DNA cere 5 ani de închisoare pentru generalul Bădălan, în dosarul prejudicierii Armatei

DNA cere 5 ani de închisoare pentru generalul Bădălan, în dosarul prejudicierii Armatei
Publicat: 11/06/2012, 16:17
Actualizat: 11/06/2012, 16:17

Procurorul DNA a cerut magistraților instanței supreme, luni, condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a generalului în rezervă Eugen Bădălan și a celorlalți inculpați judecați, alături de el, pentru fapte de corupție privitoare la înstrăinarea unor bunuri ale Armatei.

Un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) judecă, luni, recursul procurorilor anticorupție împotriva deciziei unui complet de trei judecători de la aceeași instanță, prin care toți inculpații din acest dosar au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

La termenul de luni al procesului, procurorul prezent la ședință a arătat că instanța inferioară, respectiv completul de trei judecători, a individualizat și a stabilit greșit pedepsele cu suspendare în cazul celor șase inculpați, subliniind că, în raport de gravitatea faptelor pe care le-au comis și de prejudiciul creat, pedepsele acestora trebuie să fie mai mari și aplicate cu regim de detenție.

Astfel, procorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) le-a cerut judecătorilor să aplice pedepse de cinci ani de închisoare cu executare în cazul generalului Eugen Bădălan și al celorlalți cinci inculpați implicați alături de el, astfel încât scopul pedepsei să fie atins.

Totodată, procurorul a cerut instanței degradarea militară a acestora.

Instanța supremă urmează să ia o decizie definitivă în acest caz și să stabilească dacă îi condamnă pe cei șase la închisoare cu executare.

La 7 decembrie 2011, generalul (r) Eugen Bădălan, deputat PDL, a fost găsit vinovat de fapte de corupție, Înalta Curte de Casație și Justiție condamnându-l la patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

De asemenea, Mihail Popescu și alte patru persoane au fost condamnați la câte patru ani de detenție cu suspendarea executării pedepsei.

Instanța supremă a decis, totodată, pe latură civilă, ca cei șase să plătească în total peste patru milioane de lei, din care: Mihail Popescu, Toader Mandea, Eugen Calcan și Simion Lincă – 1.773.882,11 lei; Popescu, Mandea și Calcan – 176.475 de lei; Neculae Oțelea, Bădălan, Mandea și Lincă – 2.637.930 de lei; Bădălan, Calcan, Mandea și Lincă – 33.037,38 de lei.

Instanța supremă a menținut sechestrele asiguratorii puse de procurorii anticorupție pe bunurile mobile și imobile ale inculpaților din dosar și i-a mai obligat pe aceștia la plata a câte 12.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

În 1 aprilie 2009, un complet de trei judecători al ICCJ a decis restituirea la Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dosarului, instanța admițând astfel o excepție privind necompetența urmăririi penale după calitatea persoanei.

Decizia a fost contestată de procurorii anticorupție, iar în 19 octombrie 2009, un complet de nouă judecători al instanței supreme a decis continuarea judecării acestui proces.

Generalii Bădălan, comandant al Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT) în perioada 2000 – 2004, și Popescu, comandant al SMFT între 1997 și 2000, au fost trimiși în judecată în decembrie 2007. Pe lângă ei, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe generalul (r) Neculae Oțelea, fost șef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost șef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004 și Eugen Calcan, șef al Serviciului Logistic al SMFT în perioada 2000-2001, precum și pe Simion Lincă, șef al Biroului juridic și de drept umanitar al SMFT în perioada 2001-2006, informa Biroul de presă al Direcției Naționale Anticorupție.

Cei șase sunt acuzați de prejudicierea Statului Major al Forțelor Terestre cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro. Procurorii au stabilit că acuzații și-ar fi încălcat și depășit atribuțiile cu ocazia negocierii, încheierii și derulării contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, încheiat între SMFT și SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcțiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnării contractului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Violeta Bănică dă din casă. Ce spune despre Adrian Brâncoveanu, iubitul mamei ei
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”