Dosarul de corupție a lui Dan Voiculescu, trimis la Curtea Supremă

Dosarul de corupție a lui Dan Voiculescu, trimis la Curtea Supremă
Publicat: 20/12/2012, 11:40
Actualizat: 20/12/2012, 11:40

Tribunalul București a dispus trimiterea dosarului lui Dan Voiculescu la Curtea Supremă. Instanța a constatat că Dan Voiculescu și-a preluat mandatul de senator, astfel că, potrivit legii, el nu poate fi judecat decât de magistrații de la Curtea Supremă.Practic dosarul urmează să fie transferat de la Tribunalul București la Înalta Curte de Casație și Justiție, după șase luni în care judecarea dosarului a stagnat. Dosarul va fi mutat de la Tribunal la Curtea Supremă, pentru că Voiculescu a câștigat algerile din colegiul 8 Senat din sectorul 4. Potrivit legislației, dosarele în care sunt judecați senatorii sunt deliberate de Curtea Supremă.

Dosarul lui Voiculescu a fost judecat de Tribunalul București șase luni fără a se emite o sentință. La termenul de Joi 20 decembrie Tribunalul București a dispus trimiterea dosarului la Curtea Supremă.

În iunie, acest dosar a fost trimis de la Curtea Supremă la Tribunalul București. Iar acum se întoarce la Curtea Supremă.

Pe 25 iunie, Dan Voiculescu și-a dat demisia din Parlament, motivând că nu i s-a aprobat un amendament care prevedea dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală. Unul din efectele demisiei lui Dan Voiculescu din Senat a fost mutarea dosarului de corupție în care este judecat de la Inalta Curte de Casație și Justiție la Tribunalul București.

Acum, situația este inversă. Dan Voiculescu devine senator, astfel că dosarul se mută înapoi la Curtea Supremă. Legea prevede că dosarele în care sunt inculpați deputații și senatorii se judecă de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

În cele șase luni în care a stagnat la Tribunalul București, dosarul a avut cinci termene de judecată. În cele mai multe din cele cinci termene, s-au dispus amânări și au fost analizate diverse cereri ale apărării. Înainte să fie transferat la Tribunalul București, magistrații Curții Supreme erau aproape de finalizarea cauzei și de pronunțarea unei senținte.

Dosarul lui Diaconescu se judecă de 4 ani și încă nu există o sentință, fie și în prima instanță. Potrivit unei analize din 2011 a Curții Supreme, acest caz are termen de prescripție în anul 2018. Mai precis, dacă până în 2018 Voiculescu nu primește o sentință, atunci procesul încetează de drept.

Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții in Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani. Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencipicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Experții în drept au explicat pentrugândulcă, în cazul în care dosarul revine la Curtea Supremă, el nu se rejudecă. Astfel, toți pașii procedurali realizați până în acest moment nu sunt reluați, iar probele administrate rămân la dosar, ceea ce înseamnă că, practic, dosarul va continua din punctul în care a fost lăsat de instanța precedentă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?