DNA îi dă replica lui Victor Ponta, la „mica păcăleală” cu recuperarea prejudiciilor: „Premierul creează o confuzie gravă”

Redactor:
Andrei Luca Popescu
DNA îi dă replica lui Victor Ponta, la „mica păcăleală” cu recuperarea prejudiciilor: „Premierul creează o confuzie gravă”
Direcția Națională Anticorupție (DNA) îi răspunde premierului Victor Ponta, miercuri, într-un comunicat de presă, cu privire la afirmațiile făcute de acesta într-un interviu televizat, referitoare la faptul că recuperarea prejudiciilor din infracțiuni se face în proporție de 10% ar fi „o mică păcăleală".

DNA reacționează la afirmațiile premierului Victor Ponta, prin care acesta a numit „o mică păcăleală” cifrele enunțate de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la bilanțul instituției pe 2014, precizând că „premierul Victor Ponta creează o confuzie gravă în opinia publică”, în încercarea de a justifica de ce ANAF nu reușește să recupereze decât o parte infimă din prejudiciile provenite din infracțiunile de corupție.

La bilanțul DNA, Kovesi a arătat că există în 2014 decizii definitive ale instanței pe dosare DNA, în care prejudiciul este de 310 milioane euro și că „este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”. Tot atunci, președintele Klaus Iohannis a declarat că procentul de recuperare a acestor prejudicii, de doar 10%, realizat de ANAF, „este inacceptabil”.

Marți seară, premierul Victor Ponta a afirmat într-un interviu la RTV, că acest lucru ar fi „o mică păcăleală”, fără să specifice la cine se referă, la Kovesi sau la Iohannis. „A fost așa, o mică păcăleală. N-ați aflat și de ce (prejudiciile aduse statului s-au recuperat doar în proporție de 10%, n.red.). Ne trebuie hotărâri definitive și irevocabile. Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanța hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă și dacă nu se spune că sechestrul e pe o mașină, care în loc să valoreze 100.000 de euro, valorează 5.000 de euro, sigur că noi recuperăm”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta creează o confuzie gravă în opinia publică prin aceea că pune la îndoială datele prezentate la bilanțul D.N.A, date referitoare la confiscarea și recuperarea de produse infracționale, dispuse de instanțe, în dosarele penale deferite justiției. În încercarea de a justifica gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor, de către A.N.A.F. (instituție aflată în subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor) premierul Victor Ponta afirmă că „e așa, o mică păcăleală” faptul că A.N.A.F. nu ar recupera decât 10% din prejudiciile constatate în dosarele penale, pretinzând că, în realitate, nu ar exista hotărâri judecătorești care să impună această recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea să angajeze ANAF în recuperarea prejudiciilor”, arată DNA într-un comunicat de presă, publicat miercuri.

DNA arată că în raportul de activitate pe 2014, se precizează că „hotărârile judecătorești rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”.

DNA precizează că este vorba despre decizii definitive ale instanțelor de judecată, pe care ANAF este abilitată să le pună în aplicare, contrar afirmațiilor premierului Victor Ponta.

„O împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaște”

Într-adevăr, mai arată DNA, în același bilanț al instituției se arată, într-un alt paragraf, și că „în 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an„.

„Această sumă se referă la sechestrele aplicate la dosarele trimise în judecată și reprezintă o valoare independentă de cea aferentă produselor infracționale, constată prin decizii judecătorești rămase definitive, împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaște.

CITIȚI AICI DECLARAȚIILE INTEGRALE ALE PREMIERULUI VICTOR PONTA

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Cum faci acasă cea mai gustoasă prăjitură cu cireșe și bezea. Ingredientul care nu trebuie...
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide