Doi reprezentanți ai clinicii Med New Life, reținuți de DIICOT pentru trafic de ovule

Doi reprezentanți ai clinicii Med New Life, reținuți de DIICOT pentru trafic de ovule
Publicat: 20/02/2013, 09:41
Actualizat: 31/01/2019, 21:31

Doi reprezentanți ai clinicii Med New Life au fost reținuți, în noaptea de marți spre miercuri, de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimnalitate Oerganizată și Terorism (DIICOT) pentru trafic de celule de origine umană, recoltate pentru fertilizare in vitro.

În acest caz, anchetatorii au audiat zeci de persoane, între care medici și asistente, la finalul audierii acestora procurorii dispunând reținerea a doi reprezentanți ai clinicii, pentru 24 de ore, informează surse judiciare.

Reprezentanții clinicii private din Capitală racolau tinere, de regulă studente din provincie, cu situații materiale precare, cărora le dădeau între 600 și 800 de lei pentru ovulele prelevat, pe care le vindeau apoi cu 3.000 – 4.000 de euro cuplurilor care apelau la servicii de fertilizare in vitro.

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut, marți, șase percheziții în Capitală, într-un caz în care 11 reprezentanți ai unei clinici private din Capitală și cetățeni israelieni specialiști în domeniul reproducerii asistate sunt suspectați de trafic de celule de origine umană, pentru fertilizare in vitro.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că este suspectată în acest caz clinica Med New Life.

„În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că membrii grupării s-au implicat în organizarea acestor activități, în cadrul unei clinici din București, racolând tinere cu vârste cuprinse între 18 și 30 ani, de regulă studente din provincie, cu situații materiale precare, pe care le-au determinat să doneze ovocite umane contra unor sume cuprinse între 600 și 800 de euro, celule ce ulterior au fost vândute pentru sume între 3.000 și 4.000 de euro, unor cupluri care apelau la serviciile de fertilizare in vitro oferite de această clinică”, arată Poliția Română într-un comunicat de presă.

Gruparea infracțională acționa pe relația România-Israel, membrii acesteia fiind medici, asistenți medicali, embriologi și manageri de unități medicale, cetățeni români și israelieni.

„Majoritatea cuplurilor beneficiare sunt din Israel, deplasându-se periodic în România, în mod special pentru efectuarea inseminărilor artificiale menționate”, a precizat Poliția Română.

Pe parcursul investigațiilor au rezultat și date conform cărora personalul clinicii a derulat și activități de recoltare și vânzare a celulelor ovocite în condiții interzise de etica medicală, sursele de recoltare fiind frecvent aceleași pentru mai multe cupluri solicitante.

Anchetatorii fac cercetări în acest caz pentru trafic de celule de origine umană și constituire a unui grup infracțional organizat.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost duse la audieri 30 de persoane.

Acțiunea a fost realizată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și BCCO București. Suportul informativ a fost asigurat de către Direcția de Informații și Protectie Internă.

În 2009, într-un alt caz, mai mulți medici de la clinica privată Sabyc au fost acuzați că ar fi racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.

Șeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit și Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza și Yair Miron au fost condamnați în 14 noiembrie 2012, de către Tribunalul București, la cinci ani de închisoare cu executare, Victor Zota, fost director executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT), a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare, iar Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional București al ANT, a fost condamnată la șase luni de închisoare cu executarea pedepsei. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București.

Potrivit procurorilor, patronii și angajați ai clinicii Sabyc racolau femei cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care consimțeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, unii dintre acuzați supraveghind procedura de stimulare ovariană și de prelevare de ovocite.

Femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel și că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenție, potrivit procurorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai