DOSARUL MICROSOFT. Fostul ministru Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru „Niro” au părăsit centrul de detenție al Poliției Capitalei

DOSARUL MICROSOFT. Fostul ministru Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru Niro au părăsit centrul de detenție al Poliției Capitalei
Publicat: 25/01/2015, 18:21

Primul a plecat acasă Nicolae Dumitru, urmat la scurt timp, în jurul orei 18.00, de Gabriel Sandu. Niciunul dintre ei nu a făcut declarații la ieșirea din centrul de arest al Poliției Capitalei, unde au fost așteptați, cu mașina, de apropiați.

În cazul celor doi, instanța supremă a hotărât, vineri, înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu, în timp ce pentru Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan, urmăriți penal în același dosar, s-a dispus menținerea în detenție.

Decizia nu a fost una definitivă, însă, nefiind contestată în termenul legal de 48 de ore nici de Sandu și Dumitru, nici de procurorii anticorupție, cei doi au ieșit duminică din arest preventiv și vor face arest la domiciliu.

Înlocuirea măsurii preventive în cazul lui Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru a fost cerută instanței după ce, potrivit unor informații apărute în presă, aceștia le-ar fi dat anchetatorilor declarații prin care și-au susținut solicitarea de ieșire din detenție.

Gabriel Sandu, de pildă, le-ar fi spus procurorilor că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicațiilor ar fi finanțat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro. El ar mai fi susținut că i-ar fi înmânat acești bani direct șefului său, premierul de la acea vreme, Emil Boc.

Sandu le-ar mai fi declarat anchetatorilor care instrumentează dosarul Microsoft că o parte din banii dați ca mită ar fi ajuns și la foștii miniștri Adriean Videanu și Radu Berceanu, dar și la Roberta Anastase.

Fostul premier Emil Boc a negat că ar fi primit bani de la Gabriel Sandu, drept finanțare pentru PDL.

În dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru și primarul municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită și spălare de bani. Instanța supremă a dispus arestarea lor preventivă în 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.

Potrivit DNA, Dorin Cocoș a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut și primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Șerban Mihăilescu și Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obține încheierea contractului de închiriere a licențelor Microsoft, susțin anchetatorii.

În acest dosar sunt vizați și alți opt foști miniștri: senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Adriana Țicău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York