția „Fibula de la Suseni”, plutonierul Valer Doru Vasile Marian, în vârstă de 35 de ani, este originar din orașul mureșean Luduș și a fost încadrat în forțele speciale după ce a făcut serviciul militar. În 2006 a avut prima misiune în teatrul de operații din Afganistan, fiind apreciat cu calificativul „excepțional”, iar în 2009, când s-a întors pe front, a fost prins într-o ambuscadă în timp ce încerca să captureze un lider local, alături de colegii săi români și americani. Deși rănit de schije – necesitând ulterior aproape 20 de zile de spitalizare – militarul și-a ajutat colegii mai grav răniți, motiv pentru care a primit o medalie din partea SUA și a fost decorat și de Președinția României și MApN.

El urmează să plece din nou pe front în câteva zile. La primirea distincției, militarul a afirmat că va reprezenta cu mândrie județul oriunde se va duce.

Alături de militar, au mai primit distincția „Fibula de la Suseni” alte patru personalități din județ – fostul prefect Ovidiu Natea, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, directorul Filarmonicii din municipiu, Vasile Cazan, și președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre.

Manifestarea a fost precedată de depuneri de coroane cu ceremonial militar.

O coroană a fost depusă de un candidat USL „ca persoană fizică”. Numele acestuia, Florin Corneliu Buicu, cu însemnul electoral, sloganul „Un deputat deVotat” și colegiul unde candidează – colegiul 2 pentru Camera Deputaților din Târgu Mureș – figurau și pe gecile tinerilor care au purtat coroana. Din partea formațiunilor politice, au depus coroane reprezentanții USL, ARD, PNȚCD, PPDD, PRM și UDMR.

Totodată, în holul Palatului Administrativ din Târgu Mureș, unde este și sediul Prefecturii, a avut loc vernisarea galeriei prefecților județului de după 1989 – Vasile Urdea, Ileana Filipescu, Ioan Racolța, Gavril Țâru, Ovidiu Natea, Dorin Florea, Carmen Vamanu, Ioan Togănel, Ciprian Dobre, Felicia Pop, Marius Pașcan, Valentin Bretfelean, Alexandru Petru Frătean și Corneliu Grosu. Majoritatea acestora au fost prezenți.

Sărbătorirea Zilei Naționale a României se va încheia, la Târgu Mureș, cu spectacolul cultural-artistic „Inimi de români” oferit de Primăria Târgu Mureș și susținut, de la ora 18.00, de soliști de muzică populară precum Ciprian Istrate, Nicolae Furdui Iancu, Sergiu Cipariu și Ioan Bocșa, urmat de focuri de artificii.

Bugetul din acest an al manifestării dedicate Zilei Naționale a României este redus la jumătate față de anii precedenți, adică aproximativ 25.000 de lei, din care mare parte din bani provin din sponsorizări, potrivit purtătorului de cuvânt al municipalității, Aurel Trif.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!