Doliu în presa românească! Unul dintre cei mai apreciați jurnaliști a murit la 53 de ani

Doliu în presa românească! Unul dintre cei mai apreciați jurnaliști a murit la 53 de ani
Doliu în presa românească! Unul dintre cei mai apreciați jurnaliști a murit la 53 de ani / Foto caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 24/10/2020, 19:23

Mihai Enciu, unul dintre cei mai apreciați jurnaliști din județul Ialomița, a murit la 53 de ani.

Mihai Enciu a scris timp de 25 de ani, fără încetare și a realizat numeroase anchete, reportaje, interviuri și editoriale. Acesta a fost redactorul șef al Gazetei de Sud-Est, o publicație locală de top. Jurnalistul împlinise 53 de ani pe 30 septembrie.

„Sunt patriarh, Panait! Știu carte!”

„Cu o zi înainte să plece, Mihai spunea că «nu mai aleargă prin viață, pentru că e bătrân…». Nu era bătrân! Împlinise, acum nicio lună, 53 de ani. Îi plăcea să râdă de el spunând că este «patriarhul» presei locale: «Sunt Patriarh, Panait! Știu carte!».

A fost mai mult decât atât. Prin ceea ce a scris, a fost o instituție. O instanță! Dacă ar fi să mi-l amintesc cumva, mi l-aș aminti în secunda dinainte de a răspunde la telefon: «Sunt sunat! Undeva s-a încălcat legea!». Acesta a fost Mihai Enciu. Ultima instanță a fiecăruia dintre noi! Instituția la care apelezi atunci când statul refuză să te protejeze, când Justiția sparge capul dreptății, când autoritățile locale te vânează”, se scrie într-un material publicat pe site-ul de ştiri locale independentonline.ro.

„Scria efervescent, prodigios, neiertător”

„E ușor să scrii cuvinte frumoase despre oameni care nu mai sunt. Nu le-ar fi vrut… A fost un om discret. Aproape timid. Scrisul însă, îl metamorfoza! Devenea un luptător. Un purtător de stindard. Un lider! A scris vreme de 25 de ani neîntrerupt. Aproape în fiecare zi. A luptat cu sistemul indiferent de guvernare sau președinte. De la Iliescu încoace și până ieri… Anchete, reportaje, interviuri, editoriale… Și ce editoriale! (…)

Inegalabil până-n vârful pixului Mihai Enciu n-a crezut în Judecata de Apoi. A crezut în rațiune. Și a făcut apel la ea «din vârful pixului». Îi plăcea sintagma asta, deși nu mai scria demult de mână. Dar scria efervescent, prodigios și neiertător… «Pentru că oamenii merită să știe adevărul!». Ziarul lui, Gazeta de Sud-Est, este acum on-line”, l-au evocat colegii pe Mihai Enciu.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult