DNA îi dă replica lui Victor Ponta, la „mica păcăleală” cu recuperarea prejudiciilor: „Premierul creează o confuzie gravă”

DNA îi dă replica lui Victor Ponta, la „mica păcăleală cu recuperarea prejudiciilor: „Premierul creează o confuzie gravă
Publicat: 04/03/2015, 12:29
Actualizat: 04/03/2015, 19:54

DNA reacționează la afirmațiile premierului Victor Ponta, prin care acesta a numit „o mică păcăleală” cifrele enunțate de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la bilanțul instituției pe 2014, precizând că „premierul Victor Ponta creează o confuzie gravă în opinia publică”, în încercarea de a justifica de ce ANAF nu reușește să recupereze decât o parte infimă din prejudiciile provenite din infracțiunile de corupție.

La bilanțul DNA, Kovesi a arătat că există în 2014 decizii definitive ale instanței pe dosare DNA, în care prejudiciul este de 310 milioane euro și că „este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”. Tot atunci, președintele Klaus Iohannis a declarat că procentul de recuperare a acestor prejudicii, de doar 10%, realizat de ANAF, „este inacceptabil”.

Marți seară, premierul Victor Ponta a afirmat într-un interviu la RTV, că acest lucru ar fi „o mică păcăleală”, fără să specifice la cine se referă, la Kovesi sau la Iohannis. „A fost așa, o mică păcăleală. N-ați aflat și de ce (prejudiciile aduse statului s-au recuperat doar în proporție de 10%, n.red.). Ne trebuie hotărâri definitive și irevocabile. Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanța hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă și dacă nu se spune că sechestrul e pe o mașină, care în loc să valoreze 100.000 de euro, valorează 5.000 de euro, sigur că noi recuperăm”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta creează o confuzie gravă în opinia publică prin aceea că pune la îndoială datele prezentate la bilanțul D.N.A, date referitoare la confiscarea și recuperarea de produse infracționale, dispuse de instanțe, în dosarele penale deferite justiției. În încercarea de a justifica gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor, de către A.N.A.F. (instituție aflată în subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor) premierul Victor Ponta afirmă că „e așa, o mică păcăleală” faptul că A.N.A.F. nu ar recupera decât 10% din prejudiciile constatate în dosarele penale, pretinzând că, în realitate, nu ar exista hotărâri judecătorești care să impună această recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea să angajeze ANAF în recuperarea prejudiciilor”, arată DNA într-un comunicat de presă, publicat miercuri.

DNA arată că în raportul de activitate pe 2014, se precizează că „hotărârile judecătorești rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”.

DNA precizează că este vorba despre decizii definitive ale instanțelor de judecată, pe care ANAF este abilitată să le pună în aplicare, contrar afirmațiilor premierului Victor Ponta.

„O împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaște”

Într-adevăr, mai arată DNA, în același bilanț al instituției se arată, într-un alt paragraf, și că „în 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an„.

„Această sumă se referă la sechestrele aplicate la dosarele trimise în judecată și reprezintă o valoare independentă de cea aferentă produselor infracționale, constată prin decizii judecătorești rămase definitive, împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaște.

CITIȚI AICI DECLARAȚIILE INTEGRALE ALE PREMIERULUI VICTOR PONTA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață