Dosarul Poșta Română: Fostul director Mihai Toader, condamnat definitiv la 8 ani și șase luni de închisoare

Dosarul Poșta Română: Fostul director Mihai Toader, condamnat definitiv la 8 ani și șase luni de închisoare
Publicat: 15/10/2015, 18:48

În același dosar, Curtea de Apel a admis și contestațiile formulate de Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naționale Poșta Română, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, și Vasile Bărbuleț, fost șef al Departamentului IT în CN Poșta Română, cărora li s-au redus de asemenea pedepsele, de la 10 ani și șase luni, la 8 ani și șase luni de închisoare.

Decizia instanței este definitivă.

Cei patru inculpați au fost judecați pentru abuz în serviciu, după ce Poșta a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preț supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Tribunalul București a decis, în 9 februarie, să îi condamne la câte 10 ani și jumătate de închisoare.

Conform aceleiași decizii, cei patru trebuie să achite Companiei Naționale Poșta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârșirii infracțiunii și până la achitarea integrală a debitului, dispoziția fiind menținută de CAB.

În decembrie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată pe Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu și Vasile Bărbuleț, toți fiind acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu, în calitate de directori, și Bărbuleț Vasile, în calitate de șef departament, „și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în contextul organizării și derulării achiziției și implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru”.

Produsele au fost cumpărate la un preț supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente și fără îndeplinirea în totalitate a obligațiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poșta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Cei patru inculpați ar fi contribuit astfel la obținerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferența dintre prețul de achiziție al produsului de la producătorul Computer Associates și prețul de vânzare către Poșta Română, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

„În mod concret, Bărbuleț Vasile, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil și Toader Dan Mihai, cu intenție, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziție publică nelegală, sens în care au propus, respectiv au avizat și aprobat achiziția produselor software cu încălcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, deși nu erau întrunite condițiile specifice acestei proceduri, iar pe piața IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerințele CN Poșta Română SA și, astfel, se impunea efectuarea achiziției prin licitație”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că, în realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanții companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a prețului produselor achiziționate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziționarea unei cantități de produse mult mai mari decât necesarul real al companiei.

În 29 iulie 2008, CN Poșta Română a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd, în valoare de 6.583.000 de euro, sumă ce urma să fie achitată în șase rate eșalonate, în perioada 1 iulie 2009 – 31 decembrie. Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, în calitate de director general, și de Emanoil Lepădatu, în calitate de director executiv economic.

Ulterior, în 5 decembrie 2008, Toader, Lepădatu și Bărbuleț au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate și acceptate.

„Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce privește implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract. Din probatoriu a reieșit că procesul de implementare a fost finalizat în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiștii Compartimentului IT din CN Poșta Română SA și specialiști ai altei firme decât cea cu care a fost semnat contractul”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au mai stabilit că achiziția a fost făcută în condițiile în care nu era inclusă în bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobării referatului privind achiziție.
Compania Națională Poșta Română preciza că paguba suferită este de 6.583.000 de euro și că se constituie parte civilă în această cauză.

Procurorii au dispus, pentru recuperarea prejudiciului, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile și asupra sumelor de bani, în lei sau valută, existente în conturile bancare ale lui Toader, Lepădatu, Marinescu și Bărbuleț, până la concurența sumei de 6.583.000 de euro.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu au fost condamnați definitiv în alte două dosare, în care au fost trimiși în judecată în octombrie 2009 și în decembrie 2010.

În dosarul trimis instanței în octombrie 2009, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au acuzat pe cei trei în legătură cu semnarea a șase poliție de asigurare pentru angajații Poștei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro. Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, în 3 noiembrie 2014, pe Mihail Toader și pe Emanoil Lepădatu la patru ani de închisoare cu executare, iar Andrei Marinescu a primit o pedeapsă de trei ani și șase luni de închisoare cu executare.

În cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu au fost trimiși în judecată, alături de fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu și fostul ministru al Comunicațiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme. În 24 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat definitiv pe Mihai Toader la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani și șase luni cu suspendare, în timp ce Emanoil Lepădatu a fost achitat. Zsolt Nagy a primit atunci o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?