DNA cere nouă ani de închisoare pentru Dan Diaconescu, în cazul santajării unui primar și a unui om de afaceri

DNA cere nouă ani de închisoare pentru Dan Diaconescu, în cazul santajării unui primar și a unui om de afaceri
Publicat: 06/12/2013, 16:42

Procurorul anticorupție a cerut vineri, la Judecătoria Sectorului 1, nouă ani de închisoare pentru Dan Diaconescu și opt ani pentru Doru Pârv, în dosarul în care aceștia sunt judecați pentru șantajarea primarului comunei arădene Zărand și a unui om de afaceri

Pentru al treilea inculpat din dosar, Ghezea Mitruș, Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere șapte ani de închisoare.

Procurorul DNA a declarat, în fața instanței, că Dan Diaconescu a făcut mai multe afirmații mincinoase referitor la anchetă, atât la postul OTV, cât și la Realitatea TV, prin care a invocat faptul că ar fi vorba despre un dosar făcut la comandă politică.

Mai mult, reprezentantul Ministerului Public a menționat că Diaconescu a avut o atitudine nesinceră, acționând cu rea-credință și abuziv, inclusiv prin formularea unei cereri de strămutare a dosarului la Curtea de Apel București.

Astfel, a spus procurorul, fondatorul PPDD ar fi încercat tergiversarea dosarului. „A încercat să politizeze conținutul materialului probator, s-a victimizat, a dus o campanie furibundă la adresa procurorului de caz, pentru a influența buna desfășurare a cercetării judecătorești”, a afirmat procurorul, despre Diaconescu.

Termenul de vineri este ultimul din acest dosar, instanța urmând să rămână în pronunțare.

Dan Diaconescu a declarat vineri, înainte de începerea dezbaterilor din instanță, că a venit cu probele care, spune el, i-ar dovedi nevinovăția.

„După cum știți, încrederea mea în sistemul de justiție din România este zero. Să sperăm că vom întâlni un judecător diferit de sistemul care astăzi acționează în România”, a mai spus el, adăugând că este pregătit să afle verdictul din acest dosar.

Tot înainte de proces, Diaconescu a spus că ziua de vineri este „cea mai importană” întrucât „se va decide cine va fi viitorul președinte al țării”.

„Dacă pierd acest proces de astăzi, viitorul președinte va fi Ponta – culmea, primul președinte fără terminația ‘escu’. Dacă voi fi achitat, înseamnă că eu voi fi președinte”, a declarat el.

În 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv și Ghezea Mitruș au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție, pentru șantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moț, precum și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV, de două infracțiuni de șantaj.

Alături de Dan Diaconescu sunt judecați Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, „recidivist postexecutoriu”, și Ghezea Mitruș, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicației „Atac la persoană”, ambii fiind acuzați de șantaj.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât și indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din județul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

„Amenințarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârșit tranzacții ilicite cu terenuri agricole aparținând cetățenilor comunei, păgubindu-i pe aceștia, că are o avere importantă obținută ilicit și că face trafic de influență pe lângă unii miniștri”, susține DNA.

Primarul arădean, sub presiunea acestor amenințări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro și 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât și indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruș, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzată pe același post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Țârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

„Amenințarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromițătoare pentru persoana șantajată, cum ar fi date despre trecutul infracțional al acesteia și afirmații legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, potrivit procurorilor DNA.

Dan Diaconescu și Doru Pârv au fost arestați preventiv în 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest în 25 iunie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului București, care a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicția de a părăsi țara.

Doru Pârv a fost eliberat din arest în 4 august 2010, Tribunalul București admițând atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta. Instanța a dispus în cazul lui Pârv interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu.

La termenul din iulie 2012, instanța Judecătoriei Sectorului 1 i-a revocat lui Dan Diaconescu măsura interdicției de a părăsi țara, dată în 2 octombrie 2010.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a contestat decizia la Tribunalul Capitalei, care în 16 iulie a respins ca nefondat recursul acuzării, această hotărâre rămânând definitivă.

Otilia Ciocan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...