Doctoratul lui Kovesi, verificat de Universitatea de Vest. Iohannis: Cine a plagiat pleacă

Doctoratul lui Kovesi, verificat de Universitatea de Vest. Iohannis: Cine a plagiat pleacă
Publicat: 04/10/2016, 09:08

„Universitatea de Vest din Timișoara a demarat la sfârșitul săptămânii trecute proceduri interne în vederea clarificării situației apărute în spațiul public vizavi de teza de doctorat a doamnei Laura Codruța Kovesi. În cursul zilei de luni, 3 octombrie, Universitatea de Vest din Timișoara a primit punctul de vedere al Școlii Doctorale de Drept și a solicitat informații suplimentare pe care le așteaptă în zilele următoare”, se arată într-un comunicat al Universității de Vest din Timișoara.

Întrebat despre acuzațiile de plagiat aduse șefei DNA, președintele Klaus Iohannis a avut un mesaj tranșant, după ce a participat la un eveniment de la Centrul Oncogen Timișoara: „Nu vreau să personalizăm discuția pentru x sau z sau y. Cine a plagiat pleacă. Am discutat cu studenții și mi-au spus că plagiatul nu e problemă cea mai mare a sistemului universitar. E o problemă la nivelul societății e o formă de hoție, iar dacă vrem o societate mai bună atunci trebuie să fim foarte intransigenți”.

Mesajul lui Iohannis vine după ce dimineață președintele a fost prezent la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Vest din Timișoara și a pledat pentru „verdicte clare și în timp util” în cazul doctoratelor plagiate, apreciind că politicienii au descoperit că a acuza pe cineva de plagiat aduce voturi – referindu-se la acuzele aduse Laurei Codruța Kovesi de deputații Sebastian Ghiță, Victor Ponta sau Elena Udrea, dar și de fostul președinte Traian Băsescu.

„Nu interesează pe nimeni cum se numește comisia sau comitetul sau cine analizează, dar ne interesează pe toți să avem un verdict clar, simplu, fără echivoc și într-un termen rezonabil. Iar dacă un politician e dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică; dacă un cadru universitar e dovedit ca plagiator, trebuie să dispară din universitate, dar și atunci când se dovedește că nu a plagiat, e nevoie de mai mult decât în cealaltă variantă ca acest lucru să se constate în timp util foarte clar” a spus președintele, care a participat la deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, acolo unde Laura Codruța Kovesi a susținut teza de doctorat.

Iohannis a mai spus că „politicienii au descoperit că acuzarea cuiva de plagiat este o metodă de a aduce voturi”.

„Domnule ministru, ține de dumneavoastră și de mulți alții să clarificați aceste chestiuni. Eu cred că, în chestiunea plagiatului, e foarte important să avem un verdict clar și ca acest verdict să se găsească în timp util. Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unei acuzații de plagiat să dureze atât ca și elaborarea lucrării de doctorat. E evident că, între timp, politicienii au găsit că a acuza pe cineva de plagiat e o manevră politică, care poate să aducă voturi și atunci dvs., universitarii trebuie să găsiți metodele să scurtați această discuție la un minim și să știm, în cel mai scurt timp, dacă persoana a plagiat”, a mai spus șeful statului.

Săptămâna trecută, deputatul Sebastian Ghiță, anchetat și trimis în judecată în mai multe dosare DNA, a depus la Parchetul General un „autodenunț”, în care a susținut că ar fi luat parte în 2012 la falsificarea raportului Consiliului Național de Etică privind acuzațiile de plagiat aduse tezei de doctorat a lui Kovesi. Ghiță nu a oferit mai multe detalii legate de modul sau calitatea în care a participat la această presupusă faptă, procurorii deschizând un dosar de cercetare penală in rem (a faptelor) – procedura standard în cazul oricărei sesizări penale.

CNE este autoritatea care l-a scos nevinovat de plagiat în 2012 și pe fostul premier Victor Ponta, verdict care a fost contrazis de mai multe foruri, fiind răsturnat în mod oficial anul acesta, iar Ponta rămânând fără titlul de doctor.

Laura Codruța Kovesi a respins aceste acuzații, arătând că teza de doctorat îi aparține în totalitate, lucru pe care l-a făcut și în 2012, la apariția acuzațiilor din partea Grupului de Investigații Politice condus de Mugur Ciuvică.

„În situația în care este depusă o sesizare de orice natură (denunț, autodenunț, plângere), este obligația procurorilor să verifice și să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate și să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal, țin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și că nu am plagiat”, a declarat Kovesi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog