DOSARUL OLTCHIM. Cine este compania TISE și ce legătură are cu GAZPROM

DOSARUL OLTCHIM. Cine este compania TISE și ce legătură are cu GAZPROM
Compania TISE, despre care ministrul Economiei Daniel Chițoiu a spus că este interesată de preluarea combinatului, face parte din Federația Rusă și are printre acționari pe Gazprom.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat că, în cazul în care nu se finalizează tranzacția cu Dan Diaconescu, există o companie rusească  interesată de preluarea combinatului de la Oltchim. Este vorba despre firma rusească TISE (Technologies, Investments, Services, Energy), care, potrivit ministrului Economiei, s-a arătat interesată de preluarea acțiunilor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea și a trimis, în primăvara acestui an, o scrisoare de intenție în acest sens.

„A urmat apoi perioada de vară și am primit din nou o scrisoare prin care au zis că situația se amână, dar își arată în continuare disponibilitatea”, a declarat ministrul Economiei, citat de Mediafax.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Dan Diaconescu, cel care a câștigat licitația pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al combinatului din Vâlcea, se retrage, Daniel Chițoiu a declarat că firma din Rusia ar fi interesată în continuare de preluarea Oltchim.

Potrivit site-ului oficial, www.tisegroup.com,  TISE a fost înființată și înregistrată în 2003, la Moscova, de mai multe companii de stat din Federația Rusă. Este vorba de companiile JSC „ZARUBEZHNEFT”, JSC „VO „TECHNOPROMEXPORT” și JSC „ZARUBEZHNEFTEGAZ”, care este una dintre filialele JSC „GAZPROM”.

Principalele domenii de activitate ale TISE sunt energia, infrastructura, petrolul și gazele, mineralele solide, procesarea metalelor, investițiile comerțul, consultanța, utilitățile casnice și publice.

Compania rusească are activități în 15 țări din Europa și din lume: Franța, Italia, Marea Britanie, Elveția, Spania, Brazilia, Argentina, Cuba, Venezuela, Ecuador, Canada, Corea de Sud, Mongolia, Egipt și Libia.

 

Inchide