DNA cere arestarea lui Tudor Pendiuc, primarul Piteștiului, pentru încălcarea regulilor privind arestul la domiciliu

DNA cere arestarea lui Tudor Pendiuc, primarul Piteștiului, pentru încălcarea regulilor privind arestul la domiciliu

Procurorii DNA au cerut marți înlocuirea arestului la domiciliu cu arestarea preventivă pe 30 de zile, pentru primarul din Pitești Tudor Pendiuc și pentru Constantin Scarlat, reprezentant al firmei CNCD, care sunt urmăriți penal într-un dosar de corupție privind contracte publice prin care Primăria Pitești ar fi fost prejudiciată cu 5 milioane de euro.

DNA arată că Tudor Pendiuc a încălcat obligația stabilită de instanță de a nu comunica cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunii, luând legătura cu o persoană care are calitatea de suspect în dosar, în perioada 20 noiembrie 2014 – 1 decembrie 2014. Scarlat este acuzat că a părăsit domiciliul în care se afla în arest, fără să aibă permisiunea organului judiciar.

Primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc, suna cunoscuți, în perioada arestului la domiciliu, și le cerea să-i fie dați la telefon suspecți din dosarul său, iar când vorbea cu aceștia li se adresa ca și cum ar fi discutat tot cu cei apelați inițial, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, care citează din referatul cu propunerea de arestare a edilului, „față de obligațiile stabilite de instanța de judecată, în contextul analizării comunicărilor efectuate prin intermediul telefonului mobil de inculpatul Tudor Pendiuc, primar al Municipiului Pitești, am constatat că acesta a purtat mai multe convorbiri telefonice cu consiliera sa, suspectă în același dosar, dar nu direct, ci prin persoane apropiate acesteia”.

„( Pendiuc – n.r.) iniția dialoguri prin care crea aparența că discută cu titularul postului telefonic, însă, în realitate, discuta cu suspecta, dar pe telefonul altei persoane și se adresa ca și cum nu ar fi fost suspecta, ci ca și cum ar vorbi cu acea persoană”, se mai arată în documentul citat de surse judiciare.

În perioada 20 noiembrie – 1 decembrie, edilul a apelat de cinci ori postul telefonic al consilierei sale, Carmen Elena Lis. În 20 niembrie, edilul a purtat o discuție telefonică cu aceasta.

„Subliniem modul insidios în care acționează inculpatul Tudor Pendiuc, deși discută cu suspecta Carmen Elena Lis, acesta i se adresează «cu alt nume» pentru a crea aparența că discută cu altcineva. Rezultă în mod evident că inculpatul are reprezentarea încălcării obligației stabilite de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București – Secția I penală, prin încheierea pronunțată în dosarul 38747/3/2014 din data de 19.11.2014, respectiv de a nu comunica cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunii, folosind o metodă ce denotă reaua credință a acestuia având drept scop îngreunarea bunei desfășurari a procesului penal”, se arată în documentul anchetatorilor.

Potrivit anchetatorilor, „reaua credință a inculpatului constă în aceea că, în primul rând, sună la posturi telefonice utilizate de persoane apropiate suspectei Carmen Elena Lis, inițiază convorbirea cu respectivele persoane, după care continuă discuția cu suspecta anterior amintită, însă i se adresează cu apelativul persoanei utilizatoare a postului telefonic”.

Achetatorii mai atrag atenția că discuțiile lui Pendiuc au avut loc cu secretarea sa neîntâmplător și au avut ca scop informarea directă sau indirectă a acesteia din urmă asupra modului în care evoluează urmărirea penală, „aceste comunicări dintre inculpat și suspectă având loc în perioada în care Direcția Națională Anticorupție a efectuat acte urmărire penală în cauză (percheziții informatice, solicitare înscrisuri de la Primăria Municipiului Pitești, audieri de martori, suspecți)”.

Carmen Lis are calitatea de consilier al primarului și era la curent cu solicitările pe care Direcția Națională Anticorupție le-a adresat Primăriei Municipiului Pitești, transmiterea de informații fiind în ambele sensuri, mai notează anchetatorii.

Curtea de Apel București a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu față de cei doi inculpați, cărora le-au fost stabilite următoarele obligații: să nu părăsească imobilul în care locuiesc fără permisiunea organului judiciar, să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat, să nu comunice cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunii, cu martorii, precum și alte persoane care se stabilesc de organul judiciar, să poarte permanent sistem electronic de supraveghere.

În acest dosar, cei doi fuseseră inițial arestați preventiv, însă pe 19 noiembrie Curtea de Apel București a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu.

Tudor Pendiuc este acuzat în acest dosar de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar Constantin Scarlat este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern