Profilul economic al lui Dan Diaconescu, noul acționar majoritar al Oltchim: dator la stat, cu OTV-ul în insolvență și cercetat pentru spălare de bani și evaziune

Profilul economic al lui Dan Diaconescu, noul acționar majoritar al Oltchim: dator la stat, cu OTV-ul în insolvență și cercetat pentru spălare de bani și evaziune
Publicat: 21/09/2012, 22:50
Actualizat: 11/10/2012, 13:24

Dan Diaconescu, declarat căștigător al licitației pentru Oltchim, este acționar la trei companii care au înregistrat datorii de 2,3 milioane de euro la bugetul statului. Diaconescu, care spune că va finanța Oltchimul, ba cu ajutorul poporului, ba prin intermediul unor investitori misterioși, este și proprietarul OTV, care este în plin proces de insolvență. Din dosarul de faliment al OTV rezultă că datoriile totale ale televiziunii sunt de 6,5 milioane euro din care 600 000 euro către finanțele publice. Dan Diaconescu este cercetat de procurori pentru spălare de bani și evaziune fiscală și a fost trimis în judecată pentru șantaj.

Dan Diaconescu nu a utilizat în „afacerea” Oltchim niciuna din firmele la care este acționar și care au datorii la stat, ci a depus oferta în nume propriu.

Dan Diaconescu a câștigat, vineri, licitația publică pentru pachetul de acțiuni deținut de Ministerul Economiei la Oltchim devenind astfel noul acționar majoritar al combinatului. Diaconescu spune că este pregătit să investească 2 miliarde de lei în combinat, dar nu a precizat clar de unde vin banii. O analiză simplă a activității firmelor la care Diaconescu este acționar ne arată că acestea nu sunt lipsite de probleme și de datorii către stat.

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, Dan Diaconescu este acționar la cinci companii: Preciziei Bussines Center, Oglinda Television, El Salt &RCP 2000, Oglinda Press, Dan Diaconescu Distribution L.D și Ocram Televiziune, companie care deține postul OTV. Potrivit informațiilor publicate de site-ul ANAF, în iunie două din companiile la care Dan Diaconescu este acționar înregistrau datorii la stat de peste 1,75 milioane euro.

Cele mai multe datorii le înregistra compania Oglinda Press, la care Diaconescu este acționar cu 95%. Oglinda Press avea datorii totale de 7.035.582 lei, din care 7 milioane la bugetul de stat (din care 2,7 mil. lei TVA, impozit pe profit – 1 mil. lei, dobânzi și penalități de 2,5 milioane de lei), 25.647 lei la pensii, 912 lei la șomaj, 9023 la sănătate.

Oglinda Television (companie disctinctă), unde Dan Diaconescu are 92% din actiuni, înregistra în iunie datorii totale către bugetul de stat de 843.571 lei, din care 500.662 lei datorii la bugetul de stat, 259.998 lei la pensii, 8.800 lei la somaj, 74.773 lei la sănătate.

La datoriile celor două companii se adaugă și 600 000 euro pe care îi datorează Ocram Televiziune (care deține licența OTV) la finanțele locale. În total, companiile la care Dan Diaconescu este acționar au înregistrat datorii către stat în valoare de 2.350.000 euro.

Principala afacere a lui Dan Diaconescu este OTV-ul. Pe 30 martie OTV a intrat în faliment. Tribunalul București a admis solicitarea societății Mamitzu Production SRL, care a cerut instanței declanșarea procedurii insolvenței pentru televiziunea lui Dan Diaconescu. Societatea Mamitzu Production SRL a solicitat Tribunalului București (TB), pe 30 noiembrie 2011, deschiderea procedurii insolvenței în cazul societății Ocram Televiziune SRL.

Mamitzu Production SRL a cerut deschiderea procedurii de insolvență pentru o datorie de 200.000 de lei (aprox. 46.000 de euro). În cadrul procedurii de insolvență a fost realizată și o listă cu datoriile totale pe care OTV le înregistrează. Presa a relatat că datoria totala a OTV este de 6,5 milioane euro, din care 2,6 sunt sub condiție suspensivă (n.r. – condiție care suspendă efectele unui act până la momentul realizării sale). Citește aici detalii despre procedura de insolvență a OTV http://www.mediafax.ro/cultura-media/otv-a-intrat-in-faliment-9454926.

OTV, 600 000 euro datorie la finanțe

Ocram Televiziune, firmă disctinctă de Ocram Press care are 7 milioane lei datorie la stat, înregistrează și ea datorii la stat. Potrivit datelor din dosarul de insolvență publicate în presă rezultă că în lun august Ocram Televiziune era datoare și la Direcția Generală a Finanțelor Publice a Municipiului București cu 575.000 de euro și la Serviciul Public pentru Finanțe Publice Locale cu aproape 28.000 de euro.

DNA: Diaconescu, printr-un asociat, a șantajat un primar pentru 200 000 euro

Dan Diaconescu și alți doi colaboratori ai săi au fost trimiși în 2010 în judecată de DNA pentru șantaj. Procurorii spun că Diaconescu și cei doi colaboratori au obținut diverse sume de bani prin șantajarea unui primar și a unui om de afaceri. În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-a amenințat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât și indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din județul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 euro. Primarul arădean, sub presiunea acestor amenințări, i-a dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro și 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”. În 2010, în acest dosar, Dan Diaconescu a fost arestat preventiv pentru 2 zile.

OTV, cercetată pentru spălare de bani și evaziune fiscală

Dan Diaconescu mai este cercetat și pentru evaziune și spălare de bani. În rechizitoriul dosarului de șantaj, procurorii DNA spun că un control al Gărzii Financiare a descoperit nereguli în contabilitate care conduc spre ipozeza că în cadrul OTV se spală banii din diverse activități infracționale.

„Cu ocazia desfășurării celor două percheziții la sediul postului „OTV”, a rezultat că SC Ocram Televiziune SRL, SC Oglinda Televizion SA și SC Telecroma Media SRL prezintă serioase deficiențe în modul în care este organizată și ținută contabilitatea primară. Pentru acest motiv, s-a cerut Gărzii Financiare – Secția Municipiului București, prin adresa cu nr. 163/P/2009 din 14.07.2010, să efectueze verificări la societățile comerciale susmenționate. În raportul preliminar nr. 704272/17.08.2010, Garda Financiară – Secția Municipiului București a constatat mai multe nereguli, ce pot constitui indicii cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani de către reprezentanții și administratorii respectivelor societăți”, se menționează în rechizitoriu. Dosarul pentru spălare de bani și evaziune nu a fost încă trimis în judecată.

Diaconescu, 8 milioane de euro avere estimată

În 2011 averea lui Dan Diaconescu era evaluată la 8-9 milioane euro. În 2010 presa a vehiculat că averea lui Diaconescu ar fi de 30 milioane euro. Un tabloid a realizat și un recensământ al proprietăților imobiliare deținute de Diaconescu. Astfel Diaconescu ar fi deținut în 2010 șase imobile. Presa a mai vehiculat și că Diaconescu ar mai deține un iaht de 2.000.000 de euro, un Rolls-Royce Phantom de 385.000 de euro, un Rolls-Royce Drophead de 340.000 de euro, un Bentley Flying Spur de 200.000 de euro și două elicoptere. Toate aceste proprietăți nu au fost însă confirmate oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee