DNA cere nouă ani de închisoare pentru Dan Diaconescu, în cazul santajării unui primar și a unui om de afaceri

DNA cere nouă ani de închisoare pentru Dan Diaconescu, în cazul santajării unui primar și a unui om de afaceri
Publicat: 06/12/2013, 16:42

Procurorul anticorupție a cerut vineri, la Judecătoria Sectorului 1, nouă ani de închisoare pentru Dan Diaconescu și opt ani pentru Doru Pârv, în dosarul în care aceștia sunt judecați pentru șantajarea primarului comunei arădene Zărand și a unui om de afaceri

Pentru al treilea inculpat din dosar, Ghezea Mitruș, Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere șapte ani de închisoare.

Procurorul DNA a declarat, în fața instanței, că Dan Diaconescu a făcut mai multe afirmații mincinoase referitor la anchetă, atât la postul OTV, cât și la Realitatea TV, prin care a invocat faptul că ar fi vorba despre un dosar făcut la comandă politică.

Mai mult, reprezentantul Ministerului Public a menționat că Diaconescu a avut o atitudine nesinceră, acționând cu rea-credință și abuziv, inclusiv prin formularea unei cereri de strămutare a dosarului la Curtea de Apel București.

Astfel, a spus procurorul, fondatorul PPDD ar fi încercat tergiversarea dosarului. „A încercat să politizeze conținutul materialului probator, s-a victimizat, a dus o campanie furibundă la adresa procurorului de caz, pentru a influența buna desfășurare a cercetării judecătorești”, a afirmat procurorul, despre Diaconescu.

Termenul de vineri este ultimul din acest dosar, instanța urmând să rămână în pronunțare.

Dan Diaconescu a declarat vineri, înainte de începerea dezbaterilor din instanță, că a venit cu probele care, spune el, i-ar dovedi nevinovăția.

„După cum știți, încrederea mea în sistemul de justiție din România este zero. Să sperăm că vom întâlni un judecător diferit de sistemul care astăzi acționează în România”, a mai spus el, adăugând că este pregătit să afle verdictul din acest dosar.

Tot înainte de proces, Diaconescu a spus că ziua de vineri este „cea mai importană” întrucât „se va decide cine va fi viitorul președinte al țării”.

„Dacă pierd acest proces de astăzi, viitorul președinte va fi Ponta – culmea, primul președinte fără terminația ‘escu’. Dacă voi fi achitat, înseamnă că eu voi fi președinte”, a declarat el.

În 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv și Ghezea Mitruș au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție, pentru șantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moț, precum și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV, de două infracțiuni de șantaj.

Alături de Dan Diaconescu sunt judecați Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, „recidivist postexecutoriu”, și Ghezea Mitruș, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicației „Atac la persoană”, ambii fiind acuzați de șantaj.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât și indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din județul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

„Amenințarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârșit tranzacții ilicite cu terenuri agricole aparținând cetățenilor comunei, păgubindu-i pe aceștia, că are o avere importantă obținută ilicit și că face trafic de influență pe lângă unii miniștri”, susține DNA.

Primarul arădean, sub presiunea acestor amenințări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro și 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât și indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruș, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzată pe același post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Țârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

„Amenințarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromițătoare pentru persoana șantajată, cum ar fi date despre trecutul infracțional al acesteia și afirmații legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, potrivit procurorilor DNA.

Dan Diaconescu și Doru Pârv au fost arestați preventiv în 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest în 25 iunie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului București, care a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicția de a părăsi țara.

Doru Pârv a fost eliberat din arest în 4 august 2010, Tribunalul București admițând atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta. Instanța a dispus în cazul lui Pârv interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu.

La termenul din iulie 2012, instanța Judecătoriei Sectorului 1 i-a revocat lui Dan Diaconescu măsura interdicției de a părăsi țara, dată în 2 octombrie 2010.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a contestat decizia la Tribunalul Capitalei, care în 16 iulie a respins ca nefondat recursul acuzării, această hotărâre rămânând definitivă.

Otilia Ciocan, [email protected]

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...