Dosarul Colectiv / Procurorii cer închisoare cu executare pentru cei doi pompieri care ar fi ignorat, la verificări, neregulile din club

Redactor:
Nicolae Oprea
Procurorii au cerut, luni, pedeapsă cu închisoarea orientată spre maxim pentru Antonina Radu și Petrică George Matei, angajații ISU care ar fi ignorat, la verificări, neregulile din clubul Colectiv. Pedeapsa pentru faptele de care sunt acuzați poate ajunge la 14 ani închisoare.

Procurorii au cerut, luni, pedeapsă cu închisoarea orientată spre maxim pentru Antonina Radu și Petrică George Matei, angajații ISU care ar fi ignorat, la verificări, neregulile din clubul Colectiv. Pedeapsa pentru faptele de care sunt acuzați poate ajunge la 14 ani închisoare.

Reprezentantul Ministerului Public a cerut, la dezbaterile de luni din dosarul Colectiv, închisoare cu executare orientată spre maxim pentru pompierii Antonina Radu și Petrică George Matei. Cei doi sunt acuzați de abuz în serviciu, uzurpare de calități oficiale și exercitare necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu.

Cei pompierii i sunt acuzați că ar fi ignorat neregulile din clubul Colectiv, înainte de incendiul în care au murit zeci de tineri. Procurorul a mai cerut ca instanța să dispună ca cei doi să plătească, în solidar cu ISU, despăgubiri morale și materiale.

Pedeapsa pentru faptele de care sunt acuzați cei doi poate ajunge la 14 ani de închisoare.

„În perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică, în calitate de ofițeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că Clubul Colectiv din București (care până la data de 06.10.2014 a funcționat ca persoana juridică S.C. Music Hall S.R.L., București, iar după această dată ca persoana juridică S.C. Colectiv Club S.R.L. București) desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu”, explicau procurorii în rechizitoriu.

Deși au făcut mai multe deplasări la Clubul Colectiv Club, Radu Antonina și Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură astfel âncât Colectiv să fie luat în evidență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

„Mai mult, în aceeași calitate și cu bună știință, cei doi inculpați, fiind în timpul serviciului și contrar atribuțiilor de serviciu, au întocmit în numele S.C. Colectiv Club S.R.L. și pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecția împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziție privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziții de apărare împotriva incendiilor, fișe individuale de instructaj în domeniul situațiilor de urgență și au instruit angajații societății în cauză pe linia securității la incendiu”, mai spun procurorii.

 

Inchide