Doi bărbați din Neamț s-au intoxicat cu dioxid de carbon de la mustul fermentat

Doi bărbați din Neamț s-au intoxicat cu dioxid de carbon de la mustul fermentat
Foto: Pixabay
Publicat: 10/10/2022, 18:08

Doi bărbaţi din localitatea Vădurele, judeţul Neamţ, s-au intoxicat, luni, cu monoxid de carbon. Cei doi au fost găsiți într-un beci unde fermenta mustul.

Potrivit purtătorului de cuvând al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamţ, cele două persoane erau căzute în beciul unei locuinţe.

„Pompierii, echipaţi cu aparate pentru respirat, au scos din beci două persoane. Victimele, doi bărbaţi de 68 şi 45 de ani, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la membrii echipajelor SMURD şi SAJ, ulterior fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe Piatra-Neamţ”, a precizat locotenentul Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spaţii închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Neamţ recomandă:

-nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise fără căi de aerisire;

-nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare. Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

-verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;

-nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

-sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Intoxicația cu vin – simptome:

O persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave.

„Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros”, susţin salvatorii.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase