DNA a preluat de la Parchetul General DOSARUL VOTULUI DIN DIASPORA

DNA a preluat de la Parchetul General DOSARUL VOTULUI DIN DIASPORA
Publicat: 05/12/2014, 06:13
Actualizat: 19/05/2015, 12:37

DNA spune într-un comunicat public că luna trecută s-a autosesizat privind votul din diaspora. Direcția a solicitat în cadrul acestor investigații ca Parchetul General să-i transmită dosarul deschis pe 18 noiembrie. „La nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în Diaspora. Procurorii anticorupție, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află înregistrat un dosar penal cu același obiect, la data de 02 decembrie 2014 au solicitat acestei instituții cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale. Facem precizarea că începerea urmăririi penale cu privire la faptă nu are caracterul formulării unei acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, se arată în comunicatul DNA

Parchetul General a acceptat ca dosarul să fie transmis la DNA.

Parchetul General a început o anchetă în privința votului din diaspora, după ce mii de români au fost practic împiedicați să-și exprime dreptul la vot la alegerile prezidențiale.

Pe 20 noiembrie, gândul a relatat că Parchetul General a început ancheta în cazul votului din diaspora la două zile după turul al doilea al prezidențialelor, și nu imediat după neregulile sesizate pe 2 noiembrie, așa cum inițial a susținut procurorul General, Tiberiu Nițu. La câteva ore după declarația lui Nițu, Parchetul General a transmis un comunicat în care arată că urmărirea penală a început pe 18 noiembrie, în aceeași zi Gândul a solicitat instituției să menționeze dacă cercetează sau nu posibilele infracțiuni comise la votul la scrutinul prezidențial.

Biroul de presă a încercat să explice inadvertența procurorului general prin faptul că în cele 16 zile scurse de la turul I procurorii au verificat dacă sesizările respectă cerințele de formă adică dacă sunt semnate sau dacă sesizează o infracțiune. În cazul baronului Govor de la Satu Mare, DNA s-a autosesizat și a început urmărirea penală în mai puțin de 24 de ore după ce gândul a publicat o înregistrare în care acesta amenința mai mulți directori de instituții publice.

Peste 360.000 români din diaspora au votat până la ora 21/ora locală la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, față de peste 161.000 în primul tur, cei mai mulți votanți înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franța și Germania, conform datelor BEC. În ciuda numărului record de români care s-au prezentat la vot în străinătate pentru alegerea noului președinte al României, au existat, din nou, mii de concetățeni care nu au putut vota, după cum gândul a transmis pe tot parcursul zilei de duminică. Totodată, amintim că la Paris și la Torino s-a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva românilor care protestau față de neprelungirea programului de vot. Mai mult, la Londra, secția de votare de la Brent Civic și-a închis porțile cu o oră și jumătate înainte de finalul programului de vot, organizatorii considerând că doar cei care mai erau înăuntru puteau vota.

Comisia Europeană a declarat după turul doi, la solicitarea ziarului Gândul, că se așteaptă ca autoritățile române să analizeze toate problemele semnalate de românii din străinătate care nu au putut vota. De asemenea, executivul european condus de Jean-Claude Juncker va urmări cu atenție procesul de clarificare a situației.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și-a anunțat marți demisia din funcția de ministru de Externe, în contextul problemelor de la organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate. Meleșcanu a spus că măsurile luate de el în puținul timp în care a condus MAE au fost cele care au permis o prezență record la alegerile din afara țării și că de vină pentru problemele înregistrate a fost doar legea rigidă, care trebuie schimbată și adaptată la realitățile demografice actuale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...