Dosarul permiselor auto: Medicii aveau formulare completate „în alb”, pe care le vindeau cu 85 de lei

Dosarul permiselor auto: Medicii aveau formulare completate în alb, pe care le vindeau cu 85 de lei
Publicat: 12/11/2013, 15:22
Actualizat: 10/12/2013, 16:26

Medicii gorjeni vizați în dosarul eliberării frauduloase de permise auto aveau formulare completate „în alb”, eliberate cu 85 de lei bucata celor care doreau să se înscrie la școala de șoferi, fără ca aceștia să fie consultați de specialiști, susțin anchetatorii.

Medicii gorjeni vizați în dosarul eliberării frauduloase de permise auto aveau formulare completate „în alb”, eliberate cu 85 de lei bucata celor care doreau să se înscrie la școala de șoferi, fără ca aceștia să fie consultați de specialiști, susțin anchetatorii.

„Pe parcursul probatoriului administrat în cauză, a reieșit și faptul că învinuita Băltărețu Dinică Elena, medic, asociat și administrator al unei societăți comerciale cu sediul în Târgu Jiu, elibera în fals, prin intermediul acestei societăți ‘certificate medicale tip A(B) pentru atestarea stării de sănătate la conducătorii de autovehicule’ în schimbul sumei de 85 lei (…) pentru care nu erau emise documente fiscale”, se arată în materialul probatoriu.

Potrivit anchetatorilor, dr. Băltărețu a convins și alți doctori să i se alăture. Astfel, aceștia din urmă acceptau să consemneze, în fals, realizarea unor investigații medicale pentru cele șapte specialități clinice necesare eliberării avizului medical.

„Persoanele solicitante care aveau consemnate datele personale de identificare și aveau completate rubrica ‘antecedentele personale’ de către medicul de familie la care era înscris pe listă se prezentau cu acestea la cabinetul medical, unde le era efectuat în mod superficial controlul medical oftalmologic de către învinuita Diaconescu Lorenziana Paula (asistenta medicală), care cu încălcarea atribuțiilor de serviciu nu proceda la programarea solicitantului în vederea consultării lui, fiindu-le ulterior reținut formularul medical tip, pentru consemnarea investigațiilor medicale și la celelalte 7 specialități clinice (boli interne, chirurgie-ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL și serologia sângelui)”, se menționează în rechizitoriu.

A doua zi, cei care solicitau aceste controale medicale se prezentau la sediul cabinetului la care era asociat și administrator medicul Băltărețu, moment în care acestora le era înmânat un alt formular medical, completat cu toate semnăturile și parafele pentru celelalte șapte specialități clinice prevăzute, fără ca investigațiile sau analizele respective să fie realizate în realitate.

Reprezentanții cabinetului medical aveau formulare medicale completate „în alb” de către medicii specialiști, pe care le dădeau solicitanților după achitarea unei taxe de 85 lei, pentru care nu erau emise documente fiscale.

„Certificatul medical era închis prin declararea ca apt a solicitantului, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, de către învinuita Băltărețu Dinică Elena, medic primar prin intermediul societății anterior menționate cu o altă dată decât cea în care solicitantul s-a prezentat la sediul cabinetului, deși știa că solicitantul nu s-a prezentat la nicio consultație de specialitate”, spun anchetatorii.

De la începutul anului, susțin anchetatorii, au fost eliberate aproximativ 2.600 de certificate sau fișe medicale, pentru care au fost încasați aproximativ 234.000 lei, de cele mai multe ori nefiind eliberate documente fiscale. Prin același mecanism, la cabinetul medicului Dana Maria Vodislav au fost eliberate, de la începutul anului, 2.500 de certificate, pentru care au fost încasați circa 225.000 lei, bani pentru care nu s-au plătit taxe către stat, mai spun anchetatorii.

„O situație similară s-a constat și la cabinetul medical la care funcționa învinuita Lehner Rodica, unde în cursul acestui an au fost eliberate circa 1.500 certificate/fișe medicale, pentru care a fost încasată suma de 127.500 lei”, potrivit anchetatorilor.

Zece persoane au fost reținute în acest dosar, urmând a fi prezentate, marți, cu propunere de arestare preventivă, în fața judecătorilor de la Tribunalul București. Între acestea se numără și cei trei medici Elena Băltărețu-Dinică, Dana-Maria Vodislav și Rodica Lehner, asistentele medicale Elena-Liliana Răcman, Lorenziana-Paula Diaconescu și Eugenia Adam, precum și doi administratori ai unor școli de șoferi și un instructor auto. De asemenea, procurorii au început urmărirea penală în cazul altor șase persoane.

Aceștia, alături de alte persoane, făceau parte dintr-un grup infracțional, constituit într-o „adevărată filieră” pentru obținerea frauduloasă de permise auto. Astfel, instructorul auto îi promitea elevului sau candidatului că îl va ajuta să promoveze proba practică a examenului de conducător auto, în schimbul unei sume de bani. Această ofertă, spun anechtatorii îi era făcută fie unui candidat care deja picase o dată examenului, fie unui candidat care urma să dea examenul.

Ulterior, instructorul auto primea suma de bani, adică sume cuprinse, în general, între 200 și 300 de euro, de la candidat, imediat după momentul examenului. Înainte de susținierea examenului, instructorul auto afla fie de la candidat, fie de la instructorul care îl însoțea pe acesta numele examinatorului prin SMS sau telefonic. Mai apoi, instructorul auto îl contacta telefonic pe examinator și îi cerea să se întâlnescă, ori în situația în care examinatorul nu era un cunoscut apela la șeful acestuia sau la un alt examinator care la rândul lui urma să intervină pe lângă examinatorul, astfel încât cursantul să obțină permisul auto.

„După susținerea și promovarea examenului de către candidații pentru care s-a traficat influența (care de regulă erau lăsați la sfârșitul examinării) instructorul auto se întâlnea cu polițiștii examinatori, iar în cazul învinuitei Stroe Georgiana (n.red. administrator al unei școli de șoferi), aceasta îl trimitea pe fiul său, Stroe George Ionuț, la întâlniri cu agentul de poliție, Stroe Nicu Cristian, acestuia fiindu-i remis un bilețel cu numele cursantului care trebuia favorizat și data susținerii examenului”, spun anchetatorii.

Mai mult, membrii rețelei le-au promis investigatorilor sub acoperire că le vor obține fișe medicale contra cost fără să fie examinați din punct de vedere medical, dar și mai grav și avize psihologice.

„Acordarea unor astfel de fișe medicale, fără consultarea cursantului, poate avea și consecințe negative, de punerea în pericol a circulației pe drumurile publice în condițiile în care unii solicitanți pot suferi de unele afecțiuni, în special cele oftalmologice, dar și neurologice, care sunt incompatibile cu statutul de conducător auto, afecțiuni care nu sunt constatate de către medic, în lipsa unor controale corecte”, susțin procurorii.

Totodată, cei doi administratori ai unei școli de șoferi, Georgiana Stroe și Gheorghe Frățilescu, alături de instructorul auto Petre Bogdan induceau candidaților care susțineau proba practică a examenului auto convingerea că singura modalitate de promovare a acestei probe era doar prin cumpărarea influenței instructorilor auto. La rândul lor ei le promiteau că își vor folosi influența asupra polițiștilor examinatori.

În cursul zilei de luni, au fost făcute 17 percheziții domiciliare în județul Gorj, la sediile cabinetelor medicale, la sediile școlilor de șoferi, precum și la biroul informaticianului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Gorj.

În urma perchezițiilor, anchetatorii au ridicat 900.000 de lei, 23.500 de dolari și numeroase bijuterii.

La acțiunea procurorilor au participat și Serviciul Român de Informații (SRI), Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), Direcția Generală Anticorupție (DGA), precum și lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern