• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Doi angajați SRI, sancționați după ce Ioan Becali a trecut prin filtrul de protocol fără pașaport diplomatic

Doi angajați SRI, sancționați după ce Ioan Becali a trecut prin filtrul de protocol fără pașaport diplomatic
Doi angajați ai Serviciului Român de Informații (SRI) au fost sancționați disciplinar și administrativ în urma anchetei dispuse la nivelul lucrătorilor de la controlul anti-tero de pe aeroportul Otopeni după ce Ioan Becali a fost trecut prin filtrul de protocol, deși nu deținea pașaport diplomatic.

La începutul lunii noiembrie, fostul secretar de stat în Ministerul Muncii, Valeriu Nicolae, susținea într-o postare pe pagina sa de Facebook că l-a văzut pe fostul impresar sportiv Ioan Becali în timp ce trecea, la aeroportul Otopeni, prin filtrul destinat diplomaților, evitând coada de la controlul anti-tero.

Miercuri, Serviciul Român de Informații a comunicat, într-un răspuns la solicitarea agenției de presă MEDIAFAX, că au fost încheiate verificările dispuse după sesizarea incidentului. SRI susține că un operator de securitate și șeful acestuia au fost sancționați disciplinar și administrativ.

Din răspunsul remis agenției MEDIAFAX reiese că Ioan Becali nu este posesor al unui pașaport diplomatic și că trecerea acestuia prin filtrul de protocol s-a făcut din decizia operatorului de securitate.

Potrivit SRI, respectivul filtru nu este destinat exclusiv pentru persoanele care dețin pașaport diplomatic, fiind, totodată, utilizat în anumite momente, inclusiv pentru toate categoriile de pasageri în scopul fluidizării fluxului. Instituția precizează însă că nu era cazul de fluidizare a fluxului prin respectivul filtru la acel moment.

„Relocarea domnului Ioan Becali pe filtrul respectiv a fost o decizie individuală a unui operator de securitate din cadrul instituției noastre, care nu a respectat procedurile interne, având în vedere că fluxul de pasageri existent la acel moment nu impunea operaționalizarea respectivului filtru. În acest sens, asupra operatorului de securitate și a șefului său au fost aplicate măsuri disciplinare și administrative”, se arată în răspunsul SRI.

Reprezentanții SRI susțin că procedurile de control de securitate aplicate lui Ioan Becali au fost derulate „în deplină conformitate cu standardele comunitare și naționale în domeniul securității aviației civile” și că evenimentul „a fost unul izolat, care nu caracterizează activitatea” lucrătorilor săi pe aeroporturile civile din România.

SRI asigură controlul de securitate al pasagerilor și bagajele acestora, pe aeroporturile civile din țara noastră, în baza atribuțiilor stabilite de HG 1193 din decembrie 2012.

Inchide