Dosarul Miron Mitrea. Lucrări de construcții de peste 520.000 lei, primite de Mitrea de la Irina Jianu

Dosarul Miron Mitrea. Lucrări de construcții de peste 520.000 lei, primite de Mitrea de la Irina Jianu
Publicat: 31/10/2013, 11:59
Actualizat: 31/07/2014, 14:04

Miron Mitrea ar fi cerut Irinei Jianu ca firmele acesteia să facă lucrări de construcții în valoare de peste 520.000 de lei la casa mamei lui, din Ilfov, pentru a o numi șef al ISC, iar pe arhitectul șef al orașului Voluntari l-ar fi determinat să falsifice autorizația de construcție, potrivit DNA.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) arată joi, într-un comunicat de presă, că Miron Tudor Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în perioada 2000-2004, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, ultimele două infracțiuni în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită.

În același dosar a fost trimisă în judecată și Irina Paula Jianu, fost inspector de stat șef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), ulterior inspector general de stat în construcții la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credință a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilității, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracțiuni sub forma participației improprii, în formă continuată.

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect șef al Primăriei Voluntari la data faptelor, va fi judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței la acea dată, a pretins și primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 5.200.000.000 de lei vechi (520.000 de lei noi), reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare care au fost executate de societățile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău și Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, județul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

„Foloasele necuvenite au fost pretinse și primite în schimbul numirii și menținerii Irinei Paula Jianu în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al ISC. La momentul numirii în funcția publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreședinte, respectiv acționar la societățile comerciale menționate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Procurorii îl mai acuză pe Mitrea că, în 2006, l-ar fi determinat pe Nicolae Popescu, arhitect al orașului Voluntari la acea dată, să falsifice autorizația de construire nr. 58/20.04.2001, emisă de Primăria Voluntari pentru construcția aceluiași imobil.

„Înscrisul falsificat i-a fost încredințat ulterior inculpatului Miron Tudor Mitrea, care l-a folosit în fața organele de urmărire penală, în cursul cercetărilor efectuate în prezenta cauză, astfel încât să fie înlăturată răspunderea penală cu privire la infracțiunea de corupție reținută în sarcina sa”, au mai notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii o acuză pe Irina Paula Jianu că în perioada 2001-2006 i-ar fi determinat pe administratorii și pe unii angajați ai celor patru firme să nu înregistreze în contabilitate sau să facă înregistrări inexacte, pentru a ascunde cheltuielile pentru executarea lucrărilor de construcție și amenajare făcute la imobilul mamei lui Mitrea. De asemenea, Jianu i-ar fi determinat să falsifice documente contabile (situații de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanțe de încasare, dispoziții de încasare și facturi fiscale) și să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.

„La începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date inculpatului Miron Tudor Mitrea, inculpata Irina Paula Jianu a dat dispoziție administratorilor SC Vertcon SA și SC Conimpuls SA să șteargă înregistrările din evidența contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate și să distrugă toate documentele financiare și tehnice”, susțin procurorii.

În schimbul bunurilor primite, Miron Mitrea, în perioada executării lucrărilor, a numit-o, promovat-o și menținut-o pe Irina Paula Jianu în funcțiile de inspector șef adjunct și inspector general de stat în cadrul ISC, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) vor soluția dosarul fostului ministru Miron Mitrea, în prezent deputat PSD.

Dosarul lui Miron Mitrea a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie și a primit termen la 4 martie 2014. Ulterior, la cererea DNA, primul termen al procesului a fost devansat pentru 15 noiembrie 2013.

Cei trei au mai fost trimiși în judecată o dată, în aceeași cauză, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la DNA, pentru refacerea actului de sesizare a instanței.

În 16 octombrie, Miron Mitrea declara, la ieșirea de la DNA, că dosarul a rămas „exact la fel” ca atunci când a fost restituit de judecătorii instanței supreme procurorilor DNA în vederea refacerii urmăririi penale. Mitrea preciza că ancheta în acest caz a fost începută în 2005 și nu este finalizată nici în prezent.

În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunțat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, în dosarul privind fapte de corupție.

În 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție decisese restituirea dosarului lui Miron Mitrea, atunci senator PSD, la Direcția Națională Anticorupție, apreciind că sunt anumite vicii de procedură. Decizia a fost contestată de DNA la Completul de cinci judecători al ICCJ, care a stabilit, cu două voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa și Ionuț Matei) și trei pentru (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată și Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.

Completul de trei judecători stabilise că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la apărare, astfel că s-a dispus restituirea dosarului acestuia la DNA, pentru refacerea actului de sesizare a instanței.
Miron Mitrea, Irina Paula Jianu și Nicolae Popescu au fost trimiși inițial în judecată în 5 martie 2009, pentru aceleași fapte ca cele reținute și în rechizitoriul trimis instanței supreme în octombrie.

Procurorii au reținut în rechizitoriul trimis instnaței în 2009 că, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 de lei vechi, în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector șef adjunct și, ulterior, inspector șef al ISC. Procurorii anticorupție precizau că această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare efectuate, cu titlu gratuit și în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societățile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls și Regal Glass la imobilul din județul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern