DOSARUL OLTCHIM. Ce se va întâmpla cu Dan Diaconescu dacă nu achită cele 45 de milioane de euro pentru acțiunile combinatului

DOSARUL OLTCHIM. Ce se va întâmpla cu Dan Diaconescu dacă nu achită cele 45 de milioane de euro pentru acțiunile combinatului
Publicat: 23/09/2012, 22:19
Actualizat: 02/08/2014, 22:20

După ce Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru achiziționarea companiei Oltchim Râmnicu Vâlcea, mai multe informații care atestau lipsa de bani a președintelui PP-DD i-au determinat pe liderii politic să facă declarații dure privind riscurile la care este expus Diaconescu dacă nu va plăti suma de 45 de milioane de euro pentru acțiunile combinatului. Discuțiile referitoare la incapacitatea de plată a lui Dan Diaconescu au pornit chiar de la declarația lui, prin care susținea că nu este sigur că va aduce banii luni.

„Nu garantez că voi vira banii luni, nu depinde de mine acest lucru. Trebuie să mai studiez o serie de elemente”, a declarat Diaconescu, după ce Remus Vulpescu, șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), a anunțat câștigătorul licitației Oltchim.

Primul care a reacționat a fost chiar președintele OPSPI, care a declarat că Dan Diaconescu va suporta consecințe dure dacă nu va depune banii promiși în timp legal, deoarece se va considera că a făcut „o ofertă mincinoasă”.

„Dacă se constată că au fost formulate oferte fără susținere financiară și au fost astfel îndepărtați alți investitori și a fost sistat un procedeu de acordare de către Guvern a unor ajutoare către salariații de la Oltchim, dacă constatăm că cineva a dorit să capitalizeze politic sau electoral pe nevoile oamenilor de la Oltchim, noi nu vom avea ca reacție doar reținerea garanției de participare. Este foarte important să știm natura surselor care transmit aceste informații, aceste suspiciuni”, a declarat Vulpescu, fără a menționa concret ce riscă Diaconescu.

Ponta: „Dacă cineva crede că se joacă cu așa ceva, se va arde foarte tare!”

Nici premierul Victor Ponta nu s-a ferit să îi transmită un avertisment clar liderului PP-DD. Mai mult, primul-ministru l-a amenințat pe Diaconescu cu răspunderea în fața legii, în condițiile în care nu-și va achita suma licitată.

„Cel care a câștigat licitația să se prezinte în maximum zece zile cu banii pentru acțiuni. Eu vreau să atrag atenția că oricine a venit, a participat la licitație și nu are acești bani suportă rigorile legii și mai ales pune în pericol locurile de muncă pentru mii de oameni. Să aducă banii și să salveze locurile de muncă ale oamenilor și îl vom felicita cu toții. Dacă cumva n-o face, va răspunde conform legii. E infracțiune. Este infracțiune să participi la o licitație, repet, e vorba de mii de oameni acolo, e vorba de rigorile legii. Dacă cineva crede că se joacă cu așa ceva, se va arde foarte tare”, a afirmat premierul vineri după-masă, adăugând că nu pornește totuși de la ideea că „a fost o înșelăciune”.

Cu toate că Victor Ponta a recunoscut că este pregătit în cazul în care Diaconescu nu-și va onora titlul de cumpărător, premierul specificând că are o „soluție de rezervă”, el nu a dorit să comenteze și nici să dea mai multe detalii.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Dan Diaconescu nu va depune cele 45 de milioane de euro la timp pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni de la Oltchim, ministrul Economiei a declarat că Tise, firma din Rusia care s-a declarat interesată de Oltchim, fără a se înscrie la licitație, ar fi dori în continuare să preia combinatul.

Profesor de drept comercial: „Sancțiunile de care vorbeau domnul Ponta și domnul Vulpescu nu există”

Deși speculațiile în privința președintelui PP-DD au stârnit păreri puternice referitoare la eventualele sancțiuni, se pare că Dan Diaconescu nu va suporta consecințe prea drastice. Mai exact, profesorul universitar de drept comercial Gheorghe Piperea a explicat pentru gândul că principala sancțiune pe care o poate primi omul de afaceri este pierderea garanției, asta doar în cazul în care a fost depusă. În cazul în care se vor depune plângeri împotriva câștigătorului licitației, atunci acesta va fi nevoit să plătească despăgubiri.

„Sancțiunile nu sunt drastice, Diaconescu pierde garanția și cam atât. Dacă vor exista plângeri, fie din partea angajaților, fie din partea organizatorilor licitației, atunci câștigătorul va plăti despăgubiri morale sau materiale, i se poate pune sechestru pe conturi, depinde. Motivele pot varia, spre exemplu domnul de la OPSPI poate cere daune pentru că Dan Diaconescu, prin acest circ făcut cu licitația, a ținut în loc licitația, a provocat pierderi pentru companie. O plângere penală împotriva lui Dan Diaconescu este inutilă, nu are temei legal, acest lucru doar l-ar transforma în erou și el abia așteaptă. Sancțiunile de care vorbeau domnul Ponta și domnul Vulpescu nu există în aceste cazuri”, a declarat, contactat de gândul, avocatul Gheorghe Piperea.

Mai exact, principala sumă pe care Dan Diaconescu o va pierde dacă nu va aduce banii în termen de zece zile este, de fapt, garanția de 130.000 de euro, depusă la început de toți participanții la licitație. Inițial, garanția a fost calculată la 8 milioane de euro și reprezenta întregul pachet de acțiuni după conversie și creanțele Electrica și AVAS asupra Oltchim. Ulterior, pentru că statul, prin OPSPI, a decis scoaterea la licitație „pe bucăți”, strict pentru licitația privind pachetul de 54,8% din Oltchim, companie cu un capital social de circa 34 de milioane de lei, a fost calculată la aproape 130.000 de euro.

Mai mult, surse de la Parchetul general au declarat pentru gândul că rezolvarea acestui caz nu este „de competența lor” și că nu există o procedură concretă în astfel de spețe, în care o persoană care a câștigat o licitație nu își respectă obligațiile. Sursele au confirmat faptul că respectivul își va pierde garanția depusă.

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
BOMBA ZILEI despre Pfizer! Cine are INTERZIS TOTAL la vaccin! Nemții au spus clar
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021