Dosar penal în cazul tinerei din Vaslui, care a plecat la mare fără să aștepte rezultatul testului pentru coronavirus

Dosar penal în cazul tinerei din Vaslui, care a plecat la mare fără să aștepte rezultatul testului pentru coronavirus
Publicat: 10/08/2020, 10:25
Actualizat: 06/04/2021, 17:26

Poliţiştii vasluieni au deschis dosar penal in rem în cazul tinerei care a plecat la mare, fără să aștepte rezultatul testului de coronavirus pe care îl efectuase. Anchetatorii vor să arate dacă tatăl fetei care a fost testată pozitiv cu Covid, avea permisiunea de la DSP să plece cu ambulața după fiica lui, deși era contact direct al acesteia. 

Polițiștii din Vaslui au deschis dosar penal in rem după ce un ambulanțier de la SAJ Vaslui a plecat la Costinești cu o autospecială pentru a-și aduce fata confirmată cu coronavirus în județ. De asemenea, la SAJ Vaslui este în curs şi o anchetă disciplinară.

„S-a deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. Dosarul este in rem, se fac cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.

Instituţia a fost vizitată, duminică, de Ministrul Sănătăţii care a vrut să verifice personal situaţia. Nelu Tătaru a anunţat că va trimite săptămâna viitoare la SAJ Vaslui Corpul de Control.

Tânăra a plecat la mare, deși avea simptome de Covid

Fata ambulanţierului a participat la sfârşitul lunii trecute la o petrecere de majorat în Vaslui alături de alţi zeci de tineri. După petrecere, mulţi dintre tineri au avut semne de răceală şi au mers la spital. Printre ei, şi fata. Ea a fost testată pentru COVID, însă nu a mai aşteptat rezultatul testului şi a plecat la mare împreună cu alţi 29 de prieteni cu care participase la majorat, să continue petrecerea.

Tinerii s-au cazat la pensiuni din Costineşti. Pe 3 august însă fata are aflat că a ieşit pozitivă pentru COVID-19. În aceeaşi zi, tatăl fetei, ambulanţier la SAJ Vaslui, a plecat spre litoral cu o ambulanţă pentru a-şi aduce fata acasă, deși era contact al fetei, iar legea spune că ar fi trebuit carantinat la domiciliu, împreună cu ceilalţi contacţi direcţi din familie.

Cât despre legalitatea folosirii ambulanţei, angajaii Serviciului de Ambulanţă pot solicita un transport gratuit pentru un membru al familiei, numai că în acest caz este vorba despre o situaţie specială, cu risc epidemiologic.

Autorităţile trebuie să lămurească acum dacă tatăl fetei a primit permisiunea DSP pentru a merge să-şi ia fata, în condiţiile în care era contact al acesteia, dar şi cum a fost posibil ca fata să ajungă direct acasă, fără să fie evaluată medical la spital, la fel ca prietenii ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase