Dosarul Microsoft. De ce a rostit Dorin Cocoș numele lui Vasile Blaga

Dosarul Microsoft. De ce a rostit Dorin Cocoș numele lui Vasile Blaga
Publicat: 21/02/2015, 09:57

Sursele citate nu au precizat care sunt persoanele nominalizate de Cocoș, în schimb au menționat că firul mărturisilor acestuia duce până la Vasile Blaga.

Aceleași surse au spus că Dorin Cocoș nu a făcut nicio referire în denunțul său la adresa fostei sale soții Elena Udrea.
Instanța supremă a rămas, vineri, în pronunțare cu privire la propunerea anchetatorilor DNA privind măsurile preventive vizându-i pe Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Dumitru Nicolae, în dosarul Microsoft.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că, în sala de judecată, Cocoș, Sandu și Dumitru Nicolae i-au spus judecătorului că recunosc acuzațiile DNA și că au colaborat cu anchetatorii, în vreme ce Gheorghe Ștefan și-a menținut declarațiile inițiale în care nu recunoaște implicarea sa în dosarul Microsoft.

Pentru Dorin Cocoș, anchetatorii au solicitat schimbarea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, iar în cazul celorlalți doi menținerea arestului la domiciliu.

În cazul lui Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț, cercetat în același dosar în stare de arest, judecătorul a stabilit disjungerea propunerii de menținere a arestului preventiv.

Dorin Cocoș este arestat preventiv în dosarul Microsoft, alături de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. În arest preventiv au fost, până în 25 ianuarie, și fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și omul de afaceri Dumitru Nicolae, aceștia fiind în prezent în arest la domiciliu.

Instanța supremă a decis, pe 23 ianuarie, ca Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru, urmăriți penal în dosarul Microsoft, să fie plasați în arest la domiciliu, în timp ce Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan să rămână arestați preventiv. Decizia nu a fost contestată, astfel că Sandu și Dumitru au plecat din arest pe 25 ianuarie.

Elena Udrea a fost și ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11 – 17 februarie, în preezent fiind cercetată în arest la domiciliu.

Dorin Cocoș mai este arestat preventiv în dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.
În dosarul Microsoft, Cocoș este acuzat că ar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoș, în baza înțelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societății Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunț la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoș prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu, vizat în dosarul „Microsoft”, a denunțat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiție”.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Potrivit informațiilor apărute în presă, înainte de a fi plasat în arest la domiciliu, Gabriel Sandu, arestat preventiv în dosarul Microsoft, le-ar fi declarat anchetatorilor, în susținerea solicitării sale de înlocuire a acestei măsuri, că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicațiilor ar fi finanțat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro.
„Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanțat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct șefului meu, Emil Boc, primul ministru al României. Recunosc și admit, de asemenea, că am acceptat să finanțez partidul și acțiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic și a-mi menține funcția de ministru dar și poziția în conducerea centrala PDL.Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acești bani din fondurile personale, legale, și le-am recuperat parțial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoș și Gheorge Ștefan. Practic eu trebuia să particip la campania prezidențială din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumentează dosarul Microsoft că o parte din banii dați ca mită ar fi ajuns și la foștii miniștri Adriean Videanu și Radu Berceanu, dar și la Roberta Anastase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee