Dosarul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol. Tiberiu Nițu îl contrazice pe Raed Arafat

Dosarul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol. Tiberiu Nițu îl contrazice pe Raed Arafat
Publicat: 14/01/2015, 12:55

„S-au făcut două experimente pentru a se stabili dacă strigătul poate fi propagat și auzit pe malul lacului. Nu știu dacă s-a avut în vedere caracterul real sau nereal. Din informațiile mele, ceea ce s-a urmărit a fost dacă există posibilitatea ca strigătul să fie auzit de pe mal, în acele condiții”, a spus Tiberiu Nițu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), și-au pierdut viața în urma accidentului aviatic produs în 15 decembrie 2014, în județul Constanța.

Ancheta în cazul accidentului aviatic din județul Constanța este făcută de Secția Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a preluat ancheta de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Unul dintre martorii care au asistat la tragedia aviatică a înregistrat momentele de după producerea accidentului. Din filmul respectiv reiese că a avut loc o discuție între martorul aflat pe malul lacului Siutghiol și una dintre persoanele care se afla în apă, aceasta din urmă strigând după ajutor.

Referitor la această înregistrarea video, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a spus că nu era posibil ca strigătele de ajutor să fie auzite de la mal.

„La experimentul cu persoana în apă și cu strigătele de ajutor, din punctul în care a căzut elicopterul, nu s-a auzit sunetul”, spunea Arafat.

În acest dosar, imediat după producerea accidentului a fost începută urmărirea penale pentru neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, iar ulterior cercetările au fost extinse și pentru ucidere din culpă, având în vedere faptul că au decedat toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD. Operațiunile de căutare și salvare au durat aproximativ 12 ore.

Procurorii au cerut date în cazul prăbușirii elicopterului SMURD și au dispus efectuarea unei reconstituiri, pentru stabilirea modului de propagare pe lacul Siutghiol, de la peste 300 de metri de mal, a strigătelor de ajutor ale unuia dintre membrii echipajului, acestea fiind înregistrate cu un telefon mobil.

De asemenea, anchetatorii au cerut de la Serviciul de Telecomunicații Speciale datele cu privire la traficul de voce și apelurile telefonice de anunțare sau de semnalizare a catastrofei aviatice din 15 decembrie 2014.

Procurorii au solicitat de la Ministerul Afacerilor Interne și Consiliul Județean Constanța toate documentele încheiate între aceste două instituții privind predarea-primirea elicopterului, inclusiv actele din care rezultă nivelul de echipare a acestei aeronave, la momentul preluării, precum și documentele din care rezultă modificările de echipare operate asupra aeronavei până la 15 decembrie 2014.

Anchetatorii au transmis Biroului Federal German pentru Investigații Aeronautice toate dispozitivelor instalate pe elicopter, pe care au fost stocate datele referitoare la parametrii de zbor ai aeronavei, în vederea extragerii acestor date, cu scopul final de a stabili modul de evoluție al acestei aeronave în timpul misiunii de zbor.

De la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța s-a solicitat raportul de analiză a intervenției privind accidentul aviatic, precum și datele de identificare ale tuturor lucrătorilor din cadrul ISU care au participat la operațiunile de salvare a victimelor.

Drona care a filmat la scurt timp după prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol a fost predată procurorilor militari care anchetează cazul, filmările fiind analizate de către anchetatori.

La momentul decolării, condițiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste șase kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3.000 de metri altitudine, potrivit ROMATSA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
Cât costă îngheţata-colivă, desertul care a reuşit să fie mai comandată decât amandina sau savarina
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
RO-ALERT de furtună puternică și grindină în București! Ce alte zone ale țării sunt vizate...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Amendă 7.000 de lei. Este ilegal dacă statul nu ți-a dat voie. Mii de români...
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni